Hyppää pääsisältöön
Front page
15.3.2023
Tags:
valokuitu
Yksityisille
nettiyhteys

Hyvän nettiyhteyden kanssa pelaaminen on kivaa ja kehittävää yhteistä ajanvietettä

Lounea pelaaminen

Råmanin perheessä pelaavat sekä isä että pojat. Välillä kaikki yhtä aikaa ja eri pelejä, silloin kodin nettiyhteys on koetuksella. Valokuidun eron mobiiliverkkoon huomaavat silloin kanssapelaajatkin.

Iltapäivällä, kun koulusta on kotiuduttu, läksyt tehty ja välipala syöty, Valtteri, 13, saa pelata. Kavereiden kanssa on valmiiksi sovittu mitä pelataan ja mihin aikaan.

Valtteri napsauttaa koneen päälle, lataa pelin päivitykset ja kirjautuu peliin. Se, joka ryhmästä ehtii, perustaa pelisessiota varten voicechatin, jossa kaverit keskustelevat pelistä kuulokkeet päässä.

– Pelejä on hyvin erilaisia. Me pelataan vähän kaikenlaista, sitä, mikä milläkin hetkellä tuntuu eniten kiinnostavan. Tällä hetkellä ehkä eniten Fortnitea. Se on maksuton ja kaikkien saatavilla, Valtteri kertoo.

Pelissä kaverukset seikkailevat ja sotivat, tutkivat, etsivät ja rakentavat yhdessä. Liittoutuvat keskenään ja punovat strategioita.

Vanhemmat valvovat Valtterin peliaikaa ja patistavat sovitun ajan jälkeen ulos ja tekemään muita juttuja. Valtterilla on pelaamisen lisäksi myös muita harrastuksia. Näytteleminen ja ryhmässä toimiminen kiinnostavat nuorta miestä.

Perheen yhteinen harrastus

Valtterin isä, Seppo Råman, pelaa myös itse. Hän tuntee poikansa pelit ja ymmärtää netissä tapahtuvan pelaamisen maailmaa.

Pelaamisen haittavaikutukset ja uhkakuvat on hyvä tiedostaa, mutta Råman näkee pelaamisessa hyviäkin puolia.

Pelaaminen on motivoinut Valtteria kielten opiskelussa ja rohkaissut puhumaan ja kirjoittamaan vierasta kieltä. Pelaaminen kehittää Råmanin mukaan myös ongelmanratkaisukykyä, rohkeutta, yhteistyötaitoja ja kärsivällisyyttä sekä pettymysten hallintaa.

Uuden pelin tai isojen päivitysten latautumista joutuu odottamaan välillä koko päivän. Hyvällä kuituyhteydellä samasta selviää kymmenissä minuuteissa, nopeamminkin.

– Kun lataa uutta peliä, ei voi yhtä aikaa pelata toista. Välillä käy niin, että kavereilla on uusi peli, josta ne puhuu. Poistat omalta koneelta jonkun toisen, että on tilaa ladata se uusi ja sitten kaverit päättääkin pelata just sitä, minkä poistit. Silloin kyllä vähän harmittaa, Valtteri sanoo.

Omien kavereiden lisäksi Valtteri pelaa myös soolona eli netin yli entuudestaan tuntemattomien kanssa. Pelikieli on poikkeuksetta englanti vaikka pelaajat olisivatkin lähialueilta.

Nettipelaamisessa pelaajien kesken vallitsee useimmiten hyvä henki. Paremmat pelaajat ovat pääosin ystävällisiä, opastavat mielellään vasta-alkajia, moikkailevat ja toivottavat tervetulleeksi peliin.

Toki poikkeuksia ja pätijöitä mahtuu joukkoon aina, mutta sellaisten kanssa Valtteri ei pelaa.

– Valtaosa peleistä vaatii pelaajien välistä yhteistyötä, mutta jotkut tuijottaa vaan omia pisteitään eikä muista, etteivät hekään aloittaessaan tienneet heti mihin mennä tai mitä etsiä, Valtteri sanoo.

Råmanit puhuvat peleistä ja pelaavat myös yhdessä. Seppo Råmanille on tärkeää tietää, mitä Valtteri pelaa, mitä pelissä kokee ja millaisia tunteita tuntee.

