10G on muutakin kuin hifistelyä - tähän tarvitset järeitä yhteyksiä jo aivan kohta

tarvitaanko 10g-yhteyksiä johonkin

Laajakaista kehittyy huimaa vauhtia, vaikka sitä ei välttämättä niin tule ajatelleeksi. Kymmenen vuotta sitten julkaisimme nopean 1000M eli 1Gb laajakaistanopeuden. Tänä päivänä jo tuhannet asiakkaamme ovat päätyneet valitsemaan 1000M nopeuden kodin yhteydeksi.

Tietoliikenneverkko asetettiin koetukselle vuonna 2020 koronan ajaessa meidät etätöihin ja -kouluun. Moni päätti tällöin nostaa nettiyhteyden nopeutta - tarpeesta. Mitä enemmän kotona on samanaikaista käyttöä, sitä enemmän laajakaistalta kaivataan suorituskykyä. Suomalaiset joutuivat osittain eriarvoiseen asemaan, sillä äkillisellä datamäärän kasvulla etenkin mobiiliverkoissa koettiin ruuhkaisuutta ja pätkimistä. Valokuitu osoitti toimintavarmuutensa vastaten kahdessa viikossa tapahtuneeseen, normaalisti usean vuoden mittaiseen kehitykseen.

Lounea on toiminut edelläkävijänä valokuituverkkojen rakentamisessa jo 2000-luvun alkupuolelta. Onkin ilo olla mukana tarinassa, jossa tarjoamme asiakkaillemme nyt jopa 10 000Mb eli 10Gb yhteyksiä.

Kukaan ei tarvitse 10Gb liittymää! Vai tarvitseeko?

Ei ehkä tänään, mutta pian tarvitsee. TV- ja viihdepalvelut ovat siirtyneet vauhdilla verkkoon 2010-luvun aikana. Tänään Netflix tarjoaa jo 4K-sisältöjä, joissa liittymän vähimmäisvaatimus on 25M tasalaatuista kaistaa katseltavaa ohjelmaa kohti. Esimerkiksi nelihenkisessä perheessä tämä tarkoittaa, että 100M nopeudella neljä henkilöä voivat katsella laadukasta kuvaa yhtä aikaa. Yhä paremman resoluution sisältöjä tulee hiljalleen saataville, kun sitä tukevan teknologian hinta halpenee. Kaupasta on voinut jo pitkän aikaa hankkia 8K-television ja 16K kolkuttelee jo oven takana. Hyvälaatuisen kuvan siirto edellyttääkin nettiyhteydeltä tulevaisuudessa moninkertaisia siirtonopeuksia nykyiseen verrattuna.

Virtuaalitodellisuus (VR) ja laajennettu todellisuus (AR) moninkertaistavat laajakaistaverkkojen kapasiteettitarpeen. Esimerkiksi televisiosta Internetin yli katsottava 4K-resoluution kuva ladataan kerran, mutta virtuaalilaseja käytettäessä pitää ladata useita 4K-resoluution kuvia samaan aikaan, jotta päätä kääntämällä hyvälaatuinen kuva on joka puolella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yksi VR-käyttäjä vaatiikin 10 tai 20 kertaa 25M kaistan, mikä puolestaan tekee 1000M nopeudesta pian hieman ahtaan.

Olemme Lounealla erityisen innostuneita siitä, että voimme kulkea kehityksen kärjessä ja mahdollistaa asiakkaillemme laadukkaat nettiyhteydet jokaisen tarpeisiin.

Jaa artikkeli:
Timo Toivonen Lounea
Timo Toivonen
projektipäällikkö
Puhelinnumero
029 707 0354
Sähköposti
etunimi.sukunimi@lounea.fi
Tagit:
valokuitu
10g
10gb
laajakaista