Oletko miettinyt yrityksen liiketoiminnan jatkuvuutta etukäteen?

blogi jatkuvuus

 

Liiketoiminnan jatkuvuus on ensiarvoisen tärkeää kaikille yrityksille – koosta ja toimialasta riippumatta. Uhkia liiketoiminnan jatkuvuudella aiheuttavat mm. tulipalot, murtovarkaudet ja yhä enenevässä määrin kyberrikollisuus. Digitalisaation edetessä ja IT-palveluiden merkityksen kasvaessa, erityisesti IT-palveluiden jatkuvuus tulee kriittiseksi osa-alueeksi yrityksen liiketoiminnan jatkuvuuden varmistamisessa.

Jatkuvuus on muutakin kuin IT:tä

Jatkuvuuden varmistaminen ei ole yksittäinen tapahtuma, vaan jatkuva prosessi jossa yhtenä osatekijänä on mukana yrityksen IT. Jatkuvuuden varmistaminen pitää sisällyttää kaikkiin liiketoiminnan keskeisimpiin prosesseihin. Lisäksi yrityksen henkilökunta pitää kouluttaa miten toimia poikkeustilanteen sattuessa, jotta enemmiltä vahingoilta vältytään ja toiminta saadaan mahdollisimman pian normalisoitua.

Jos ja kun jotain ennalta odottamatonta sattuu, koeponnistetaan jatkuvuus liiketoiminnan eri osa-alueiden osalta. IT:n osalta jatkuvuuden varmistaminen on suurelta osin ennakointia. Kun järjestelmät ja yrityksen toiminnan kannalta kriittiset tiedot ovat turvassa ja varmistettuna, on liiketoiminnan jatkuvuuden varmistaminen myös muilta osin helpompaa.

Pilvipalvelut varmistavat jatkuvuuden

Yrityksen IT-palveluiden jatkuvuuden varmistaminen tarkoittaa mm. keskeisten tiedostojen varmuuskopiointia ja tärkeiden järjestelmien kahdentamista. Aloittaa voi helposti vaikkapa pilvikonesalin käyttöönotolla. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa tärkeiden tiedostojesi varmistamista pilvikonesalin virtuaalipalvelimiin. Näin tiedot ovat aina käytettävissäsi, vaikka oma palvelimesi pettäisi.

Seuraava vaihe voisi olla koko infrastruktuurin siirto sovelluksineen paikkaan, jossa kokonaisuus on turvallisessa ympäristössä. Mikäli vanha paikallinen palvelinympäristösi on elinkaarensa päässä, kannattaa harkita työkuorman siirtoa pilvikonesaliin. Tällöin kaikki ylläpidettävät ja jatkuvuuden kannalta tärkeät komponentit ovat ajan tasalla sekä tarvittaessa kahdennettuina. Palvelun kustannukset ovat helposti ennustettavissa ja palvelut skaalautuvat liiketoiminnan muutoksien myötä joustavasti. Tarvittaessa voit ulkoistaa myös pilvikonesalin ylläpidon ja keskittää yrityksesi omat voimavarat palveluiden kehittämiseen ja käyttämiseen.

Mitä seuraavaksi?

Jatkuvuuden varmistamisen seuraavassa vaiheessa voimme auttaa yritystäsi jatkuvuuden suunnittelussa asiantuntijan avustuksella. Tulemme samalle puolelle pöytää miettimään, miten voimme löytää yhdessä oikean ja riittävän tavan tehdä asia kerralla oikein.  Kaikkia riskejä ei voi tai kannata poistaa, joten silloin voimme varautua toimimaan siinä toimintaympäristössä, jonka olemme määritelleet. Tuemme tarvittaessa yritystäsi myös prosessien kehittämisen ja koulutusten osa-alueilla.

Mikäli kiinnostuit aiheesta tai sinulle heräsi kysymyksiä, otathan yhteyttä!

Jaa artikkeli:
Mikko Komi
Mikko Komi
Palvelujohtaja, IT
Puhelinnumero
029 7070 121
Sähköposti
mikko.komi@lounea.fi
Tagit:
Yrityspalvelut
IT
yritysratkaisut