Hyppää pääsisältöön
Front page

Lounea ottaa uusia askeleita toimintansa päästöjen vähentämiseksi

Lounea ottaa Salon Kaukolämmön ensimmäisenä asiakkaana käyttöönsä hiilineutraalin kaukolämmön ja siirtyy käyttämään omissa asennusautoissaan uusiutuvia polttoaineita.

Vastuullisuus ja etenkin kestävä kehitys on nostettu Lounean strategian ytimeen. Päästöjen vähentämiseksi Lounea on luonut tiekartan, johon kirjatuilla toimenpiteillä toimintaa kehitetään ympäristöystävällisemmäksi. Suunnitellut toimenpiteet kohdistuvat Lounean omaan liikkumiseen, lämmitykseen ja sähköntuotantoon liittyviin kasvihuonepäästöihin, laitteiden valmistamiseen ja kuljettamiseen liittyviin päästöihin sekä valokuituverkkojen rakentamisen aikaisiin päästöihin.

-Tavoitteenamme on hiilivapaa Lounea. Matka hiilineutraaliksi on pitkäjänteistä ja suunnitelmallista työtä, jonka ensimmäinen vaihe on ollut päästölähteiden tarkka kartoittaminen. Nyt meillä on erinomainen ymmärrys toimintamme päästölähteistä ja mahdollisuuksista vaikuttaa niihin. Olemme valinneet tiekartalle ne toimenpiteet, joilla arvioimme olevan kaikkein suurin vaikutus toimintaamme. Suuri osa omista suorista päästöistämme syntyy kiinteistöistä ja matkustamisesta. Yksi askeleistamme kohti tavoitettamme on siirtyminen hiilivapaaseen kaukolämpöön Salon ja Forssan toimipisteissämme, kertoo Lounean vastuullisuudesta vastaava johtaja Harri Mannonen.

Lounea on Salon Kaukolämmön ensimmäinen asiakas, joka siirtyy käyttämään hiilineutraalia kaukolämpöä eli Lounalämpöä.  Lounea käytti viime vuonna Salossa paikallisesti tuotettua kaukolämpöä 403.000 kWh. Muutoksella Lounea vähentää CO2-päästöjä vuositasolla 60.000 kg, mikä vastaa noin puolta miljoonaa kilometriä ajoa uudehkolla polttomoottoriautolla.

Kaukolämpö Salossa tuotetaan pääasiassa Lounavoiman Korvenmäen ekovoimalaitoksessa, jossa kierrätyskelvoton yhdyskuntajäte hyödynnetään lähienergiaksi. Ekovoimalaitoksen käyttöönotto vuonna 2021 tarkoitti Salossa lämmöntuotannon kasvihuonekaasupäästöjen puolittumista, kun jätepolttoaineella korvattiin fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttöä. Ekovoimalaitoksessa tuotetusta lämmöstä puolet on biopolttoaineella tuotettua jätepolttoaineen sisältämien biopohjaisten jätteiden ansiosta. Biopolttoaineilla tuotettu lämpö on hiilineutraalia. Yhdyskuntajätteen bio-osuus 50 % on määritelty valtakunnallisesti ja se koskee kaikkia laitoksia, jotka tuottavat jätteestä lämpöä. Hiilineutraalin lämmön myynti perustuu samanlaiseen malliin kuin sähköyhtiöiden asiakkailleen tarjoamat sopimukset esimerkiksi tuuli-, vesi- tai aurinkosähköstä.

– Olemme kehittäneet hiilineutraalin Lounalämpö-tuotteen erityisesti tiedostavia yritysasiakkaitamme varten, ja olemme tyytyväisiä, että Lounea päätti lähteä ensimmäisenä mukaan, kertoo liiketoiminnan kehityspäällikkö Janne Arko Salon Kaukolämmöstä.

Kasvihuonekaasujen vähentäminen edellyttää siirtymistä päästöttömiin energialähteisiin myös autokaluston osalta. Lounea on päättänyt siirtyä omissa asennusautoissaan uusiutuvien polttoaineiden käyttöön. Tällä muutoksella saavutetaan lähes miljoonaa ajokilometriä vastaava päästöjen vähennys vuositasolla.

Lounealla on jo pitkään tehty työtä kestävien toimintatapojen edistämiseksi. Oman toiminnan osalta merkittävä päästövähennys tapahtui vuonna 2018 kun yhtiö siirtyi käyttämään 100 %:sta tuulisähköä. Lisäksi Lounea on jo vuonna 2018 aloittanut toimipisteidensä ja laiteasemiensa varustamisen aurinkoenergiaratkaisuilla, joista esimerkkinä on Salon toimipisteen katolle rakennettu 28 kW aurinkovoimala.

 

Lisätiedot:
Harri Mannonen, Lounea Oy, harri.mannonen@lounea.fi, puh. 029 7070273
Janne Arko, Salon Kaukolämpö Oy, janne.arko@salonkaukolampo.fi, puh. 0400 168 550