Viihdelaitteet: Esittelyssä Nokia Streaming Box 8000

Nokia streaming box 8000

Haluatko katsoa suoratoistoja, ja jopa 4K-tarkkuudella TV:n ruudulta, mutta vanha telkkarisi ei tarjoa tukea sille? Esittelemme markkinoiden streaming-laitteita, joilla saat suoratoistot telkkariisi. 

Suoratoistoja katsovat nykyään lähes kaikki, vauvasta vaariin. Alkuaikojen suttukuva on kehittynyt vuosien varrella ja nyt mm. Amazon Prime ja Netflix tarjoavat 4K- eli Ultra HD -tarkkuuden sisältöjä. Telkkareissa 4K-tuki on ollut perusmalleja myöten jo parin vuoden ajan. Kaikki telkkarit eivät kuitenkaan sisällä suoratoistosovelluksia tai niiden tuki on vanhentunut. Uuden telkkarin hankinnan sijasta, streaming-laitteet tuovat näppärästi ratkaisun ongelmaan.

Esittelemme tässä juttusarjassa ratkaisuja, joilla saat uusimmatkin palvelut lähes televisioon kuin televisioon.

 


Nokia Streaming Box 8000

Hinta n. 99 €

  • Android-TV (v. 10.0) -mediasoitin, toimii itsenäisesti, mutta sisältää myös sisäänrakennetun Chromecastin esim. kännykästä striimaamiseen.
  • Digiboksi (11 x 11 x 2,5 cm) ja kaukosäädin. Pakkauksessa mukana myös virtalähde ja johto sekä HDMI-kaapeli telkkariin.
  • Nettiliitäntä: kiinteä Ethernet sekä langaton WLAN, tukee 802.11as + vanhemmat, 2,4 ja 5 GHz.
  • Tukee laajasti suoratoistopalveluita, tärkeimmät esiasennettuina ja lisää löytyy Googlen kaupasta.
  • Liitännät: HDMI, USB 3.0 ja USB-C, Bluetooth 4.2, AV Out, Optinen Audio Out, Ethernet RJ45.
  • Äänituki: Dolby Digital Plus.
  • Tuetut kuvan resoluutiot: 4Kx2K@60fsp, 1080p, 1080i, 720p, 576i, 480p, 480i Dekooderit: 4Kx2K@60fsp, H.264, HEVC H.265 10 bit


Kenelle:

Android-TV laitteiden keskikastia niin hinnaltaan kuin ominaisuuksiltaan. Jos kaipaat 4K-kuvaa, eikä halvempien Anroid TV -laitteiden tökkivä käyttökokemus miellytä, mutta et halua investoida 200€+ boksiisi (Nvidia Shield Pro tai Apple TV 4K), Nokia täyttää useimpien tarpeet. Plussaa hyvästä liitettävyydestä, isokokoinen kaukosäädin saattaa taas jakaa mielipiteitä.

 

PLUSSAT

+ 4K-kuvanlaatu

+ Helppo ja selkeä käyttöliittymä. Tukeva kaukosäädin mikrofonilla.

+ Erillinen kaukosäädin mahdollistaa boksin käytön itsenäisesti, ilman älypuhelinta.

+ Laaja tuki eri palveluille, uusien lisääminen helppoa. Android 10:n kautta laaja valikoima.

+ Monipuoliset liitännät mahdollistavat mm. langallisen nettiyhteyden ja USB-levyjen käyttämisen.

+ 2 gigan RAM- ja 8 gigan käyttömuisti riittävät moneen asiaan ja tuovat ripeyttä toimintaan.

 

MIINUKSET

- Kaukosäätimen koko, nappulamäärä ja näppäintuntuma voi ärsyttää.

- Osin epälooginen HDR-toiminne voi vaatia kirkkaudensäädön räpeltämistä.

- Vaatii ulkoisen virtalähteen ja sille vapaan sähkötöpselin.


Laatumielikuva asiallinen ja design hillitty, kaukosäätimessä parannettavaa

Ne ajat ovat takana, kun Nokia-merkkinen kuluttajalaite oli Suomessa valmistettu, niinpä tämäkin boksi, itävaltalaisen StreamView-yrityksen brändilisensoima, on Kaukoidässä valmistettu.

Laitteiden laatumielikuva on asiallinen, design hillitty ja taustavalaistu kaukosäädin on myös tukevan tuntuinen. Kookas kaukosäädin käyttää Bluetooth-yhteyttä, itse boksi voi olla piilossakin. Kapulan taustavalot saa halutessaan myös sammutettua. Näppäintuntuma on ihan ok, mutta paljon käytetyt toisto-, kelaus- ja äänenvoimakkuuden nappulat ovat pienehköjä ja ärsyttävän lähekkäin. Eri suoratoistopalveluiden pikavalinnat erottuvat paremmin, johon lienee kaupallisetkin syyt.

Boksi kytketään TV:n vapaaseen HDMI-liitäntään. Jos aiot käyttää 4K-tarkkuutta, käytä boksin mukana tullutta HDMI-kaapelia tai varmistu, että kaapelisi tukee tätä tarkkuutta. Nettiyhteytenä on suositeltavaa käyttää langallista Ethernet-liitäntää tai ainakin varmistaa, että WLAN reitittimesi todella jaksaa jatkuvan 4K-striimin. Tarjolla on myös liitäntä ulkoisen audion viemiseen esim. kotiteatterin vahvistimelle, jopa optisesti tarvittaessa. Käyttöönotto vaatii myös Google-tilin (käytännössä Gmail-osoite).

Kun vaihdat TV:n boksin HDMI-sisääntulolle, se jo neuvookin käyttöönotossa eteenpäin, kielen vaihdon jälkeen ihan suomeksi. Ensin paritetaan kaukosäädin, sitten liitytään nettiin ja päivitellään ohjelmistot ja lopuksi otetaan käyttöön halutut palvelut. 

Viiveetön navigointi ja chromecast-ominaisuus

Käytössä Nokia toimii luotettavasti ja sujuvasti, mitä tämän hintaluokan laitteelta on lupa odottaakin. Navigointi on viiveetöntä ja sovellukset aukeavat sekunneissa ja syystäkin; Boksissa käytetään TV-käyttöön suunniteltua Amlogic S905X3 -järjestelmäpiiriä. Ero halvempiin ja pienemmällä muistilla varustettuihin Android TV -ratkaisuihin on selkeä. Android TV -laitteena Nokia toimii myös Chromecastina kännykälle tarvittaessa ja runsaiden liitäntöjen avulla siihen saa mm. peliohjaimen tai ulkoisen näppäimistön helposti.

Pikakokeessa 4K-kuvan laatu oli myös ok, tosin boksi ohjaa TV:n HDR-tilaan niilläkin ohjelmalähteillä, jotka eivät ole HDR-materiaalia, joten kuvan kirkkautta voi joutua säätelemään manuaalisesti.

 

 

Jaa artikkeli:
Perttu Paloheimo Lounea
Perttu Paloheimo
tuotepäällikkö, tiiminvetäjä
Puhelinnumero
029 707 0307
Sähköposti
perttu.paloheimo@lounea.fi
Tagit:
streaming-laite
nokia streaming box 8000
suoratoistopalvelut