Valokuituliittymä taloyhtiöön? Huomioi tämä lainsäädäntö

Tiesitkö, että kaikkiin uusiin taloyhtiöihin on asennettava valokuitukaapelointi?
Valokuitu on syytä rakentaa myös vanhempiin kohteisiin, mikäli taloyhtiössä tehdään esim. käyttövesiputkiremontti. Sisäverkkoasiat päivittyvine ohjeineen voivat hämmentää taloyhtiöitä, mutta ei huolta – taloyhtiömyynnin myyntipäällikkömme Timo Toivonen vastasi yleisiin kysymyksiinne.
Mitä sisäverkoilla ylipäätään tarkoitetaan?
Timo Toivonen: ”Sisäverkko koostuu kahdesta asiasta: tv-kuvaa välittävästä yhteisantennijärjestelmästä eli antennikaapeloinnista sekä tietoliikenneverkosta, jota pitkin nettiliikenne kulkee.
Suomessa suuri osa kiinteistöjen tietoliikenneverkoista on seinien sisällä kulkevaa vanhempaa puhelinkaapelia. Vuoden 2008 tienoilla kiinteistöihin alettiin rakentamaan uudempaa CAT-kaapeliteknologiaa. Molempien tiedonsiirtokapasiteetti tulee enemmin tai myöhemmin vastaan, ja yhä useammat taloyhtiöt päivittävät nyt sisäverkkoaan valokuitukaapeliksi. Työ tehdään usein vaikkapa putkisaneerauksen yhteydessä, kun seiniä tai lattioita avataan muutenkin.
Sisäverkkojen laatua ohjaa Traficomin M65-määräys, jonka viimeisin päivitys astui voimaan vuonna 2023. Yli satasivuinen ohjeistus on täynnä teknisiä yksityiskohtia sisäverkkojen rakenteista dokumentointiin, mutta sitä ei tarvitse osata kannesta kanteen itse, vaan Lounean asiantuntijat opastavat mielellään sisäverkkoasioissa. Ammattilaisemme voi tulla paikan päälle katsomaan isännöitsijän kanssa yhtiön sisäverkkoa ja miettiä fiksuinta ratkaisua sen uudistamiseen.”
Millaisia uusia vaatimuksia sisäverkkoihin kohdistuu nyt?
”Aivan keskeisintä on, että valokuitukaapeliin perustava sisäverkko tulee toteuttaa uusiin kohteisiin, mutta on syytä saneerata myös vanhempiin taloyhtiöihin. Tämän lisäksi nostaisin esiin kolme muuta tärppiä.
Ensinnäkin CAT-kuparikaapelia ei enää ole pakko rakentaa kiinteistöön, mikäli valokuituyhteys on saatavilla asuinalueella. Tämä on fiksu uudistus, sillä pitkän aikaan CAT-kaapelointi tuli tehdä jopa valokuitukaapelin rinnalle. CAT-teknologia alkaa käydä tarpeettomaksi, koska valokuidun käyttöikä on 50–100 vuotta eikä sen tiedonsiirtokyvyn katto tule vastaan.
Toinen keskeinen muutos poisti aiemman edellytyksen, jossa kotijakamosta katsottuna lähimpään asuinhuoneistoon oli pakko asentaa kaksiosainen tietoliikennerasia. Tämän ethernet-sisääntulot sisältävän rasia asennus vaikkapa juuri tapetoituun seinään herätti monissa närää. Rasiaa ei nyt asenneta, jos asunnon omistaja kieltäytyy siitä kirjallisesti.
Kolmas tärkeä parannus on niin sanottu ”rivitalopoikkeus”. Se koskee pientaloyhtiöitä, joissa operaattori voi nyt rakentaa kuituyhteyden yksittäiseen huoneistoon. Jos taloyhtiössä ei vaikkapa ole tulossa isoa saneeraustyötä, jonka yhteydessä sisäverkot uudistettaisiin, tai osa asukkaista ei koe kuitukaapelia tarpeelliseksi, voi yksittäinen osakas tuoda kuituverkon suoraan asuntoonsa. Tällöin kuitukaapelia ei kuljeteta taloyhtiön tekniseen tilaan vaan viedään suoraan asukkaan kotiin samaan tapaan kuin omakotitaloissa. Huoneistokohtainen kuitukytkentä on huomattavasti koko sisäverkon saneerausta edullisempaa.
