Hyppää pääsisältöön
Front page
24.6.2021
Tags:
valokuitu
10g
10 gigan netti
nettiyhteys
internetyhteys

Ensimmäiset 10G:n internetyhteydet asennettu - Salolainen Markus Järvinen ensimmäisten joukossa

Markus Järvinen käyttää Lounean 10 gigan nettiyhteyttä

Lanseerasimme toukokuussa ensimmäisenä Suomessa 10 gigan eli 10 000 megan internetyhteyden suuressa mittakaavassa kuluttajille. Asensimme viikko sitten ensimmäiset 10G:n yhteydet valikoidulle asiakasryhmälle, joka testaa yhteyksiä käytännössä ja antaa meille arvokasta tietoa kentältä. 
 

Markus Järvinen, salolainen valokuvausalan yrittäjä, on yksi testiryhmäläinen. Markus sai 10G:n internetyhteyden käyttöönsä viikko sitten. Markukselle asennettiin uusi kuitupääte, joka tukee järeämpää yhteyttä. Kuitupääte on Genexis XGX.
 

Genexis XGX -kuitupääte mahtui Markuksen tekniseen
kaappiin hienosti, vaikka olikin pikkuisen suurempi edeltäjäänsä.


Markuksen työ sisältää paljon valokuvien ja videoiden käsittelyä ja siirtelyä. Tiedostot ovat isoja ja tehokas yhteys kutistaa odotteluaikoja huomattavasti. Kun internetyhteys on riittävän tehokas, tiedostot latautuvat sekunneissa, jolloin yrittäjän aika ei mene odotteluun. Myös nopea synkronointi eri laitteiden välillä on tärkeää työssä.


Työssä Markus tarvitsee järeitä yhteyksiä, mutta myös vapaa-ajallaan. Markuksen koti on aito älykoti monine nettiin yhteydessä olevine laitteineen. Videovalvonta monella kameralla lähettää Full HD -kuvaa. Alexa ohjaa äänikäskyillä valaistusta sekä myös ilmalämpöpumppua ja pimennysverhoja. Markukselta löytyy myös älykaiuttimet sekä älylukko ja -ovikello. Yhdellä käskyllä Alexa laittaa Markuksen kodin esimerkiksi yötilaan. Monia laitteita voi ohjata ja hallinnoida toki myös älypuhelimella. 


Tavallista televisiota Markus ei katso, vaan katselu on siirretty suoratoistopalveluihin, joista sisällöt löytyvät katsottaviksi juuri sinä aikana, kun haluaa niitä katsella. Lähetykset ovat jo nykypäivänä hyvin tarkalla kuvanlaadulla, ja se vie lisää nettikaistaa.


Markus toteaa, että lähitulevaisuudessa varmasti yhä useampi kotitalous tarvitsee isoja yhteyksiä. Käytetään älyteknologiaa, erilaisia viihdepalveluita tai pelataan verkossa. Nyt on jo sovelluksia, joihin lähetetään esimerkiksi valokuvia, ja jossa tekoäly sitten muokkaa niitä esimerkiksi värittämällä vanhoja mustavalkokuvia. Myös 3D-tulostaminen saattaa olla tulevaisuudessa nykyistä käytetympää teknologiaa, kun kuluttajien laitteet tulevat laadukkaammiksi. Tehokkaan netin tarve lisääntyy entisestään, kun taloudessa asuukin useampi ihminen, jotka käyttävät monia laitteita ja sovelluksia samaan aikaan.

 

Markus on ollut jo lähes 15 vuotta Lounean valokuituasiakkaana ja kokenut yhteydet luotettavina ja omiin tarpeisiinsa sopivina. Hän toteaa, ettei enää voisi muuttaa valokuituverkon ulkopuolelle, sillä on tottunut tehokkaisiin ja vakaisiin yhteyksiin. Viime viikkoon asti Markuksella oli 1000 megan yhteys, nyt teho kymmenkertaistui. Vielä tarvitaan vähän laitepäivityksiä ja muuta järjestelyä ennen kuin Markus saa uuden yhteytensä käyttöön täydellä teholla. Jäämme siis seuraamaan Markuksen projektia ja kerromme kuulumisia taas kesälomien jälkeen.


Katso mitä mieltä Markus oli pari vuotta sitten 10G:n internetyhteyksistä:

https://youtu.be/zeWZGA9ZvvU