Hyppää pääsisältöön
Front page
20.3.2023
Tags:
5g
valokuitu
Yksityisille

Teimme vertailun - valokuitu vai 5G?

Teimme vertailun - valokuitu vai 5G?

5G-verkot ovat aloittaneet kaupallisen toiminnan ja 5G yhteyksiä tarjotaan kuluttajille ympäri Suomen. Paljon luvataan mutta mitä toimitetaan? Onko 5G yhtä hyvä vai kenties parempi kuin aito valokuituyhteys? Tässä artikkelissa pistimme vaihtoehdot samalle viivalle ja vertailimme niiden ominaisuuksia!

Teknisesti ja radiorajapinnoiltaan 5G on merkittävästi edeltäjiään kehittyneempi, prototyypeillä 5G:llä onkin päästy jopa yli 7000 Mbit/s nopeuksiin. Lehtiartikkeleissa on myös kerrottu 5G-yhteyksien nopeista vasteajoista, mutta myös 5G:n korkeasta taajuusalueesta, hyvin tiheästä tukiasemien tarpeesta sekä  vaikeudesta saada 5G:n signaali kuulumaan sisätiloissa. Miten siis käytännössä?

 

1. Kuinka hyvin 5G pistää kampoihin valokuidulle?

Kotimaisilla 5G-operaattoreilla 1000 megan 5G-yhteyden nopeuslupauksen alaraja on vain sadasosa markkinoidusta nopeudesta eli 10 Mbit/s. Pahimmillaan asiakas siis saa käyttöönsä vain pienen osan luvatusta nopeudesta. Jo tuttua tarinaa 4G:n käyttäjille.

Myös 5G:ssä käyttäjät jakavat tukiaseman maksimikapasiteetin muiden samaa asemaa käyttävien kanssa. Tukiasemien määrää lisäämällä nopeudet paranevat, mutta mobiilioperaattorien kykyä investoida yhtä aikaa sekä 4G- että 5G-verkkoihin ei ole saavuttanut ennakko-odotuksia.

Aidossa valokuidussa jokaiselle asiakkaalle on oma kuitukaapeli, jonka kapasiteetti on lähes rajaton. Nykyään tarjolla on jo 10G -nopeusluokka, joka nimensä mukaan tarjoaa jopa 10 000 Mbit/s nopeuksia. Tämä on mahdollista saada saman kuitukaapeliin kautta, joka löytyy esimerkiksi 100 000 tyytyväisen Lounea Valokuitu -asiakkaan kotoa. Kasvuvaraa on, eivätkä rajat ole lähelläkään.

Voittaja: valokuitu

 

2. Vasteaika

Vasteaika eli ”ping” kiinnostaa erityisesti verkkopelaajia, mutta hyvä vasteaika auttaa myös erilaisia kodin automaatio- ja valvontalaitteita.

4G:n ping on ollut tunnetusti hidas ja 5G:n tulemista perusteltiin paremmalla, jopa 1 ms pingillä. Teoriassa mahdollista, mutta käytännössä ollaan vielä lähellä jopa 20 ms, jopa 100 ms vasteaikoja. Tämän kerrotaan paranevan tulevaisuudessa, mutta haastavaksi tämän tekee 2 kertaa tehtävä muunnos, ensin kuidusta langattomaan ja kotona taas langattomasta kaapeliin. Jää nähtäväksi mihin päästään lopulta.   

Valokuitutekniikassa kytkemällä suoraan kodin kuitupääte verkkokaapelilla tietokoneeseen saadaan jo nyt tyypillisesti 1 ms lukemia.

Voittaja: valokuitu

 

3. Palveluiden monipuolisuus

5G on tiedonsiirtopalvelu, joka tarjoaa pelkästään internet-yhteyden. Toki tämä monille asiakkaille onkin nykyaikana riittävää, kunhan yhteydet vaan toimivat.

Valokuitu tuo mukanaan nettiyhteyden lisäksi laadukkaan kaapeli-TV:n. Osa asiakkaista ei katso perinteistä TV:tä enää lainkaan, mutta heidän ei ole välttämätöntä tilata tätä kaapeli-tv -palvelua. Palvelu on vaivatonta ottaa käyttöön myös myöhemminkin, jos mieli muuttuu.

Suurin osa asiakkaista kuitenkin edelleen katsoo TV:tä ja nauttii mielellään kaapeli-TV:n huoltovapaudesta ja laajasta tarjonnasta: eniten teräväpiirtoa, eniten kanavia.

