Hyppää pääsisältöön
Front page
11.1.2023
Tags:
Tietoturva

Vuosi 2023 - mitä se tuo tullessaan yrityksille?

Mitä vuosi 2023 tuo mukanaan yrityksille

Epävarmuuden aika jatkuu, samoin nopeat muutokset

Katsoessa edellistä paria vuotta taaksepäin, on maailmassa tapahtunut paljon yllättävää ja epävarmuus on kasvanut. Entistä useampi yritys (ja ihminen) suhtautuu tulevaisuuteen suuremmalla varovaisuudella. Itse pohtiessani asioita riskienhallinnan kautta, ei kehitys ole pelkästään negatiivista, jos ja kun yritykset oppivat nyt paremmin minimoimaan omia liiketoimintariskejään varautumalla paremmin tulevaisuuteen.

 

Seuraavassa ennustan muutaman asian mitä uskon tapahtuvan lähitulevaisuudessa tietoturvan ja liiketoiminnan riskien osalta. Lisäksi kerron mitä yritysten pitäisi näiden osalta tehdä:

 

  1. Katkoton energian saatavuus ei ole enää Suomessakaan itsestäänselvyys, ja yritykset joutuvat nyt pohtimaan tämän mahdollisia vaikutuksia IT-järjestelmiin ja liiketoiminnan jatkuvuuteen.
    • Ennakoi mahdolliset katkot ja huomioi seuraavat osa-alueet: datan sijainti ja varmistukset, käytettävät päätelaitteet, verkkoyhteydet, varavirta (UPS), pilvipalvelut, palvelimet jne
    • Sähkökatkojen vaikutuksista Lounean palveluihin voit lukea lisää täältä.
  1. ”Kyberkriminaalit” eli suomalaisittain verkkorikolliset harjoittavat entistä kehittyneempää liiketoimintaa. Samoin kuin laillinen liiketoiminta, tämäkin liiketoiminta (valitettavasti) kehittyy ja rikollisten kyberhyökkäykset muuttuvat entistä kehittyneemmiksi.
    • Muista päivittää myös riskienhallintasuunnitelmasi, muuten pahimmassa tapauksessa riskien minimointia ei tehdä riittävästi ja riskitasot kasvavat hallitsemattomasti.
       
  2. Digitaalisen identiteetin ja käyttäjien luotettavan varmentamisen tärkeys kasvavat ja rikollisten hyökkäykset näihin esim. tietojenkalastelun kautta jatkuvat ja kehittyvät.
    • Kouluta henkilöstöäsi ja varmista heidän osaamis- ja uhkien tunnistamisen taso uhkakuvien muuttuessa.
    • Varmista, että käytössä on toimivat tekniset ratkaisut käyttäjien autentikointiin ja pilvipalvelujen ja käyttäjien suojaamiseen.
       
  3. Ransomware eli lunnashaittaohjelmat sekä kiristäminen datalla ovat tulleet jäädäkseen ja jatkavat kasvua vuonna 2023.
    • Mm. teknisten suojaus-, havainnointi ja reagointi-ratkaisujen pitää olla käytössä ja ajan tasalla. Pelkkien suojausratkaisujen (mm. antivirus ja perinteiset palomuurit) aika on ohi.
       
  4. Kasvanut energian hinta nostaa kuluja useissa yrityksissä ja kulurakenteita joudutaan joissain tapauksissa sopeuttamaan.
    • Älä säästä vääristä paikoista. Liiketoiminnan jatkuvuus ja tehokkuus voivat kärsiä, jolloin säästöt kääntyvät itseään vastaan. Säästöjen vaikutukset pitää ottaa huomioon myös yrityksen riskienhallinnassa.
       
  5. Datan arvo jatkaa kasvamistaan. Sanonta ”data on uusi öljy” digitaalisessa liiketoiminnassa pitää entistä paremmin paikkaansa digitalisaation jatkuessa.
    • Varmista, että yrityksellesi kriittinen data on suojattu ja varmistettu. 
       
  6. AI:n eli artificial intelligencen eli tekoälyn hyödyntäminen kasvaa kohisten sekä liiketoiminnan tehostamisessa, että kyberuhkilta suojautumisessa. Tähän mennessä rikolliset eivät ole käytännössä juurikaan hyödyntäneet tekoälyä, koska rikollisten liiketoiminta on kasvanut ilmankin. Uskon kuitenkin että tähän tulee lähitulevaisuudessa muutos eli tulemme näkemään tekoälyn rikollista hyödyntämistä enemmän.

 

Huolimatta siitä, että yllä oleva lista on synkähkö ja nostaa esiin negatiivisia asioita, uskon että kehitys kokonaisuudessaan on positiivinen ja maailma menee oikeaan suuntaan ja yritysten liiketoiminnat kehittyvät sekä tehokkaammiksi että vähemmän riskialttiiksi.

Jos olet eri mieltä jostain tai mielestäsi unohdin jotain tärkeätä tästä listalta, ota minuun yhteyttä! Samoin jos näet että tarvitsette jonkun sparraamaan yritystänne IT:n tai tietoturvan osalta, ottakaa yhteyttä Louneaan.