Nopeustestaamisen sudenkuopat – miksi mittaustuloksesi voi olla täysin väärä?

Nopeustestauksen sudenkuopat

Nettiyhteyden nopeuden testaaminen vaikuttaa helpolta. Älä anna helppouden hämätä, mittaustuloksesi voi vääristyä tai mennä metsään, jos et huomioi tarpeellisia asioita. Tässä 4 tärkeintä vihjettä, joilla nopeustestisi tulokseen voi luottaa.

1. Perusasiat kuntoon

Ennen testaamisen aloittamista, varmista että perusasiat ovat kunnossa. Käytä kiinteää verkkoyhteyttä (ethernet-kaapeli) mittauksen aikana. Katkaise kotisi muiden kaistasyöppöjen laitteiden verkkoyhteys mittauksen ajaksi. Älä mittaa nuhaisella tai alitehoisella laitteella nopeuksia ja varmista myös, ettei mittauksesi välissä ole hidasta palomuuria. Näitä asioita on käsitelty tarkemmin aiemmassa blogissa.

2. Mittari vai mainos?

Netistä löytyy mitä vaan, esimerkiksi sivu, joka väittää itseään nopeustestiksi ja pyörittää näytöllä näön vuoksi jonkinlaista viisaria. Pääosan sivusta kuitenkin vievät mm. nettikasinoiden mainokset, ja saadut ”nopeustulokset” ovat lähinnä satunnaislukuja. Tässä vaiheessa pitäisi jo varoituskellojen kilistä, mikä on sivujen tärkein tehtävä ylläpitäjälleen?  Mainostulot?  Älä luota näihin mainossivuihin, ne ovat tietoista harhaanjohtamista, ”fake news”.

www.speedtest.net on aito ja oikea sivusto, joka käyttää Ooklan kunnollista mittaustekniikkaa taustalla. Samaa tekniikkaa käyttää myös Lounean oma nopeustesti.lounea.fi, jonka etuna on myös sijainti lähimpänä Lounean asiakasta. Mittaustulos kertoo sen, mitä sinun laajakaistallesi kuuluu, eivätkä mm. operaattoreiden väliset runkoyhteydet vaikuta tulokseen. Toki Suomessa runkoyhteyksien vaikutus ei ole merkittävä, ainakaan alle 1000 Mbit/s nopeuksilla.

3. Tee useampi mittaus

Speedtest.com perustuu eri operaattoreiden verkkoihin liitettyihin mittauspalvelimiin, probeihin. Jos jonkin operaattorin verkossa on ylikuormitustilanne, tämä näkyy myös proben kautta saataviin mittaustuloksiin. Mittauksen alussa voit valita, minkä operaattorin verkkoa vasten oma yhteytesi testataan. Mittaa useampaan kertaan eri operaattoreiden verkkoihin nähden, ja jos mahdollista eri vuorokaudenaikoina. Keskiarvoista voi jo ruveta tekemään melko luotettavia päätelmiä.

4. Se selain aina vaan

Mittauksessa käytetyllä nettiselaimella on aina ollut suuri merkitys nopeustestien tuloksiin, eikä tämä totuus ole vanhentunut.  Selainten nopeuden kärkisija ja luotettavuus sen sijaan vaihtelee.

Tätä kirjoittaessani suositus on käyttää Firefoxia tai Chromea, jotka ovat nyt tasaväkisiä. Sen sijaan Microsoftin Internet Explorer ja Edge ovat olleet murheenkryynejä, HTML5-toteutusta käyttävät nopeustestit eivät toimi niiden kanssa kovin luotettavasti. 

Kannattaa siis kokeilla nopeustestausta usealla eri selaimella ja verrata tuloksia.

 

Jaa artikkeli:
Perttu Paloheimo Lounea
Perttu Paloheimo
tuotepäällikkö, tiiminvetäjä
Puhelinnumero
029 707 0307
Sähköposti
perttu.paloheimo@lounea.fi
Tagit:
nopeustestaus
speedtest