Hyppää pääsisältöön
Front page
15.2.2019
Tags:
älykoti
smart home
paloturva
kodin turva
aito älykoti

Palohälytys! Mistä mä saan valot päälle?

älykoti on aidosti älykäs

Jos yöllä heräät palohälyttimen huutoon, tämä lienee se ensimmäinen ajatus, mikä juolahtaa mieleen. Edellisessä artikkelissani kirjoitin palovaroittimista ja niiden säännöllisestä testauksesta. Vaikka olen itse kehittänyt älykotipalveluamme nyt jo nelisen vuotta, hämmästyin suuresti, mitä seurasi palohälytyksestä.

Oikeasti älykäs järjestelmä

Mietitäänpä ensin hieman, mikä oikeasti on älykäs järjestelmä. Ainoa tapa tehdä valaistuksesta älykkäämpi, on poistaa nykyinen käyttöliittymä kokonaan. Valokatkaisija on nimittäin niin hieno ja yksinkertainen käyttöliittymä, että vertaista saa hakea. Ei olekaan mitään järkeä viedä valaistuksen tai muiden laitteiden ohjausta älypuhelimeen, vaan poistaa tarve käyttää valokytkintä kokonaan.

Sama pätee murtohälyttimeen. Hälytinjärjestelmä, joka edellyttää käyttäjältä päälle ja pois kytkemisen muistamista, jää helposti kytkemättä päälle. Sen sijaan älykoti, joka osaa kytkeä hälyttimen automaattisesti päälle, kun ketään asukkaista ei ole kotona, helpottaa oikeasti arkea.

murtohälytin päällä.jpg

Tähän kokonaisuuteen kun lisää vielä sähkölukon, jotta koti voidaan lukita asukkaiden poistuttua, niin avot, ja homma rokkaa. Lapsille ei tarvitse antaa avaimia laisinkaan, sillä sähkölukon PIN-koodin oppi jo 4-vuotias syöttämään lukkoon, ja pääsi sisälle. Lisäksi oven lukituksen voi avata ja hälyttimen tarvittaessa kytkeä pois päältä vaikka töistä, jos pitää päästää esim. putkimies sisään. 

Helpompaa ja turvallisempaa arkea - ilman turhaa säätöä

Moni älykotijärjestelmä jättää käyttäjälle mahdollisuuden vaikuttaa ihan jokaiseen asiaan. Järjestelmät itseasiassa toimivat siten, että käyttäjän pitää luoda laitteita koskevat säännöt ja ylläpitää niitä itse. Muutaman älylaitteen kanssa puuhastelu on kivaa, mutta jo kymmenen kytkettyä laitetta alkaa olla haastavaa hallita.

Älykäs ja asukkaan rutiinit oppiva järjestelmä lisää siis turvallisuutta ja helpottaa arkea merkittävästi. Järjestelmä kertoo mikäli jotain kerrottavaa on, ja osaa reagoida muuttuviinkin tilanteisiin.

No mitä se palohälytys sitten teki?

Palohälyttimen ensisijainen tehtävä on varoittaa asukasta havaitusta savusta. Herättää tai kiinnittää asukkaan huomio vaaraan. Mitä tapahtuu sen jälkeen? Tiloista pitää päästä ulos tai suorittaa mahdollinen ensisammutus. Hämmästykseni oli siksi suuri, että kun testatessani palovaroittimen toimintaa palovaroittimen hälytysäänen lisäksi koko taloon syttyi valot päälle. Eikä valot pelkästään vain syttyneet, vaan ne paloivat noin 50% teholla. Yöllä kun heräät, valot eivät häikäise sinua sokeaksi, mutta näet heti mihin suuntaan mennä ja mitä ympärillä tapahtuu.

Tätä kutsun jo oikeasti älykkääksi järjestelmäksi. Käyttäjän ei tarvitse asiaa sen enempää miettiä. Riittää, että kodissa on älykkäitä valoja ja älykkäitä palovaroittimia ja Lounea Oiva Älykotipalvelu.

Timo Toivonen

Timo Toivonen

Myyntipäällikkö, taloyhtiöt

Puhelinnumero:
029 7070 354
Sähköposti:
timo.toivonen@lounea.fi