Yrittäjän tietoturva

Yrittäjän tietoturva

Olen kirjoitellut Lounean blogissani paljon pk-yritysten ja isompien organisaatioiden kyber/tietoturvasta. Tällä kertaa kerronkin lyhyesti mitä yksityisyrittäjän kannattaa tehdä ollakseen paremmassa turvassa kyberuhkilta.  Etukäteen varautumalla pääsee huomattavasti helpommalla, edullisemmin ja ilman unettomia öitä. (Tutkimusten mukaan tulee 10x kalliimmaksi, kun tietoturvariski realisoituu.)

Omalla toiminnallasi on iso vaikutus

Kaikkein suurin vaikutus yrittäjän tietoturvaan on jokaisen oma toiminta ja käyttäytyminen netissä. Tietojenkalasteluviestit ja muut huijausyritykset esim. huijauslaskut ym. pitää osata tunnistaa ja jättää klikkaamatta. (Lounealta on tulossa keväällä nyt myös yrittäjille suunnattua tietoturvakoulutusta, pysy kuulolla.) Työasioita ei kannata hoitaa esim. lapsen tabletilla tai kenenkään muunkaan laitteilla, joiden tietoturvasta ei ole täyttä varmuutta.

Suomen kyberturvallisuusviranomainen eli Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on myös tuottanut hyvää materiaalia johon suosittelen tutustumaan: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ohjeet

Selvitä oman yrityksesi digitaalinen jalanjälki eli kuinka riippuvainen yrityksesi toiminta on eri tietojärjestelmistä. Tunnista myös yrityksesi toiminnalle tärkeä digitaalinen tieto eli data. Vain näin voit laatia suunnitelman näiden suojaamiseksi ja liiketoimintasi jatkuvuuden varmistamiseksi. Näistä teknisistä ratkaisuista lisää seuraavaksi. 

Suojaa ja varmista

Erilaiset tekniset ratkaisut pyrkivät parhaansa mukaan estämään haittaohjelmien ja kyberrikollisten haitallista toimintaa. Töihin käytetyssä nettiyhteydessä on hyvä olla palomuuri, joka tunnistaa ja estää nettiliikenteestä haitalliset osat ja estää nämä sekä ulos että sisäänpäin kulkevasta liikenteestä. 

Jokaisessa yrittäjän käyttämässä laitteessa pitää olla soveltuva virustorjuntaohjelmisto. Muista myös käytössä olevat mobiililaitteet eli älypuhelimet ja tabletit, joissa tietoturvariski on nykyään vähintään yhtä suuri kuin tietokoneissakin.

Kaikki yritykselle tärkeä tieto pitää olla varmistettu pilvipalveluun, sillä tieto saattaa hävitä myös ilman haittaohjelmia tai rikollista toimintaakin esimerkiksi laiterikossa, tulipalossa tai ihan vain epähuomiossa. Tällöin varmistukset nousevatkin yllättäen arvoon arvaamattomaan.

Yrittäjän tietoturva ei ole rakettitiedettä vaan pienellä oman ajan uhraamisella (etukäteen) ja muutamalla fiksulla valinnalla pääsee jo todella pitkälle.

Asiantuntijamme opastavat ja kertovat mielellään lisää erilaisista ratkaisuista ja miettivät kanssasi juuri sinulle sopivat ratkaisut. Ota yhteyttä yritysasiakaspalveluumme!

Jaa artikkeli:
Ville Isotalo
Ville Isotalo
Kyberturvaliiketoiminnan päällikkö
Puhelinnumero
044 7733280
Sähköposti
ville.isotalo@lounea.fi
Tagit:
kyberturvallisuus
tietoturvallisuus