Hyppää pääsisältöön
Front page
18.5.2021
Tags:
hd
sd
teräväpiirto
perustarkkuus
kaapeli-tv
Kaapeliverkko
antenniverkko
kanavamuutos

TV:n teräväpiirto – mitä se minulle kuuluu?

mistä teräväpiirrossa on kyse

Televisiolähetyksistä puhuttaessa erilaisia lyhenteitä vilisee mediassa, vaikka tavallista TV:n katsojaa ei ehkä voisi vähempää kiinnostaa mistä tekniikkauskovaiset tällä kertaa ovat innostuneet. Missä olisi selväkielisenä vastaus yhteen kysymykseen: Miten tämä kaikki minua, tavallista TV:n katsojaa koskettaa?  Minä haluan vain katsoa lempiohjelmiani!
 

Insinöörien vallankaappaus näkyy kaikkialla, eikä vähiten siellä missä puhutaan televisiosta ja sen katsomisesta. Jos et ole halunnut lähteä opiskelemaan TV-tekniikan syventävää oppimäärää ja siihen liittyvää säkillistä lyhenteitä, tekstit näyttävät lähes munkkilatinalta.


Onko minun pakko ostaa nyt uusi tv?

Ei ole, mikäli et nytkään seuraa lopetettavia kanavia (SD-versiot TV5, Kutonen, Frii ja TLC).  Mm. YLEn, MTV3:n sekä Nelosen lähetykset ovat tarjolla perustarkkuudella myös 31.11.2022 jälkeen - ainakin toistaiseksi. On kuitenkin selvää, että samantyyppisiä muutoksia on tulossa myöhemmin. Ehkä nyt olisi hyvä hetki hankkia teräväpiirto-TV kun sen voi tehdä kiireettä? 

 

Mitä se teräväpiirto oikein on ja miten se valitaan käyttöön?

Vanhempi sukulaiseni tokaisi osuvasti: ”Katos vaan, pestiin kait telkkarin ikkuna kun nyt näkee paremmin”. 

Siitä teräväpiirrossa on kyse: Halutaan nähdä paremmin. Kuvassa olevat yksityiskohdat piirtyvät ruudulle tarkemmin. On aiempaa helpompaa lukea esim. kylttien tekstejä tai nähdä puvustuksesta yksityiskohtia. Insinöörien taikatempuilla tämä on nyt mahdollista. Itse ohjelmasisältö on kuitenkin ihan samaa kuin ennenkin. Ensi alkuun aiempaa tarkempi teräväpiirtokuva voi tuntua epäluonnolliselta, korkokuvamaiselta. Ihmisen silmä sopeutuu kuitenkin hyvin nopeasti.

Voit itse valita kumpaa versiota katsot yksinkertaisesti valitsemalla halutun kanavan numeron. Esimerkki: Jos valitset TV:stäsi kanavan numero 21, näet YLE TV 1:n perinteisellä perustarkkuudella. Jos taas valitset kanavan 1, näet saman ohjelman teräväpiirtona. Kaikkein vanhimmat TV:t eivät toimi kuin perustarkkuudella, eikä kanavaa 1 edes ilmesty niiden kanavalistalle.
 

Entäs nämä lyhenteet, hd/sd ja mitä niitä oli?

Lyhenteet perustuvat saman asian englanninkielisiin nimikkeisiin:  High Density eli HD on teräväpiirto ja SD taas Single Density eli perustarkkuus. HD on siis ihan sama asia kuin teräväpiirto.
UHD eli 4K on Ultra High Density eli ”superteräväpiirto”, mutta se ei peruskatsojaa kosketa vielä vähään aikaan.

 

Ne puhuvat antennista ja kaapelista? Meidän tv:stä menee antennikaapeli seinään?

On tosiaan kaksi päätapaa, jolla television kuva välitetään Pöllölaaksosta tai Pasilasta kotitaloosi asti.
Olet antenniverkossa jos kotisi katolla on TV:n harava-antenni, kuva tulee Digitan lähettimiltä ilmateitse.
Toinen tapa on kytkeä talo tai taloyhtiö kaapeliverkkoon, jossa kuvan toimittaa paikallinen kaapeli-TV:n operaattori omilla laitteillaan, useimmiten kyseessä on entinen puhelinyhtiö tms. yritys.  

 

Mistä tiedän kumpi meillä on?

Taloyhtiöissä tiedon saa tarkistettua helpoimmin isännöitsijältä tai hallituksen puheenjohtajalta.  Omakotitalossa voit oman kattosi lisäksi esim. tarkistaa ”puhelinlaskun”: Maksatko jollekin yhtiölle kaapeli-TV:n kuukausimaksua?  Jos olet hankkinut valokuituliittymän nettiä varten, aika usein sen mukana tulee liittyminen kaapeli-TV-verkkoon.  Toki TV:n asetuksista sama asia myös selviää, mutta niissä surffailu voi olla melkoinen seikkailupuisto.

Viimeinen metri, asunnon seinäpistokkeesta TV-vastaanottimelle, tehdään kuitenkin aina samanlaisella kaapelilla. Siitä ei voi päätellä vielä mitään.

 

Jotakin muutoksia kuitenkin oli tulossa, näin jutun lehdessä tai jossakin?

Tulevat muutokset koskevat kaapeliverkkoa:  31.11.2022 eteenpäin kanavat TV5, Kutonen, Frii ja TLC eivät enää ole katsottavissa perustarkuudella, ainoastaan teräväpiirtona. Niiden kanavapaikat ovat 7, 10, 11 ja 16. 

Jos sinulla on vielä käytössäsi vanhemman mallinen televisio, joka ei tue teräväpiirtotekniikkaa ja haluat kuitenkin saada sen käyttöösi, voit ostaa minkä tahansa uuden television huoletta, sillä kaikki uudet televisiot tukevat teräväpiirtoa.   

Lisää tietoa kanavamuutoksesta löydät sivuiltamme 


Oikeastaan teräväpiirto alkoikin kiinnostaa, onko sillä kaikki katsottavissa?

Kaapelissa lähestulkoon kaikki, antennissa vähemmän.

Kaapeliverkoissa on tarjolla eniten teräväpiirtoa. Eri operaattoreiden välillä on hiukan eroavaisuuksia mutta kaikki ilmaiskanavat ovat tarjolla myös teräväpiirtona. Maksukanavissa ero on valtava: Kaapeliverkossa melkein kaikki kanavat ovat teräväpiirtoa.

Antenniverkossa tilanne ei ole vielä teräväpiirron osalta yhtä hyvä. Voit parhaillaan katsoa ilmaiskanavista ainakin YLE:n ja MTV3:n kanavia teräväpiirtona, mutta Nelosta ei vielä ole tarjolla ja samoin puuttuvat myös monet muut ilmaiset peruskanat kuten JIM, LIV, AVA, TV5, Kutonen jne. Maksukanavien puolella on lisäksi tarjolla joitakin HD-kanavia kuten C More ja V sport.

Perttu Paloheimo Lounea

Perttu Paloheimo

tuotepäällikkö, kuluttajatuotteet ja -palvelut

Puhelinnumero:
029 707 0307
Sähköposti:
perttu.paloheimo@lounea.fi