Mistä on kevään 2020 tietoturvaongelmat tehty?

kevään tietoturvaongelmat

Erilaisista koronahuijauksista – niistä on kevään tietoturvaongelmat tehty.

Erilaisista koronahuijauksista on saatu aikaiseksi resepti, josta on syntynyt aikamoinen soppa kevään tietoturvarintamallekin. Soppa onkin porissut liedellä jo hyvän aikaa, oikeastaan siitä asti, kun koronavirus alkoi merkittävästi leviämään alkukeväästä. Sopan valmistumishetkeä joudutaan myös valitettavasti vielä odottamaan, joten koronahuijauksien suhteen ei ole odotettavissa helpotusta.

On varsin tyypillistä, että haittaohjelmien tekijät hyökkäävät silloin, kun tapahtuu ja ihmisillä on tarve hankkia esimerkiksi hengityssuojaimia. Hengityssuojaimia onkin myyty verkkokaupoista, joita ei ole olemassa, ja mainostettu laajasti erilaisissa huijaussähköposteissa. Tulee väkisinkin mieleen myös eräs hallitustason hengityssuojainepisodi, jonka kaikki tietävätkin.

Sähköpostin liitetiedostona on voitu myös lähettää ohjeita koronavirukselta suojautumiseen, jotka ovatkin todellisuudessa sisältäneet haittaohjelmia. Viestejä on lähetetty myös Maailman terveysjärjestön WHO:n nimissä.

Maailmalla on uutisoitu uusista koronasovelluksista, joiden avulla tartuntaketjuja pystyttäisiin selvittämään sekä varoittamaan mahdollisesta altistuksesta. Suomessakin sovellus on jo tekeillä, ellei jopa valmis. Sovelluksen käyttötarkoitushan on hyvä, mutta jälleen, vähemmän yllättäen, samanaikaisesti sovelluskauppoihin on myös ilmestynyt vastaavia, haittaohjelmia sisältäviä koronasovelluksia (Android: corona live 1.1). Sovellukset voivat mm. selvittää käyttäjän puhelimessa olevia kuvia, sijainnin ja käyttää mm. kameraa.


Mitä käytännössä voi tapahtua, jos saan haittaohjelman?

Useimmiten menetät henkilökohtaisia tietojasi tai rahaa jonkin huijauksen seurauksena. Haittaohjelmat voivat myös varastaa tietojasi tai pankkitunnuksia. Käyttämäsi pilvipalvelun varmuuskopioidut kuvat voidaan tuhota. Voit myös menettää kotisi nettiyhteyden, sillä operaattori voi joutua sulkemaan nettiyhteytesi, jos yhteyttäsi käytetään esim. osana palvelunestohyökkäystä. Tässä tapauksessa esimerkiksi kotisi televisio voi toimia ns. rikoksen välineenä.
 

Voimme auttaa sinua suojauksessa

Kuluttajapuolella resepti tietoturvaan on yksinkertainen. Tarjoamme kotiisi kahdenlaista turvaa, sekä suoraan laitteille asennettavaa tietoturvaa että nettiliittymään kytkettävää verkkoturvaa.

Mobiililaitteille ja tietokoneille suosittelemme F-Securen tietoturvaratkaisuja. Samalla saat ohjelmistot vahvojen salasanojen luontiin ja ylläpitoon sekä VPN-sovelluksen, jonka avulla pysyt suojassa myös julkisissa suojaamattomissa WLAN-verkoissa. Kiinteisiin laajakaistapalveluihin voidaan kytkeä Lounea Verkkoturva-palvelu, joka suojaa myös ne laitteet joihin ei ole mahdollista asentaa tietoturvaohjelmistoa mm. äly-TV, videovalvonta, älykodinkoneet jne.

Näin kevätauringon paistaessa Verkkoturvan voi ajatella tuovan lisäsuojakertoimen, ettet varmasti pala.

 

Lue lisää nettisivuiltamme www.lounea.fi/tietoturva

 

P.S. Käytätkö TP-Link Deco WLAN -reititintä? Tiesitkö, että voit ottaa sovelluksesta käyttöön HomeCare –ominaisuuksia. Niiden avulla parannat tietoturvaa ja saat käyttöösi myös lapsilukkoasetukset. Suosittelen tutustumaan.


Lähde: https://www.kyberturvallisuuskeskus.fi/fi/ajankohtaista/korona-aiheisia-huijauksia-liikkeella-mieti-mita-klikkaat

 

Jaa artikkeli:
Tagit:
tietoturva
verkkoturva
f-secure
palomuuri
haittaohjelma
urkinta