Hyppää pääsisältöön
Front page
25.10.2023
Tags:
Valokuitu
Pelaaminen

Pelistriimaaja LaeppaVika suosittelee Lounea Valokuitua: ”Voit keskittyä pelaamiseen”

LaeppaVika Justus Jokinen


Pelitubettaja ja -striimaaja Justus ”LaeppaVika” Jokinen haluaa ottaa pelaamisesta kaiken ilon irti ja välittää tuon intohimon myös laajalle seuraajayhteisölleen. Se ei onnistuisi ilman luotettavaa ja nopeaa Lounea Valokuitua, ammattipelaaja kertoo. 

 

Kun Justus Jokinen perusti pelivideoihin keskittyneen YouTube-tilinsä vuonna 2012, videopalvelu ei hyväksynyt nimeen ääkkösiä – siksi ä-kirjain piti korvata suomalaisten talviurheilijoiden nimilapuistakin tutulla ae-väännöksellä. 

Paljon on tapahtunut noiden kotimaisen YouTube-skenen syntyvuosien jälkeen. Jokisen videoharrastus vaihtui vuosien myötä ammatiksi, ja YouTube-tilaajia on nyt satoja tuhansia. Kaveriporukkansa pelihullutteluja nettiin lataillut Jokinen siirtyi vähitellen pelaamaan videoilla itsekseen – muttei ikinä yksin. Hänelle striimaus ja verkkopelaaminen ovat sosiaalisia kokemuksia ja yhteisiä elämyksiä. 
 
”Tapani pelata ja striimata pohjaa lapsuuteen. Kun silloin pelattiin Segalla tai Nintendolla, käytössä oli yksi peliohjain, jota sitten vuoroteltiin. Kuka sitten pelasikin, kaikilla oli hauskaa. Jakamisen kokemus oli hirveän vahva ja haluan ammentaa samasta ajattelusta yhä. Pelaan äärettömän harvoin ilman, että striimaan sitä yhteisölle”, Jokinen kertoo. 
 

”Ennen nörtti oli haukkumasana, nyt ominaisuus” 


Suositun tubettajan viihdyttäviä videoita värittävät spontaanit reaktiot pelin tuomiin yllätyksiin – niin dramaattisiin juonenkäänteisiin kuin odottamattomiin kömmähdyksiin. Jokisen esiintymisessä intohimo saa näkyä. 
 
”Tykkään ajatella, että nautin pelistä ihan samalla tavalla kuin striimin katsojatkin. Nauramme samoille asioille, ja siitä syntyy komediaa. On tosi palkitsevaa nähdä, miten muut ihmiset jakavat saman kiintymyksen peliä kohtaan.” 
 
Jokisen lapsuudessa monet mielsivät pelaamisen yksinäiseksi nörttien puuhailuksi. Internet ja nettipelit tekivät pelaamisesta yhteisöllisempää, ja nyt pelien ja pelaajien kirjo on laajempi kuin koskaan. 

”Ennen nörtti oli haukkumasana, nyt se on ominaisuus.” 

Räjähtäneen suosion myötä pelaajista on tullut ehkä myös vaativampia, arvioi Jokinen. Pelien hinnat ovat nousseet ja kuluttajien odotukset ovat kovat. Pieniäkin bugeja tai grafiikkavirheitä ivataan armotta. Netti on mutkistanut pelien suunnittelua, kun jopa konsolilla pelattavat yksinpelit ovat alati yhteydessä verkkoon. 

 

Supervakaa netti vuoden jokaisena hetkenä 


Tunteja päivässä pelaava LaeppaVika on Lounea Valokuidun asiakas, jonka 1000/1000 megabitin sekuntinopeudella varustettu kuitunetti mahdollistaa maksimaalisen pelikokemuksen ja toimivan striimauksen. Lounea Valokuidussa on kolmen vuoden aikana sattunut tasan yksi käyttökatko – ja sekin oli aamuyölle ajoitettu huoltopaussi. 
 
”Melkein kaikki pelaajan palvelut toimivat nykyään netissä. En näe, miten pystyisin tekemään mitä teen ilman nopeaa, vakaata ja luotettavaa yhteyttä. Minulle nettiyhteys on tärkeää paitsi pelin, myös peliyhteisön näkökulmasta”, Jokinen korostaa. 
 
