Pimeneekö telkkarisi 2020?

antennimuutos 2020

Päivitys 2.12.2019: Markkinaoikeuden hyväksymän DNA:n valituksen johdosta tekniikan vaihdos antenniverkossa on siirtynyt keväältä 2020 määrittelemättömään tulevaisuuteen. Asiaa mutkistaa entisestään DNA:n päätös myydä antenni-TV liiketoimintansa Digitalle.  Muutoksia on tulossa kuitenkin antenniverkkoon, se on selvää - aikataulua ei vain vielä tiedä kukaan.


Antennitelevisioverkon televisiolähetykset siirtyvät 31.3.2020 mennessä DVB-T2 -lähetystekniikkaan. Se tarkoittaa sadoille tuhansille suomalaiskodeille uuden tv:n tai digiboksin ostamista ja jopa antennien uusimista. Tilalle hankittavien laitteiden tulisi olla Antenna Ready HD -yhteensopivia.

Muutos on aina mahdollisuus ja helpoin ratkaisu saattaakin olla antenni-TV:n vaihtaminen johonkin parempaan.

400 000 taloudella on vielä vanhat kalustot

Antenniverkon varassa olevista 900 000 kotitaloudesta vasta hiukan yli puolet on hoitanut asian, mutta lähes 400 000 taloutta on vielä vanhan kaluston varassa.  Pelkkä laitteiden uusiminen ei välttämättä riitä, vaan saatat tarvita myös uuden antennin katolle. Omakotikiinteistöissä tämä on vapaaehtoista, mutta taloyhtiöitä koskeva siirtovelvoite edellyttää, että taloyhtiö hoitaa asian kuntoon.

Kaapeliverkossa tilanne on yksinkertaisempi. Digimuutos tehtiin vuonna 2006 ja hyvin nopeasti laitteista tuli HD-yhteensopivia, esim. 2010 ostettu taulu-TV on aika suurella todennäköisyydellä kaapelissa HD-kelpoinen. Kaapeliverkon osalta ei myöskään ole tehty päätöksiä ”HD-pakkosiirtymästä” kuten antennissa, kapasiteettia on verkoissa runsaasti. Suuri osa maksullisten kanavapakettien sisällöistä on kysynnän perusteella tarjolla teräväpiirtona, mutta esim. ilmaiset peruskanavat löytyvät pitkälti edelleenkin kummallakin tarkkuudella.

Onko televisioni ”Antenna Ready HD” -hyväksytty?

Jos olet hankkinut TV:n tai digiboksin ennen vuotta 2012, on todennäköistä, että se ei tue uutta tekniikkaa. Vanhakin TV toimii jatkossa, jos ostat sille kaveriksi uuden yhteensopivan digiboksin. Tämä toki tarkoittaa samalla paluuta kahden kaukosäätimen rumbaan.   

Jos tiedät TV:si tyyppimerkinnän, voit tarkistaa Testatut Laitteet -sivustolla onko se yhteensopiva. Ole varovainen TV-kaupoilla, vielä kesällä 2018 markkinoilla on joitakin malleja, jotka eivät toimi uudessa tekniikassa lainkaan.

Viestintävirasto on tehnyt helppokäyttöisen testin, jolla voit arvioida oletko jo valmis muutokseen.

Antennit ja verkot

Suomessa on kaksi eri TV-verkkoa: Digitan vanhempi UHF ja DNA:n uudempi VHF. Digitalla käytetään yksinomaan vanhaa DVB-T tekniikkaa ja kaikki kanavat ovat perustarkkuudella. DNA:n verkossa taas kaikki lähetykset ovat jo teräväpiirrolla eli niitä ei vanhoilla laitteilla näe lainkaan. Digita kattaa kanavanipusta riippuen lähes koko Suomen, DNA on keskittynyt suurimpien kaupunkien liepeille ja maaseudulla voi olla haasteita näkyvyydelle.

Jos katollasi on vanhastaan yksi antenni, se on todennäköisesti UHF. Rinnalle voi asentaa VHF-antennin ja samalla saattaa tulla eteen antennivahvistimen uusiminen. Silmämääräisesti UHF- ja VHF-antennit erottaa toisistaan lähinnä ”vaakapiikkien” tiheydestä ja pituudesta: UHF:n piikit ovat n. 10 cm ja niitä on tiheämmässä kuin VHF:n 20 cm piikkejä.

