WiFi 6 - Mistä on kyse?
WiFi 6 - Mistä on kyse?

WiFi 6:ssa on kyse uusimmasta ja nopeimmasta langattoman verkon standardista. Aiemmin WiFi sukupolvista on puhuttu numerokirjainyhdistelmillä kuten 802.11n tai 802.11ac, mutta uusimman sukupolven kohdalla myös nimeämiskäytäntöön tehtiin muutos, jotta kuluttajan on helpompi tunnistaa mitkä laitteet tukevat minkäkin sukupolven WiFi:ä.

WiFi 4

WiFi 4 (802.11n)

Lanseerattu v. 2009

Teoreettinen  maksiminopeus 600Mbit/s

WiFi 5 

WiFi 5 (802.11ac)

Lanseerattu v. 2013

Teoreettinen  maksiminopeus 6933Mbit/s

WiFi 6

WiFi 6 (802.11ax)

Lanseerattu v. 2019

Teoreettinen  maksiminopeus 9607Mbit/s

Enemmän nopeutta

Miksi WiFi 6 on parempi kuin edeltäjänsä?


Kodin nettiin kytkettyjen laitteiden määrän kasvaessa jokainen laite ja käyttäjä tarvitsee entistä isomman osan kodin laajakaistasta ja nykyään tämä tapahtuu lähes poikkeuksetta langattoman verkon yli. On siis selvää, että langattomien verkkojen on kehityttävä.

Uusi WiFi 6 tarjoaa parempaa suorituskykyä useille laitteille, enemmän nopeutta, paremman langattoman verkon kantaman sekä parempaa akun kestoa.

WiFi 6 tekniset ominaisuudet

  • WiFi 6 hyödyntää 10-bittistä 1024-QAM:a (Quadrature Amplitude Modulation) ja 160Mhz kanavaa, joka tarkoittaa, että tietoa voidaan kuljettaa 25% enemmän kuin edeltävässä WiFi 5 tekniikassa. Tämä tarkoittaa enemmän nopeutta.
     
  • OFDMA (Orthogonal Frequency-Division Multiple Access) on uusi langaton tekniikka, joka pystyy hallitsemaan langattoman verkon liikennettä useisiin eri laitteisiin samanaikaisesti. Uuden tekniikan avulla pystytään jakamaan ja vastaanottamaan dataa samanaikaisesti eri laitteista, jolloin kantama ja siirtonopeudet kasvavat, kun verkossa on useita laitteita.
     
  • TWT (Target Wake Time) on ominaisuus, joka parantaa verkkoon yhdistettyjen laitteiden akun kestoa, määrittämällä kuinka usein laitteen täytyy olla hereillä ilmoittaakseen tilastaan tukiasemalle.
     
  • BSS (Base Service Station) color –toiminto on apuna verkon häiriöihin, sillä se poistaa naapurien verkoista tulevat häiriöt langattomaan signaaliin.


Katso video Wi-Fi 6 ominaisuuksista

Koska on oikea aika siirtyä WiFi 6 -tekniikkaan?

Uusi WiFi 6 toimii myös laitteiden kanssa, jotka ovat vanhempia WiFi 5 laitteita, joten siinä mielessä päivittämisen uuteen tekniikkaan voi tehdä koska vain. Yhä suurempi osa uusista myytävistä tietokoneista ja mobiililaitteista ovat jo WiFi 6 yhteensopivia. Reitittimen päivittäminen kannattaakin tehdä heti, mikäli käytössäsi on jo WiFi 6 tukevia laitteita.

Oikea aika on siis nyt tai myöhemmin. Ihan miten itse haluat.

Koska?

Innostuitko? Valikoimastamme löytyy seuraavat WiFi 6 laitteet:

Deco X50

Deco X50

Tämä tyylikäs langaton reititin muodostaa kotiisi kattavan WiFi 6 verkon ja mahdollistaa langattoman verkon laajentamisen helposti lisäämällä tukiasemia muuttuvien tarpeidesi mukaan.

99 € - 1kpl

Deco X50

Deco X50, 3 kpl

Laajenna kotisi WiFi -verkkoa Mesh-ominaisuudella. Linkitä useampi Deco reititin osaksi samaa verkkoa yhteys riittää talon joka nurkkaan. Deco X50:n uusi WiFi 6 teknologia mahdollistaa satojen laitteiden liittämisen langattomaan verkkoon sekä nopeat nopeudet jokaiselle laitteelle.

297 € - 3kpl