Teimme vertailun - valokuitu vai 5G?

Lounea vertaili valokuitua ja 5G-verkkoja

Ensimmäiset 5G-verkot ovat aloittaneet rajoitetun kaupallisen toiminnan, ja 5G kotiyhteyksiä tarjotaan kuluttajille tietyillä alueilla. Paljon luvataan mutta mitä toimitetaan? Onko 5G yhtä hyvä vai kenties parempi kuin aito valokuituyhteys? Pistetään vaihtoehdot viivalle ja katsotaan!

5G-verkon tulemiseen on Suomessa liittynyt ennennäkemätön hehkutus. Yksikään kuluttaja ei voi nyt olla tietämätön, että 5G tulee ja tarjoaa jotain täysin ennen näkemätöntä. Vai tarjoaako? Joku saattaa muistella 4G-yhteyksien lanseerauspöhinää lähes 10 vuotta sitten. Onko 5G todella niin hyvä?

Teknisesti ja radiorajapinnoiltaan 5G on merkittävästi edeltäjiään kehittyneempi, laboratorion pöydällä 5G:llä onkin päästy jopa yli 1000 Mbit/s nopeuksiin. Lehtiartikkeleissa on myös kerrottu 5G-yhteyksien nopeista vasteajoista, mutta myös 5G:n korkeasta taajuusalueesta, hyvin tiheästä tukiasemien tarpeesta sekä vaikeudesta saada 5G:n signaali kuulumaan sisätiloissa. Miten siis käytännössä? Kuinka hyvin 5G pistää kampoihin valokuidulle?

Nopeus – voittaja valokuitu

Käytännössä, eräässä testissä lähes 1000 Mbit/s onnistui 5G:llä vain satunnaisesti, usein jäätiin jopa alle puoleen luvatusta. Erään analyysin mukaan 5G voisi Hollannissa tarjota käytännössä noin 40% korkeammat nopeudet käyttäjille kuin 4G. Kotimaisen 5G-operaattorin 1000 megan 5G-yhteyden nopeuslupauksen alaraja on vain kymmenesosa eli 100 Mbit/s. Toisella kotimaisella lupaus 1000 Mbit/s 5G on rohkeasti yli 10 Mbit/s. Jo tuttua tarinaa 4G:n käyttäjille.
Myös 5G:ssä käyttäjät jakavat tukiaseman maksimikapasiteetin muiden samaa asemaa käyttävien kanssa. Tukiasemien määrää lisäämällä nopeudet paranevat, mutta missä määrin mobiilioperaattoreilla on kykyä investoida yhtä aikaa sekä 4G- että 5G-verkkoihin jää nähtäväksi. Voi olla, että edelläkävijät saavat hetken hurjia nopeuksia ja myöhemmät liittyjät tiputtavat ne alas – niin kävi 3G:ssä ja 4G:ssä.

Aidossa valokuidussa jokaiselle asiakkaalle on oma kuitukaapeli, jonka kapasiteetti on lähes rajaton. Näköpiirissä on jo 10G GPON, joka nimensä mukaan tarjoaa jopa 10000 Mbit/s nopeuksia, siihen samaan kuitukaapeliin. Kasvuvaraa siis on, eivätkä rajat ole lähelläkään.
Tällä hetkellä käytössä oleva kuitutekniikka sallii max. 1000 Mbit/s nopeudet, ja niihin käytännössä useimmiten päästään. Lounean miniminopeuslupaus on 600 Mbit/s.

Voittaja: Valokuitu

 

Vasteaika – voittaja valokuitu

Vasteaika eli ”ping” kiinnostaa erityisesti verkkopelaajia, mutta hyvä vasteaika auttaa myös erilaisia kodin automaatio- ja valvontalaitteita. 4G:n ping on ollut tunnetusti hidas ja 5G:n tulemista on perusteltu paremmalla, jopa 1 ms pingillä. Teoriassa mahdollista, vaan käytännössä ollaan vielä lähellä jopa 20 ms vasteaikoja. Tämän kerrotaan paranevan tulevaisuudessa, mutta haastavaksi tämän tekee 2 kertaa tehtävä muunnos, ensin kuidusta langattomaan ja kotona taas langattomasta kaapeliin. Jää nähtäväksi mihin päästään lopulta.   

Valokuitutekniikassa kytkemällä suoraan kodin kuitupääte verkkokaapelilla tietokoneeseen saadaan jo nyt tyypillisesti 1 ms lukemia. Peluri kiittää ja kumartaa.

Voittaja: Valokuitu

 

Palveluiden monipuolisuus – voittaja valokuitu

5G on tiedonsiirtopalvelu, se tarjoaa internet-yhteyden. Toki tämä monille asiakkaille onkin nykyaikana riittävää, kunhan yhteydet vaan toimivat.

Valokuitu tuo mukanaan nettiyhteyden lisäksi laadukkaan kaapeli-TV:n. Osa asiakkaista ei katso perinteistä TV:tä enää lainkaan, muttei heidän ei tätä palvelua ole pakko tilata. Jälkeenpäin se on silti kytkettävissä helposti, jos mieli muuttuu. Suurin osa asiakkaista kuitenkin edelleen katsoo TV:tä ja nauttii mielellään kaapeli-TV:n huoltovapaudesta ja laajasta tarjonnasta: Eniten teräväpiirtoa, eniten kanavia.

