TV antennit
TV-antennit
Digita ja DNA

Kaksi verkkoa 

DIGITA operoi UHF-taajuusalueen verkkoa. Verkossa käytetään vain DVB-T lähetystapaa, joka on katsottavissa myös vanhemmilla laitteilla, eikä siinä näy teräväpiirtokanavia. Digita kattaa kanavanipusta riippuen 85-99 % suomalaisista. Tutustu näkyvyysalueisiin.

DNA operoi uudempaa verkkoa, joka käyttää VHF-taajuusaluetta. Verkossa käytetään vain uudempaa DVB-T2 lähetettä ja kaikki lähetettävät kanavat ovat HD-tarkkuudella, eli vanhoilla televisioilla ja digibokseilla ei näitä näe lainkaan.
Verkko keskittyy suurimpien kaupunkien liepeille: Eteläisessä Suomessa näkyvyyttä on hyvin, mutta maaseudulla on jo haasteita näkyvyydelle.  

TV-kanavat on kummassakin verkossa sijoitettu kanavanippuihin, tarkista tästä mistä nipuista omat suosikkikanavasi löytyvät. 

Älä seikkaile katolla!

Jos päädyt uusimaan antenneja, ota työhön alan ammattilainen. "Tee itse ja säästä" on hyvä elämänfilosofia, mutta antennityöt vaativat teknisen osaamisen lisäksi kunnon varusteet. Tapaturmariski on korkea jos lahdetään seikkailemaan tikkailla omin päin katolle. Antenniurakoitsijan työ on myös kotitalousvähennykseen kelpaavaa.  

 

uhf ja vhf

Eri antennit eri verkoille

UHF. Jos katolla on vanhastaan yksi antenni, se on UHF (taajuusalue 470–790 MHz eli kanavat 21–60). Joissain UHF-antenneissa on kapeampi kaista ja esim. ylempien taajuuksien kanavia ei näe lainkaan.  UHF-antennissa on usein tiheästi n. 10 cm mittaisia vaakapiikkejä.

VHF. VHF-antenni toimii taajuusalueella 174-230 MHz (kanavat 5-12). VHF-antenissa on tyypillisesti pidemmät vaakapiikit kuin UHF-antennissa, ja niitä on vähemmän sekä harvemmalla välillä. 

Markkinoilla on VHF/UHF-yhdistelmäantenneja, mutta niitä ei suositella häiriöherkkyyden vuoksi, eivätkä ne täytä Viestintäviraston vaatimuksia. 

SANT Ry on julkaissut Pientalon antennioppaan, jonka avulla voi perehtyä antennitekniikkaan pintaa syvemmällekin.

 

mitä muuta vielä

Mitä muuta vielä? 

SIIRTOVELVOITE. Sähköisen viestinnän lain mukaan asunto-osakeyhtiöissä on velvollisuus tarjota sisäverkossa siirtovelvoitekanavat myös HD:nä. Käytännössä tämä tarkoittaa antennijärjestelmän laajentamista HD-kelpoiseksi.

Antenniremontin voi välttää siirtymällä antennista kaapeli-TV:n piiriin, jolloin kaapelioperaattori hoitaa tekniikan ja tarjoaa runsaasti uutta katsottavaa. Tutustu Lounean kaapeliverkon tarjontaan!

ANTENNIVAHVISTIN. Kahden antennin signaalit pitää vahvistaa ja yhdistää talon TV-sisäverkkoon. Tarvitaan antennivahvistin, joka tukee kumpaakin taajuusaluetta. Vanha vahvistin voidaan joutua vaihtamaan.

4G-HÄIRIÖT.  Matkapuhelinverkon  4G-käytössä ovat taajuudet  791–862 MHz. Ne voivat häiritä TV-kuvaa, ellei antennijärjestelmässä ole suodatusta. Vanhemmissa laajakaista-antenneissa tai  VHF/UHF-yhdistelmissä tämä voi tulla vastaan esim. uudelleensuuntauksen jälkeen. 4G-operaattoreiden yhteinen Taajuustalkoot auttaa ja neuvoo häiriöiden poistamisessa.