Voittaja: valokuitu

 

4. Kustannukset

5G-operaattorin 1000M laajakaista on 5 €/kk huokeampi kuin Lounean 1000M. Saman operaattorin 400M vs. Lounean Valokuitu 500M on myös 5 €/kk edullisempi.

Huomattavaa: 5G-operaattorin sopimus näillä hinnoilla on 24 sitova määräaikainen. Lounealla liittymän ostajalle annetaan laajakaistaan 60 kuukauden hintatakuu, josta asiakas on vapaa vaihtamaan edullisempaan tarjoukseen heti halutessaan.

Valokuituliittymän kertahinta on toki merkittävä, yli 1700 €. Kuidun käyttöikä on kuitenkin Traficomin mielestä vähintään 50 vuotta ja kapasiteettihan kuidussa on lähes rajaton.

On todennäköistä, että kuitu kestää talossasi pidempään kuin sinä itse. Kuitupäätteetkin kestävät parhaimmillaan lähes 10 vuotta, vaikka kodin WiFi-ratkaisua uusittaisiinkin tiheämmin välein. Lounea tarjoaa usein 1. kuitupäätteen liittymän ostajalle veloituksetta.

5G-ratkaisun kertahinta on n. 500 €. Tällä hinnalla asennetaan ulos kiinteistön seinään 1. sukupolven 5G-reititin. Se miten se seinässä aikaa kestää ja valmistajan tukea tai päivityksiä riittää, ei ole tiedossa. On kuitenkin luultavaa, että 10 vuoden aikana joudutaan ainakin kerran kalusto uusimaan – tonnin pintaan tultaneen yhteensä? Talon sisällä toimivaa WiFiä joudutaan myös 5G:n tapauksessa uusimaan tiheämmin.

5G on nyt uutta, mutta 6G on jo suunnitteluasteella –aina tulee uusi päivitettävä versio.

Voittaja: lyhyellä aikavälillä 5G, hinta-laatu -suhde on toinen kysymys

 

5. Hiilijalanjälki

Yhden talouden tasolla kiinteistön lämmittämisen ja asukkaiden liikkumisen päästöt ovat tietysti paljon merkittävämpiä kuin laajakaistan päästöt. Operaattoritasolla kansallisesti merkitys on kuitenkin suhteessa suurempi. Asiaa voisi tarkastella vaikkapa laajakaistapalvelun tuottamiseen tarvittavien laitteiden virrankulutuksen kautta.

Yksittäinen kolmen solun 5G-tukiasema vie lähes 1500 wattia, alueelle niitä tarvitaan tietysti useampia. On vaikea arvioida kuinka montaa asiakasta, vaikka kymmenellä tukiasemalla voidaan yhtä aikaa palvella, puhuttaneen sadoista, ehkä max. tuhannesta liittymästä. Riippuu paljon kuormituksestakin.

Omakotitalojen valokuiduissa käytetään usein GPON-tekniikkaa, jossa asiakasta lähimpänä olevat laitteet ovat passiivisia prismoja, virrankulutus siis pyöreä nolla. Keskuslaite (OLT) vie täydellä kuormituksella noin 550 wattia, jolla hoidetaan yli 8000 aktiivista ja yhtä aikaa nettiä käyttävää asiakasta.

Lounea käyttää kestävästi tuotettua nollapäästöistä sähköenergiaa – rohkenemme siis väittää ilman tarkempia laskelmiakin olevamme hyvin kilpailukykyisiä ainakin tällä osa-alueella, joka on elinkaaren kannalta merkittävin.

Todellisuudessa asia on paljon monisyisempi ja verkon rakentamisestakin tulee päästöjä, niin valokuidulle kuin 5G:lle. Kaapelia kumpikin kaivaa koneilla, eikä 5G tukiasemakaan mastoon nouse lihasvoimalla. Tässä olisi hyvä aihe laajemmalle tutkimukselle tai lopputyölle.

Voittaja: Alustavasti Valokuitu – laajakaistapalvelun tuottamisen osalta


Peli on selvä: 4-1 Valokuidun hyväksi

Vaikka valokuituliittymiä on myyty kuluttajille jo toistakymmentä vuotta, se ei ratkaisuna missään nimessä ole vanhentunut. Valokuitu on laadukas ja aikaa kestävä huippulaatuinen ratkaisu, joka pitää sen minkä lupaa.

Oletko kiinnostunut Lounea Valokuidusta? Lue lisää ja katso saatavuus omalla alueellasi: lounea.fi/valokuitu

Perttu Paloheimo Lounea

Perttu Paloheimo

tuotepäällikkö, tiiminvetäjä

Puhelinnumero:
029 707 0307
Sähköposti:
perttu.paloheimo@lounea.fi