Hyppää pääsisältöön
Front page
Automaattinen valaistus

Automaattinen valaistus

Valoa siellä, missä tarvitaan

Ei enää päälle unohtuneita valoja. Lounea Oiva sytyttää ja sammuttaa valot huoneessa ja kotona oleskelun perusteella. Kotiin on mukava tulla iltahämärissä, kun valot syttyvät eteiseen ja pihalle automaattisesti kotiin tullessasi. 

 

 

Miten älykäs valaistus toimii?

Miten älykäs valaistus toimii?

Mietimme valaistuksen eri tilanteita puolestasi, ja siksi voimmekin ylpeydellä luvata, että sinun roolisi on vain nauttia älykkäästä valaistuksesta. Unohda valojen päälle ja pois kliksuttelu, älykäs valaistus tarjoaa mm. nämä ominaisuudet:

 • Valot syttyvät, kun on hämärää
 • Valot sammuvat, kun on kirkasta
 • Eteisen ja pihan valot syttyvät, kun saavut kotiin
 • Kaikki valot sammutetaan, kun ketään ei ole kotona tai kun kaikki ovat menneet nukkumaan
 • Valot sammutetaan tiloista, joissa ei ole enää liikettä
 • Valot syttyvät ja sammuvat matkien kotona oloa, kun olet matkalla
Vaikuta valaistuksen toimintaan

Vaikuta valaistuksen toimintaan

Jokainen koti ja käyttötilanne ovat hieman erilaisia. Jätimme sinulle mahdollisuuden vaikuttaa valaistuksen toimintaan. Voit määrittää jokaisen älykkään valon kohdalla erikseen

 • milloin on riittävän hämärää, että valo syttyy
 • kuinka pitkään valo on päällä, ennen kuin se sammutetaan
 • voit myös ohjata yksittäisiä laitteita manuaalisesti sovelluksesta päälle / pois

Huoneen kirkkauden mittaa sensori, joka havaitsee myös liikkeet ja mittaa lämpötilan. Valaistuksen ohjaus on tarkempi, mikäli samaan huoneeseen on sijoitettu liiketunnistin. Järjestelmä käyttää hyödykseen myös auringon nousu- ja laskuaikoja.

Erityiset asiat vaativat erityistä huolenpitoa

Erityiset asiat vaativat erityistä huolenpitoa

Joskus on tilanteita, joissa automaatio ja tekoäly eivät pysy käytännön elämän perässä. Näitä voivat olla esim. lapsen herääminen keskellä yötä, vaipan vaihto tai vauvan ruokinta.

Oiva Älykoti huolehtii yöksi valot pois päältä, mutta voit poiketa automaatiosta esiasetusten avulla. Jos kytket valon päälle puhelinsovelluksesta tai osana esiasetusta manuaalisesti, automaatio ohitetaan 2 tunnin ajaksi, jonka jälkeen laite palaa taas automaattiseksi.

Ottamalla kaksoiskytkimen osaksi älyvalaistusta, voit ohjelmoida valmiita valaistusmalleja erikoistilanteita varten. Katkaisimesta voit kytkeä esim. vain halutut valot himmennettynä.  

 

 

"Valaistus on silloin älykäs, kun se sopeutuu päivittäisiin rutiineihin automaattisesti, mutta antaa käyttäjälle helpon tavan poiketa automaatiosta"

 

 

Valaistuksen suunnittelu

Valaistuksen suunnittelu

Älylampun hankkiminen on helppoa, mutta valaistuksen suunnitteluun kannattaa käyttää hieman aikaa.

Pohdi ensin:

 • Onko valaisimesi sellaisia, joihin voi vaihtaa tilalle etäohjattavan lampun (esim. E27, E14 tai GU10 kanta)
 • Vai sellaisia, jossa on useita lamppuja ja yksittäisten lamppujen sijaan on järkevämpää ottaa koko valaisin etäohjaukseen

Jos valaisimessa on lamppu, jonka voi vaihtaa etäohjattavaan versioon (esim. Hue tai Trådfri), se on helpointa. Valaisin voidaan ottaa myös ohjaukseen erillisellä himmenninmoduulilla (esim. Fibaro Dimmer FGD-212), joka asennetaan sähköasentajan toimesta valaisimen ja valokytkimen väliin. 