Tulevaisuudessa kuituvaatimuksia vauhdittanevat myös uudet EU-määräykset. Tällä hetkellä pohditaan jo muutosta, jossa taloyhtiön tulee jatkossa rakentaa sisäverkko valokuidulla aina huoneistoihin asti, eikä tästä voi poiketa.”
Mistä tiedän, millainen sisäverkko taloyhtiössäni on?
“Tieto löytyy taloyhtiön rakennusdokumenteista tai teknisestä tilasta löytyvästä kansiosta. Asiasta voi kysyä myös isännöitsijältä.
Vanhempien taloyhtiöiden sisäverkkoteknologia on usein vanhanaikaista. Kukin rakennustyö on noudattanut sen aikaista lainsäädäntöä – eikä valitettavasti aina sitäkään, sillä ohjeistukset päivittyvät nopeasti eikä työtä suorittanut taho ole ollut välttämättä ajan tasalla viimeisimmistä ohjeistuksista ja määräyksistä.
Taloyhtiön osakkaiden ja isännöitsijän kannattaakin varmistaa, että saneerauksessa otetaan huomioon sisäverkot viimeisimmät vaatimukset. Muuten tulevaisuudessa edessä on kallis lisätyö. Asiantuntijamme auttavat yhtiöitä tässäkin.”
Taloyhtiöni sisäverkko on valokuitukaapelia. Onko käytössäni siis supernopea valokuitunetti?
”Ei automaattisesti, vaan kuituyhteys tulee erikseen tilata haluamaltasi valokuituoperaattorilta. Tätä voi verrata vesijohtoverkostoon: ensin rakennetaan putket veden kulkemista varten, ja sitten tehdään vesisopimus, että vettä todella tulee.”
Taloyhtiössämme keskustellaan sisäverkkojen saneeraamisesta kuitukaapeliksi. Onko hankinta järkevä? Koen, että pärjään nykyisellä netilläni.
”Hankintoja tietysti mietitään taloyhtiöissä aina tarkkaan ja pohditaan, mitkä asiat hankitaan ja missä järjestyksessä. Kuitukaapeli on investointi, joka mahdollistaa parhaan mahdollisen verkkoyhteyden etätyölle, viihteelle ja kodinjärjestelmille. Asuntomarkkinoilla nykyaikaiset tietoliikenneyhteydet parantavat myös kohteen vetovoimaa ja lyhentävät myyntiaikaa.
Nopea ja vakaa netti alkaa olla sähkön ja veden kaltainen arjen perusedellytys, jonka merkitys tulee vain kasvamaan.”
Miten paljon sisäverkkojen saneeraus kuitukaapeliksi maksaa?
”Tarkemmat tiedot Lounean M65-standardit täyttävästä nykyaikaisesta sisäverkkosaneerauksesta löytyvät Valokuitu taloyhtiöille -sivulta. Sieltä löytyy myös kaikki ajantasaiset tiedot ja muut lisätiedot niin rivitalo- kuin kerrostalokohteiden saneerausratkaisuista.”
Kiinnostuitko? Lue lisää Lounea Valokuidusta taloyhtiöille ja pyydä räätälöity tarjous omaan taloyhtiöösi!
Aiheesta lisää:
- Lounea Valokuitu - Taloyhtiöille
- Taloyhtiö - vertaile ennen valokuitutoimijan valintaa
- Taloyhtiöasukkaan tietosivu
- Näin valokuidun hinta taloyhtiössä muodostuu
- Valokuitu taloyhtiöön? Kilpailuttamalla toimijat säästät rahaa