Hyppää pääsisältöön
Front page

Lounean valokuituverkon kaivut alkavat Vaasassa

Lounean valokuituverkon rakentaminen Vaasaan on varmistunut. Lounealla on tarvittavat suunnittelu- ja kaivuresurssit ja rakentaminen käynnistyy viimeistään toukokuun aikana. Suunnitelmien mukaan kaivut tullaan aloittamaan Kotirannan alueelta.

Lounea Valokuitu on ilmastoystävällinen vaihtoehto

Green Carbon Oy:n vuonna 2023 tekemän selvityksen mukaan valokuidun elinkaaripäästöistä 50 % syntyy rakentamisvaiheen aikana. Lounea pyrkii omalla ja kumppaniensa toiminnalla ja valinnoilla pienentämään valokuituverkon rakentamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä. Lounean valokuitukaivut Vaasassa toteutetaan uuden toimintamallin mukaisesti, jossa kaivukumppanit ovat sitoutuneet käyttämään kaivukalustossaan vain uusiutuvia polttoaineita. Lounean kaivukumppaneina Vaasassa toimivat Veljekset Hemming Oy ja Fin Infra Group. Muutoksella valokuidun rakentamisvaiheen päästöjä pienennetään näillä rakentamisalueilla yli 80 %.

- Uskomme, että kuluttajat valitsevat mielellään vastuullisen ja vähäpäästöisen vaihtoehdon. Sen lisäksi, että valokuitu on ainoa toimiva ratkaisu kymmeniksi vuosiksi eteenpäin, on valokuitu jo itsessään ilmastoystävällinen vaihtoehto. Valokuitu mahdollistaa nopeamman ja tehokkaamman tiedonsiirron, mikä vähentää energiankulutusta ja sitä kautta päästöjä. Lisäksi valokuituverkot kestävät pitkään ja vaativat vain vähän ylläpitoa, mikä myös osaltaan vähentää ympäristövaikutuksia, Lounean aluejohtaja Harri Suokko kertoo.

Lounealla on jo pitkään tehty työtä kestävien toimintatapojen edistämiseksi. Oman toiminnan osalta merkittävä päästövähennys tapahtui jo vuonna 2018 kun yhtiö siirtyi käyttämään 100 %:sta tuulisähköä. Lisäksi Lounea on jo vuonna 2018 aloittanut toimipisteidensä ja laiteasemiensa varustamisen aurinkoenergiaratkaisuilla. Lounea on myös siirtynyt omissa asennusautoissaan uusiutuvien polttoaineiden käyttöön, tällä muutoksella saavutetaan lähes miljoonaa ajokilometriä vastaava päästöjen vähennys vuositasolla. Lounea on sitoutunut olemaan hiilineutraali omien päästöjensä osalta (Scope 1 & 2 päästöt) jo tämän vuoden aikana ja koko toimintaketjunsa osalta (sis. Scope 3 päästöt) viimeistään vuonna 2026.

Lounean investoinnit Vaasan seudulla jatkuvat

Lounea investoi Vaasan valokuituverkkoon merkittävästi jo kuluvan vuoden aikana ja tavoitteena on koko kaupungin kattava valokuituverkko.

–Teemme uusia laajentumis- ja rakentamispäätöksiä kysynnän mukaan, kertoo Suokko. Meillä on pitkä historia ja vahvaa kokemusta valokuituverkkojen rakentamisesta. Suomen nopeimmin kasvavana valokuituoperaattorina, tulemme jatkossakin panostamaan voimakkaasti valokuituverkkojen rakentamiseen ja lähivuosien tavoitteemme on tuoda Lounean valokuituverkko mahdollisimman monen suomalaisen ulottuville, Suokko jatkaa. Pitkä historia valokuiturakentamisessa takaa laadukkaat ja sujuvat prosessit valokuidun kaivuista palveluiden käyttöön. Meillä on myös vuodesta toisen tutkitusti huipputyytyväiset asiakkaat, Suokko kertoo.

Lisätiedot:

Harri Suokko
Aluejohtaja
harri.suokko@lounea.fi
050 2608