Hyppää pääsisältöön
Front page
13.2.2023
Tags:
avoin valokuitu
teknologia

Mikä ihmeen avoin valokuitu? Asiantuntija kertoo

Lounea teknologiajohtaja Riku Päärni

Pohditko valokuidun hankkimista, mutta kuituun liittyvät vaihtoehdot ja termit hämmentävät? Tulit oikeaan paikkaan: teknologiajohtajamme Riku Päärni avaa valokuituverkkoon liittyviä käsitteitä, jotta voit tehdä oman yhteysvalintasi helposti ilman päänvaivaa. “Valokuitu on fiksu ja supernopea verkkoyhteys, jonka hankinnan tulisi olla yhtä sulavaa kuin yhteydestä nauttimisen”, Päärni toteaa.


Kysymys: Miksi valokuituyhteys on niin nopea?

Riku Päärni: “Maan alle kaivettava ja kotiin asti rakennettava kiinteä valokuitu on nopeudeltaan ja tiedon määrän käsittelykyvyltään ylivoimainen yhteys. Se tarjoaa tasaisen ja vakaan yhteyden, jonka nopeus on se mitä luvataan. Toisin kuin mobiiliverkon kohdalla, yhteys ei siis ruuhkaudu naapuruston netinkäytön mukaan.”

Mitä avoin valokuituverkko tarkoittaa?

“Perinteisesti avoimella verkolla tarkoitetaan mallia, jossa asiakas saa itse valita palveluntarjoajansa. Eli toisin sanoen valokuitukaapelin rakentaa firma A, mutta asiakas valitsee nettiyhteyden operaattoreilta X, Y tai Z.”

Mitkä ovat avoimen valokuituverkon plussat ja miinukset?

”Plussa on kuluttajan saama vapaus valita oma laajakaistayhteyksiä tarjoava palveluoperaattori ja yhteysnopeutensa. Jos yhteys ei syystä tai toisesta miellytä, kuluttaja voi vaihtaa palveluntarjoajaa.

Miinuksena on, ettei verkkoyhteys ole selkeästi yhden osapuolen vastuulla. Avoimessa valokuituyhteydessä on usein kolme toimijaa: kaapelin rakentaja, portinvartijaoperaattori (joka pyörittää toimintoja rakentajan ja loppukäyttäjän välissä), sekä palveluntarjoaja. Yhteysongelmista kärsivää asiakasta saatetaan pahimmillaan pallotella niiden kolmen välillä.”

 

 

Lounean valokuituverkko on Suomen nopeimpia internetyhteyksiä, sanoo teknologiajohtaja Riku Päärni

 


Onko Lounean valokuituverkko avoin?

”Me Lounealla haluamme lähtökohtaisesti tarjota mahdollisuuden hankkia kaikki tarpeellinen yhdeltä luukulta: kaapeli-infran, nettiyhteyden, viihdepalvelut ja 24/7-asiakastuen. Tämä on lähestymistapa, jota asiakkaamme arvostavat.

Verkkomme on kuitenkin aina ollut auki myös muille palveluntarjoajille, jotka haluavat vuokrata rakentamaamme valokuituverkkoa ja tarjota sitä kautta laajakaistapalveluita asiakkailleen. Näin olemassa oleva verkko saadaan maksimaaliseen hyötykäyttöön ilman tarvetta työläälle katujen uudelleenavaamiselle ja kaivuulle.

Mikäli asiakas on kiinnostunut hyödyntämään toisen palveluntarjoajan nettiyhteyksiä Lounean verkossa, saatavuutta voi tiedustella suoraan siltä palveluoperaattorilta, josta on kiinnostunut.

Lisäksi julkishallinnon toimijat, kuten kaupungit ja kunnat, ovat löytäneet tiloistamme sijoituskohteen omille laitteilleen. Infrastruktuurimme ei siis kytke globaaliin tietoverkkoon ainoastaan kotiasiakkaitamme, vaan on avoin kaikille asiakasryhmille ja -tarpeille.”

 

Entäpä kotiasiakkaat ja valinnanvapaus?

”Kuluttajien käyttämät palvelut toimivat pääosin verkkoriippumattomasti. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikkapa striimatessa tai nettipelatessa tasainen ja nopea yhteys on tärkeämpi kuin tietyn laajakaistapalveluntarjoajan valinta.

Lounean tapauksessa olemme yhdistäneet verkkojamme suoraan suoratoistopalvelujen kanssa. Tämä tarkoittaa nopeinta mahdollisinta yhteyttä globaaleihin viihdepalveluihin, kuten Netflixiin, YouTubeen, Amazon Primeen jne.

Ajamme verkkoliikennettä aina nopeimpien saatavilla olevien kaistojen läpi ja huolehdimme siitä, että reitit palveluihin ovat mahdollisimman lyhyitä, nopeita ja turvallisia.”


Tehdäänkö valokuitujen nopeuksista vertailevia mittauksia?

”Kyllä vain. Maailman johtavat nopeustestipalvelut ovat mitanneet Lounean kiinteän verkon operaattoreista useasti Suomen ykköseksi.”
 


Kelpaisiko kotiisi Suomen nopein, toimintavarmin ja pitkäikäisin netti? Tutustu Lounea Valokuidun tarjontaan alueellasi osoitteessa lounea.fi/valokuitu!

Riku Päärni Lounea

Riku Päärni

Teknologiajohtaja

Puhelinnumero:
029 707 0501
Sähköposti:
riku.paarni@lounea.fi