Uteliaisuus ei Råmanin mielestä ole pahasta pelienkään suhteen. Harjoitus tekee mestarin myös virtuaalimaailmassa. Valtteri saa välillä opettaa isäänsä ja esitellä osaamistaan lempipeleissään.

Mukavan pelaamisen edellytyksenä hyvä nettiyhteys

Lähes kaikki pelit vaativat nykyään netin, vähintään peliin ladattavia korjauksia ja päivityksiä varten. Kun Valtterilta kysyy, mitä välineitä mukavaan pelaamiseen tarvitaan, hän vastaa miettimättä.

– Hyvä netti!

Valtteri pelaa sekä tietokoneella että konsolilla, molemmilla on hänen mielestään ihan hyvä pelata. Kun on ok-tasoinen näyttö ja kone, Valtteri vakuuttaa pelaamisen sujuvan kyllä. Mutta jos netti pätkii koko ajan, ei pelaaminen ole kivaa. Silloin Valtteri tekee mieluummin muuta.

– Välillä pelaan kännykästä jaetun netin varassa. Kun yhtä aikaa pyörittää peliä, katsoo välissä videoita ja viestittää, puhelin ylikuumenee ja menee tuuletustilaan. Silloin on pakko pitää taukoa, Valtteri kertoo.

Kodin jaettu mobiililaajakaista ei usein riitä useamman perheenjäsenen yhtäaikaisiin nettiä tarvitseviin töihin ja toimiin. Valokuituyhteys on ainoa ruuhkautumaton kaista, jossa nopeus ei vaihtele sen mukaan mitä naapurit tai muut samassa taloudessa asuvat tekevät.

– Huono netti pilaa pelin. Joskus, kun peli menee hyvin, on todella ärsyttävää, kun netti lagaa tärkeässä kohdassa, peli pysähtyy ja vastustaja voittaa, Valtteri sanoo.

Nykypelit ovat nopeatempoisia ja dataa liikkuu molempiin suuntiin tauotta. Se asettaa nettiyhteydelle vaatimuksia. Eron valokuidun ja ruuhkaantuneen mobiilinetin välillä huomaavat myös kanssapelaajat: hitaan yhteyden varassa pelaavan hahmo nykii ja hyppii eteenpäin. Peli ei lataudu reaaliajassa, pelaajan hahmo tekee eri asioita omalla ja toisten pelaajien näytöillä.

– Pelikavereille näyttää, että juokset tyhjää vaikkapa seinää vasten, kun omalla näytöllä et vielä ole perillä, Valtteri selittää pingin vaikutusta.

Yhteyden tökkimisessä pelaajat puhuvat lagaamisesta eli hidastumisesta ja pingistä eli vasteajasta. Mitä isompi pingi, sitä pahemmin lagaa.

– Aina kaikki ei ole netin vika. Jotkut syyttää joskus pingiä kyllä ihan omista mokistaankin, Valtteri naurahtaa.

Valokuituyhteys sinun kotiisi?

Kymmenen vuotta sitten 1Gb:n nopeudella toimiva nettiyhteys oli järein, mitä saatavilla oli. Tänä päivänä 1Gb:n yhteys on arkipäivää ja 10Gb:n nopeus tänään uusinta uutta, huomenna arkipäivää. Näihin nopeuksiin pääse luotettavasti ainoastaan valokuitu.

Valokuituyhteys kaivetaan kiinteistöihin ja tukiasemiin kaapelina maan alla. Kuituyhteyden asentaminen on kertainvestointi, jossa kerran kaivettu verkkokaapeli on käytännössä ikuinen. Vain päätelaitteita pitää päivittää.

Jos verkko asennetaan yhtä aikaa useampaan saman alueen talouteen, on yhteys talouskohtaisesti edullisempi. Palvelun tarjoajana Lounea kontaktoi alueen asukkaat ja taloyhtiöt, kun toive valokuidusta tietylle asuinalueelle on riittävän useasta kohteesta esitetty.

Tarkista valokuituyhteyden saatavuus omalla alueellasi täältä.