Ping-arvoa eli vasteaikaa, jolla pelilaite vaihtaa edestakaista tietoa vastaanottavan palvelimen kanssa, mitataan millisekunneissa. Lounea Valokuitu pitää Jokisen pingin tavallisesti alle kymmenessä, joten jos vastustajan ping on vaikkapa 50, välittyy ajantasainen tieto turkulaisen näytölle kymmeniä sadasosia vastapuolta nopeammin. 
 
Jokinen suositteleekin Lounea Valokuitua myös harrastajapelaajille. 
 
”Etenkin nopeatempoisissa peleissä tilanteet ratkaistaan millisekunneissa. Kun ping on pieni, voit keskittyä omaan pelaamiseesi täysillä”, hän sanoo. 

 

Pingi matalaksi ja turnausvoittoon 


Erään kerran Jokinen tiimeineen osallistui Valorant-räiskintäpeliturnaukseen, jonka palvelimet olivat Ruotsissa. Kun muiden pelaajien ping liikkui alle 20:ssa, huiteli Jokisen vasteaika viidessäkympissä, eikä pelaamisesta meinannut tulla mitään. Hädissään Jokinen yritti säätää nettiasetuksiaan, kunnes tajusi soittaa Lounean 24/7-asiakastukeen
 
”Yksi soitto ratkaisi kaiken. Lounealla tiedettiin heti, mistä palvelinongelma kiikasti, ja parissa tunnissa ping tippui alle kymmeneen”, Jokinen kiittelee ja lisää hekotellen: ”Me muuten voitettiin se Pappaliigan turnaus.” 
 
Jokinen on ollut erittäin tyytyväinen Lounea Valokuituun ja muistuttaa, että hyvässä nettiyhteydessä sekä lataus- että lähetysnopeudet toimivat tehokkaasti. Tubettajan elämää helpottaa, että striimaus ja videoiden lataus sujuvat ilman turhaa odottelua. 
 
Suoraan koneeseen kiinnitetty kuituyhteys on todella tärkeä ominaisuus niin kilpa- kuin harrastuspelaajalle. Kiinteän netin vakaus lyö kilpailijat laudalta, sanoo Jokinen, jolla on kokemusta sekä mobiiliverkoista että eräästä luvattua hitaammaksi osoittautuneesta kuitunetistä. 
 
Siihen, kenelle Lounea Valokuitua voi suositella, on Jokisella vastaus – tuttu pilke silmäkulmassa. 
 
”Älä valitse langatonta nettiä jos haluat, että nettipelaamisesi otetaan tosissaan.” 

 


Justus ”LaeppaVika” Jokinen kertoo suosikkipelinsä 

 

Top 3 -pelit nyt: 

 
1. Final Fantasy XIV Online (2010): ”Olen pelannut tätä verkossa noin 2 000 tuntia. Vuosienkin jälkeen löydän massiivisesta maailmasta uutta tutkittavaa. Jos pitäisi pelata yhtä peliä loppuelämä, se olisi tämä.” 

2. Dark and Darker (2023): ”Keskiaikainen dungeon crawler -seikkailu pimeässä tyrmässä. Jos kuolet, menetät kaikki tavarat, mutta selviämisestä palkitaan. Jokainen pelikerta on erilainen ja panokset kovat.” 

3. Counter-Strike 2 (2023): “Korkean oktaanin räiskintäpeli, jota pelaa viha-rakkaussuhteessa: vaikka sessio pännisi, seuraavana päivänä haluaa kuitenkin jatkaa.” 

 

Kaikkien aikojen top 3 -pelit: 

 
1. Bloodborne (2015): "Uskomatonta tarinankerrontaa ja nopeatempoista taistelua hack’n’slash-tyylisessä roolipelissä. Mitään ei saa annettuna, vaan rakennat käsityksen maailmasta oman kokemuksesi pohjalta. Ikääntynyt todella hyvin."  


2. Metal Gear Solid 3 (2004): "Fantasiaomainen sykettä nostava hiiviskelypeli kylmän sodan vihollislinjojen takaa. Jännite syntyy piileskelyn ja toiminnan yhdistelmästä. Ainoa peli, jonka loppuratkaisu on saanut minut itkemään." 


3. Amnesia: The Dark Descent (2010): "Kauhupeli, joka käynnisti ns. peliurani. Videopeli, joka osoittaa miten hyvän jännitteen kauhun ympärille voi rakentaa. Voisinpa itsekin tyhjentää muistini ja kokea pelin aina vain ensimmäistä kertaa." 

 


 

Tutustu lisää Lounean pelaajasisältöihin
 

Tarkista kotisi Lounea Valokuitu -saatavuus