Hyppää pääsisältöön
Front page
16.5.2023
Tags:
Asiakastarina
Valokuitu
Jyväskylä

Jyväskylään giganopea yhteys – Mehtälän perheen netti toimii vihdoin hyvin

Striimaus alkamassa


Mäyrämäkeen ja Mustalammelle rakennettiin syksyllä Lounean valokuituverkko. Kaivuutyöt etenivät Mäyrämäestä Mustalammen perälle tie ja alue kerrallaan.

Lounean myyntipäällikkö Tuomas Klemen mukaan suurin osa liittymistä saatiin käyttöön alkuvuoden aikana. Kuinka suuri osa alueen talouksista otti valokuidun?

– Mäyrämäen ja Mustalammen alueella Lounean valokuitu on kesään mennessä käytössä jo yli 200 taloudessa. Valokuituverkkomme on saatavilla n. 400 omakotitaloon sekä 350 taloyhtiöhuoneistoon. Jälkiliittyjät kaivetaan keskitetysti roudan sulettua alkukesästä, jonka jälkeen nämä liittymät saadaan käyttöön, Kleme kertoo.

Miten nettiyhteys käytännössä tulee tien varteen kaivetusta kuidusta sisälle taloon?

– Valokuitu kaivetaan tontin reunalta talon ulkoseinälle. Ulkoseinältä viemme valokuidun sisälle sovittuun kohtaan, jonne asennamme kuitupäätteen. Toimitukseen sisältyy lisäksi yksi perustason wlan-tukiasema. Omakotitaloon suosittelemme aina hankkimaan lisätukiasemia 1-2 kpl, että wlan-verkko kattaa koko asunnon, Kleme opastaa.

Myyntipäällikkö sanoo Lounean saaneen paljon positiivista palautetta.

– Valokuituprojektiin on suhtauduttu alueella todella hyvin. Jälkikäteen liittyminen on alueella myös mahdollista. Kuitukieppi on haudattuna tontin reunalla, josta se on helppo kaivaa kiinteistöön. Jos vielä harkitset kesäksi liittymää, niin kannattaa toimia nopeasti.

Mustalammella asuva Jari Mehtälä on tyytyväinen valokuituun. Nyt netti toimii, kuten sen pitääkin.

Anetella on työhuone yläkerrassa ja nyt netti toimii niin hyvin, että voin samaan aikaan katsoa jääkiekkoa alakerrassa. Aiemmalla nettiyhteydellä samanaikainen käyttö aiheutti pätkimistä alakerrassa. Ongelmia oli varsinkin viikonloppuisin, Jari Mehtälä kertoo.

Lisäksi laadukasta laadukasta verkkoyhteyttä tarvitaan striimaukseen: tytär Helli striimaa
pelaamistaan. Mehtälöillä on käytössä kaksi wlan-tukiasemaa, yksi molemmissa kerroksissa.

Valokuidun asennus viivästyi Jari Mehtälän mukaan ensimmäisestä aikataulusta vähän, mutta muuten kaikki sujui hyvin.

– Tyytyväinen olen. Ongelmat on saatu kuntoon.

Koska kaivuutyöt tehtiin myöhään syksyllä, jäi kaivuiden viimeistely kesken. Tuomas Kleme kertoo viimeistelyaikataulusta.

– Viimeistään kesäkuussa alueiden viimeistely hoidetaan kuntoon. Kaupungin alueilla jäi kesken multauksia sekä nurmikon istutuksia. Alueen asfaltoinnit saatiin suurimmaksi osaksi tehtyä. Muutamia paikkauksia loppu vuonna jouduttiin tekemään väliaikaisella massalla, jotka tullaan asfaltoimaan kesällä.

Valokuituverkko laajenee myös Ylä-Mäyrämäen uuteen osaan ja Myllyjärvelle. – Olemme rakentamassa Ylä-Mäyrämäkeen uudelle kaava-alueelle valokuituverkon. Kuitukieppi tulee olemaan jokaisen tontin kulmalla, josta rakentajan on helppo viedä valokuitu kiinteistöön rakennusvaiheessa.

– Myllyjärvelle tulemme rakentamaan valokuituverkon tämän vuoden aikana todella laajasti ja valokuituliittymä on saatavilla yli 300 talouteen vuoden loppuun mennessä. Tällä hetkellä alueella on maastosuunnittelu käynnissä, Kleme kertoo.


Teksti: Henna Maaskola
Kuva: Anette Mehtälä
Lähde: Kukkulan Kaiku 1/2023

 

Lue lisää aiheesta:

 

Jyväskylän aluesivu