Voittaja: Valokuitu

 

Kustannukset – voittaja 5G (lyhyellä aikavälillä)

Valokuitua pidetään kovin kalliina. Katsotaanpa:

5G-operaattorin 1000M laajakaista on 5€/kk huokeampi kuin Lounean 1000M. Saman operaattorin 400M vs. Lounean Valokuitu 500M on myös 5€/kk edullisempi.
Huomattavaa: 5G-operaattorin sopimus näillä hinnoilla on 24 sitova määräaikainen. Lounealla liittymän ostajalle annetaan laajakaistaan 60kk hintatakuu, josta asiakas on vapaa vaihtamaan edullisempaan tarjoukseen heti halutessaan. Panttivankikauppa ei ole mielestämme nykyaikaa.

Valokuituliittymän kertahinta on toki merkittävä, yli 1700€. Kuidun käyttöikä on kuitenkin Traficominkin mielestä vähintään 50 vuotta ja kapasiteettihan kuidussa on lähes rajaton. On todennäköistä, että kuitu kestää talossasi pidempään kuin sinä itse. Kuitupäätteetkin kestävät parhaimmillaan lähes 10 vuotta, vaikka kodin WLAN-ratkaisua uusittaisiinkin tiheämmin välein. Lounea tarjoaa usein 1. kuitupäätteen liittymän ostajalle veloituksetta.

5G-ratkaisun kertahinta on n. 500€. Tällä hinnalla asennetaan ulos kiinteistön seinään 1. sukupolven 5G-reititin. Se miten se seinässä aikaa kestää ja valmistajan tukea tai päivityksiä riittää, ei ole tiedossa. On kuitenkin luultavaa, että 10 vuoden aikana joudutaan ainakin kerran kalusto uusimaan – tonnin pintaan tultaneen yhteensä? Talon sisällä toimivaa WLANia joudutaan myös 5G:n tapauksessa uusimaan tiheämmin. 5G on nyt uutta, mutta 6G on jo suunnitteluasteella –aina tulee uusi päivitettävä versio.

Voittaja: 5G – lyhyellä aikavälillä. Hinta/laatu-suhde on toinen kysymys

 

Hiilijalanjälki – voittaja alustavasti valokuitu

Yhden talouden tasolla kiinteistön lämmittämisen ja asukkaiden liikkumisen päästöt ovat tietysti paljon merkittävämpiä kuin laajakaistan päästöt.  Operaattoritasolla kansallisesti merkitys on kuitenkin suhteessa suurempi. Kattavia laskelmia aiheesta ei ole toistaiseksi löydettävissä, mutta asiaa voisi tarkastella vaikkapa laajakaistapalvelun tuottamiseen tarvittavien laitteiden virrankulutuksen kautta.

Yksittäinen kolmen solun 5G-tukiasema vie lähes 1500 wattia, alueelle niitä tarvitaan tietysti useampia. On vaikea arvioida kuinka montaa asiakasta, vaikka kymmenellä tukiasemalla voidaan yhtä aikaa palvella, puhuttaneen sadoista, ehkä max. tuhannesta liittymästä. Riippuu paljon kuormituksestakin.

Omakotitalojen valokuiduissa käytetään usein GPON-tekniikkaa, jossa asiakasta lähimpänä olevat laitteet ovat passiivisia prismoja, virrankulutus siis pyöreä nolla. Keskuslaite (OLT) vie täydellä kuormituksella noin 550 wattia, jolla hoidetaan yli 8000 aktiivista ja yhtä aikaa nettiä käyttävää asiakasta.
Lounea käyttää kestävästi tuotettua nollapäästöistä sähköenergiaa – rohkenemme siis väittää ilman tarkempia laskelmiakin olevamme hyvin kilpailukykyisiä ainakin tällä osa-alueella, joka on elinkaaren kannalta merkittävin.

Todellisuudessa asia on paljon monisyisempi ja verkon rakentamisestakin tulee päästöjä, niin valokuidulle kuin 5G:lle. Kaapelia kumpikin kaivaa koneilla, eikä 5G tukiasemakaan mastoon nouse lihasvoimalla. Tässä olisi hyvä aihe laajemmalle tutkimukselle tai lopputyölle.

Voittaja: Alustavasti Valokuitu – laajakaistapalvelun tuottamisen osalta

 

Siirrettävyys – tasapeli

Valokuitu on kiinteä ratkaisu. Kuitu kaivetaan kiinteistöön ja siellä se pysyy.

4G-reitittimen asiakas sai pakattua mukaan ja matkaan, mutta 5G kotiratkaisut eivät ole enää samanlaisia. Asiantuntija etsii kiinteistön seinästä optimaalisen kohdan, johon aktiiviantenni kiinnitetään pysyvästi ja suunnataan tarkasti. Talon seinään tehdään läpivienti ja sen perään liitetään WLAN tai muu päätelaite. On selvää, että tuota ratkaisua ei viedä kesäksi mökille, tuskin edes otetaan mukaan kun muutetaan pois. Viimeinen maili on langaton mutta käytännössä 5G on kiinteä ratkaisu.

Voittaja: Tasapeli.

 

Yhteenveto valokuitu-5G 4-1

Peli on selvä: 4-1 Valokuidun hyväksi ja yksi tasapeli päälle.

Vaikka valokuituliittymiä on myyty kuluttajille jo toistakymmentä vuotta, se ei ratkaisuna missään nimessä ole vanhentunut. Valokuitu on laadukas ja aikaa kestävä huippulaatuinen ratkaisu, joka pitää sen minkä lupaa.

 

Jaa artikkeli:
Perttu Paloheimo Lounea
Perttu Paloheimo
tuotepäällikkö, tiiminvetäjä
Puhelinnumero
029 707 0307
Sähköposti
perttu.paloheimo@lounea.fi
Tagit:
vertailu
5g
valokuitu