Viestintäviraston kuntakohtainen laajakaistaluokitus ei kerro koko totuutta

Valokuituyhteys saatavilla yli 55000 osoitteeseen Lounean toimialueella.

Viestintävirasto julkaisi 25.5.2018 kuntakohtaisen laajakaistaluokituksen. Luokituksessa jokaiselle Suomen kunnalle on annettu yhdestä viiteen tähteä kuvaamaan nopeiden, kiinteän verkon laajakaistayhteyksien saatavuutta vuoden 2017 lopussa. Lounean päätoimialueen luokitus oli seuraava: Salo 1 tai alle, Somero 1 tai alle, Forssa 1,5 ja Sastamala 1 tai alle. 81 miljoonan euron investoinnit ja 23 000 kilometriä valokuitukaapelia ja siitäkin huolimatta luokituksena esimerkiksi Salossa vain yksi? Vaikka kyseessä ei ollutkaan X-Factorin, Idols Suomen tai Tanssii tähtien kanssa -finaalin loppupisteiden jako, niin silti asia herätti ihmetystä.
 

1000 Mbit/s kaikkialle saatavana vuonna 2025

EU:n komissio on asettanut tavoitteeksi, että kaikkialla pitää vuoteen 2025 mennessä olla vähintään 100 Mbit/s yhteys, joka on helposti nostettavissa tuhannen megabitin nopeuteen. Verrattuna muihin pohjoismaihin, Suomi on jäänyt muiden perään kiinteiden nettiyhteyksien nopeuksissa.


Lounean toimialueella on valokuitu saatavana yli 55000 osoitteeseen

Viestintäviraston "ranking"-lista näyttää pikaisesti katsottuna karulta. Osa syynä listauksen huonoon laajakaistaluokitukseen on erilainen tulkinta. Viestintävirasto käyttää laskennassaan 1000 Mbit/s valmiutta sekä käytössä olevien 100 Mbit/s liittymien määrää. Me Lounealla laskemme niiden kotitalouksien määrää, joilla on tällä hetkellä mahdollisuus 100/1000 Mbit/s -valokuituliittymään. Mielestämme oman toimialueemme kuntien tilanteet näyttävät hyvältä. Esimerkiksi Salossa on tämän vuoden loppuun mennessä 80 % asukkaista mahdollisuus saada valokuituliittymä käyttöönsä tavoitellulla 1000 Mbit/s nopeudella*. Sastamalassa vastaava prosentti on tällä hetkellä 54 %. Kaiken kaikkiaan valokuituyhteys onkin jo saatavana yli 55 000 osoitteeseen toimialueellamme.


Olen sitä mieltä, että kyseessä on enemmän kuin ”alle yhden tähden” suoritus. Oli tähtien määrä mikä tahansa, niin Lounea investoi tänäkin vuonna noin kuusi miljoonaa euroa valokuituverkkojen rakentamiseen. Emme aio myöskään lopettaa siihen.


P.S. Lounea on yhdessä muiden Finnet-liiton tietoliikenneyhtiöiden kanssa käynnistänyt kolmevuotisen Suomi tarvitsee kuitua –hankkeen, kannattaa käydä tutustumassa hankkeen verkkosivuilla


*Taloyhtiöissä, joissa sisäverkko on toteutettu vanhalla puhelinkaapeliverkolla voi olla rajoituksia.

Lähteet:
https://www.viestintavirasto.fi/viestintavirasto/ajankohtaista/2018/suuretkaupungiteivatnousekarkeenlaajakaistaluokituksessa.html

 

 

Jaa artikkeli:
Tagit:
Lounea
valokuitu