WiFi 6
WiFi 6 - Mistä on kyse?

WiFi 6:ssa on kyse uusimmasta ja nopeimmasta langattoman verkon standardista. Aiemmin WiFi sukupolvista on puhuttu numerokirjainyhdistelmillä kuten 802.11n tai 802.11ac, mutta uusimman sukupolven kohdalla myös nimeämiskäytäntöön tehtiin muutos, jotta kuluttajan on helpompi tunnistaa mitkä laitteet tukevat minkäkin sukupolven WiFi:ä.

WiFi 4

WiFi 4 (802.11n)

Lanseerattu v. 2009

Teoreettinen  maksiminopeus 600Mbit/s

WiFi 5 

WiFi 5 (802.11ac)

Lanseerattu v. 2013

Teoreettinen  maksiminopeus 6933Mbit/s

WiFi 6

WiFi 6 (802.11ax)

Lanseerattu v. 2019

Teoreettinen  maksiminopeus 9607Mbit/s

Enemmän nopeutta

Miksi WiFi 6 on parempi kuin edeltäjänsä?


Kodin nettiin kytkettyjen laitteiden määrän kasvaessa jokainen laite ja käyttäjä tarvitsee entistä isomman osan kodin laajakaistasta ja nykyään tämä tapahtuu lähes poikkeuksetta langattoman verkon yli. On siis selvää, että langattomien verkkojen on kehityttävä.

Uusi WiFi 6 tarjoaa parempaa suorituskykyä useille laitteille, enemmän nopeutta, paremman langattoman verkon kantaman sekä parempaa akun kestoa.

WiFi 6 tekniset ominaisuudet

 • WiFi 6 hyödyntää 10-bittistä 1024-QAM:a (Quadrature Amplitude Modulation) ja 160Mhz kanavaa, joka tarkoittaa, että tietoa voidaan kuljettaa 25% enemmän kuin edeltävässä WiFi 5 tekniikassa. Tämä tarkoittaa enemmän nopeutta.
   
 • OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) on uusi langaton tekniikka, joka pystyy hallitsemaan langattoman verkon liikennettä useisiin eri laitteisiin samanaikaisesti. Uuden tekniikan avulla pystytään jakamaan ja vastaanottamaan dataa samanaikaisesti eri laitteista, jolloin kantama ja siirtonopeudet kasvavat, kun verkossa on useita laitteita.
   
 • TWT (Target Wake Time) on ominaisuus, joka parantaa verkkoon yhdistettyjen laitteiden akun kestoa, määrittämällä kuinka usein laitteen täytyy olla hereillä ilmoittaakseen tilastaan tukiasemalle.
   
 • BSS (Base Service Station) color –toiminto on apuna verkon häiriöihin, sillä se poistaa naapurien verkoista tulevat häiriöt langattomaan signaaliin.


Katso video Wi-Fi 6 ominaisuuksista

Koska on oikea aika siirtyä WiFi 6 -tekniikkaan?

Uusi WiFi 6 toimii myös laitteiden kanssa, jotka ovat vanhempia WiFi 5 laitteita, joten siinä mielessä päivittämisen uuteen tekniikkaan voi tehdä koska vain. Toki suurin osa tällä hetkellä myytävistä tietokoneista ja laitteista ei ole vielä WiFi 6 laitteita vaan tukevat ainoastaan vanhempaa 802.11ac (WiFi 5) –sukupolvea. Oikea aika on siis nyt tai myöhemmin. Ihan miten itse haluat.

Koska?

Innostuitko? Valikoimastamme löytyy seuraavat WiFi 6 laitteet:

Dexo X60 3kpl

TP-Link Deco X60, 3kpl

Deco tuoteperhe saa jatkoa WiFi 6 laitteilla. Uusi WiFi standardi mahdollistaa yhä suurempien laitemäärien liittymisen kodin verkkoon tarjoten samalla jopa 10Gb nopeuden. Deco X60 sisältää aikaisemmista Decoista tutun ja toimivan WiFi Mesh omainisuuden, joka takaa katkeamattoman netin käytön ja videopuhelut vaikka liikkuisit kotona ahkerasti paikasta toiseen. TP-Link HomeCare™ antaa käyttöösi lapsilukkoasetukset, viruksentorjunnan ja tietoliikenteen priorisoinnin (QoS). Laitteen käyttöönotto edellyttää iOS tai Android laitetta ja Deco sovelluksen lataamista sovelluskaupasta.

 • Langaton verkko, jopa 650m²
 • WiFi 6, jopa 3000M

349€

Osta

Archer AX6000

TP-Link Archer AX6000

Uuden sukupolven WiFi 6 reititin takaa varmasti toimivat yhteydet kaikille kodin laitteille. Sen lisäksi striimaat 4K ja 8K videoita laitteillesi saumattomasti. Laite mahdollistaa viiveettömän pelikokemuksen ja tarjoilee alan viimeisimmät ominaisuudet ja jopa 8 ethernet porttia.

 • WiFi AX6000, jopa 6000Mbps
 • 8 X 1Gb Ethernet
 • 128Mt flash ja 1Gt RAM -muistia
 • WPS

329€

Osta