Philips Hue

Philips Hue

Philips Hue on ehkä tunnetuin älykkään valaistuksen konsepti. Huen tuoteperheeseen kuuluu nykyään lukuisia lamppuja ja valaisimia, joita voidaan ohjata joko Huen oman puhelinsovelluksen tai muiden tarjoamien palveluiden kautta. Oiva Älykoti on Huen ystävä, joten voit liittää Hue lamput ja valaisimet kätevästi Oivaan ja automatisoida valaistuksesi. 

Pääset nauttimaan automaatiosta liittämällä Hue Sillan Oiva Älykotiin. Uusimmalla Oiva Älykotipäätteellä (NA502) on myös mahdollista liittää Hue lamppuja suoraan Älykotipäätteeseen ilman Hue Siltaa.

Tutustu tarkemmin Philips Hue tuotteisiin.

 

Philips Hue ja Ikea Trådfri liiketunnistimet ja langattomat ohjaimet eivät ole yhteensopivia Oiva Älykodin kanssa

Ikea Trådfri 

Ikea Trådfri 

Ikea on tuonut markkinoille laajan valikoiman erilaisia älylamppuja. Voit liittää ne Oiva Älykotiin joko suoraan (Oiva Älykotipääte NA502) tai Philips Hue Sillan kautta. Ikealta löytyy lamppujen lisäksi mm. valaistuja kaapin ovia, joten mahdollisuudet sisutaa kotisi älykkäällä valaistuksella on vain mielikuvituksestasi kiinni.

Tutustu tarkemmin Ikean Älykkääseen valaistukseen

 

Philips Hue ja Ikea Trådfri liiketunnistimet ja langattomat ohjaimet eivät ole yhteensopivia Oiva Älykodin kanssa

Uppoasennetut laitteet

Uppoasennetut laitteet

Hue ja Ikea lamppujen kohdalla valokytkin seinästä tulee jättää ON asentoon. Joskus voi olla tarve säilyttää valokytkin toiminnassa, mutta samalla valaisimeen halutaan myös automaatiota. Tällöin on suositeltavaa antaa sähköasentajan asentaa etäohjattava himmennin. Käyttökokemuksen parantamiseksi on suositeltavaa päivittää valokytkin jousipalautteiseksi. Tämä johtuu siitä, että himmentimen ohjaus tapahtuu lähettämällä aina samanlainen impulssi valokytkimeltä himmentimelle. Perinteinen ON/OFF kytkintä pitää käyttää päälle ja pois jolloin valo vuoroin syttyy ja sammuu.

 • tarkasta, että valokytkimeen kytketyt lamput ovat kaikki yhtä tehokkaita
  • jolleivat ole, himmennys ei välttämättä toimi oikein
 • kysy sähkömieheltä, voiko valokytkimeen lisätä jousen, jolloin valokytkin palautuu aina alkuasentoon

Esiasetukset

Oiva Älykodissa on valmiiksi kaksi esiasetusta aamu ja yö, joihin järjestelmä siirtyy opittuaan perheen arki- ja viikonloppurutiinit. Voit lisätä näihin esiasetuksiin myös omia sääntöjäsi, kuten älypistokkeen, joka sammuu yöksi ja käynnistyy kun aamulla herätään.

Esiasetuksia voit luoda myös itse. Valaistuksen hallintaan esiasetukset ovat näppärä tapa poiketa automaatiosta. Nauti elokuvaillasta perheen kesken himmentämällä valaistus juuri sinulle sopivaksi. 

Tutustu esiasetusten toimintaan seuraavalta videolta:

Turvakoti Lounea