Omakotitaloissa VHF-antennin asentaminen ei ole pakollista, mutta taloyhtiöissä on sähköisen viestinnän lain perusteella velvollisuus tarjota sisäverkossa siirtovelvoitekanavat, myöskin HD-kanavina mikäli ne sijaintikunnassa ovat vastaanotettavissa.

Entä jos en halua antenniremonttia tai vaihtaa tv:tä?

Antenniverkon TV on perinteinen ja suosittu, muttei enää suinkaan ainoa vaihtoehto.

Kaapeli-tv on ehdottomasti helpoin vaihtoehto, ja se täyttää myös taloyhtiöiden siirtovelvoitteen. Kaapelioperaattori hoitaa kaikki verkon tekniset muutokset niin vaihdon hetkellä kuin tulevaisuudessakin.  Vaihdon myötä asukkaat saavat moninkertaisesti laajemman valikoiman kanavia kuin aiemmin, sillä kaapeliverkossa on jopa satoja kanavia. Erityisesti teräväpiirtoa on tarjolla paljon enemmän jo nyt, ja uusimpien televisioiden jo nyt tukema Ultra HD (4K) kulkee kaapelissa helposti.

Kaapeli-TV on toimintavarma ja häiriötön. Sähkölinjat ja lähistön 4G-tukiasemat eivät tuo häiriöitä kuvaan samoin kuin antennissa voi käydä.


TV nettipalveluna tai IPTV-palvelu tarjoaa perinteisen katselukokemuksen ilman signaalia. Hyvälaatuisen laajakaistan lisäksi tarvitaan sopivan palvelun tilaus, esim. DNATV, tai Louneankin valikoimista löytyvä Elisa Viihde . IPTV:tä voisi kutsua myös nimellä ”telkkari 2.0”, sillä se tarjoaa mittavasti lisäpalveluja kuten verkkotallennuksen, mahdollisuuden katsoa televisiota laajalla laitevalikoimalla kotona ja kodin ulkopuolella sekä suoratoistopalveluita.


Katson ohjelmia, en tv:tä.  Monelle nuorelle on jo täysin yhdentekevää mitä TV:stä tulee, mutta TV-sarjoja katsotaan tilausvideopalveluista enemmän kuin koskaan aiemmin, eikä enää haluta odottaa niiden tuloa perinteiseen telkkariin tai seuraava jaksoa.

Muutamassa vuodessa kansainväliset tilausvideopalvelut kuten VIAPLAY, NETFLIX ja HBO ovat ottaneet tukevan siivun Suomen markkinasta.  Kotimaisia sisältöjä taas tarjoavat YLE Areena, MTV Katsomo ja Nelonen Ruutu, joissa tarjolla ovat usein livenä samat sisällöt kuin perinteisissä kanavissa. 

Tilausvideopalveluiden käyttökokemus riippuu nettiyhteyden laadusta. Esimerkiksi Netflix tarjoaa joitakin sisältöjä jo Ultra HD-tarkkuudella, mutta ne vaativat tasalaatuisen nettiyhteyden, vähintään 25 Mbit/s kaistalla. Mitä useampia katsojia taloudessa on, sitä tukevampaa laajakaistaa tarvitaan. Tässä käytössä kuituliittymän laatu todella näyttää kyntensä. On myös tärkeää, että kodin WLAN-reititin on tuoretta ja tehokasta mallia, sillä vanha laite nikottelee helposti HD-kuvaa pitkään striimatessa.

Tutustu nettisivuillamme tarkemmin antennimuutokseen.

Jaa artikkeli:
Perttu Paloheimo Lounea
Perttu Paloheimo
tuotepäällikkö, tiiminvetäjä
Puhelinnumero
029 707 0307
Sähköposti
perttu.paloheimo@lounea.fi
Tagit:
antennimuutos
2020
antenniremontti
DVB-T2 -lähetystekniikkaan
digiboksi
UHF
VHF
Antenna Ready HD