Lounean valokuituverkko lisää työskentelymahdollisuuksia Janakkalan kylissä

Janakkalan kaivut

Janakkalassa nopeat verkkoyhteydet on nähty tapana tukea kylien kehittymistä. Valokuitu rakentuukin kunnassa kyliltä keskustaan.

 

Janakkalan talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela kertoo, että hankkeen yhtenä pyrkimyksenä on ollut mahdollistaa hyvä arki myös kylillä.

“Meillä oli nimenomaan tarkoitus saada haja-asutusalueet mukaan”, Jokela sanoo.

 

“Ajattelimme, että siinä ohessa tulevat myös tiheämmin asutetut alueet mukaan, kun reittejä vedetään joka tapauksessa taajamien läpi.”


Valokuituratkaisu tukee myös citymaalaisuutta, ilmiötä jossa kaupunkilaiset haluavat yhtä aikaa elää maaseudulla ja pitää kiinni kaupunkielämästään. Suomen suurimman yhtenäisen työssäkäynti- ja talousalueen keskeltä Janakkalasta on vain tunnin matka sekä Tampereelle että Helsinkiin.

“Se tekee Janakkalasta houkuttelevan vaihtoehdon ihmisille ja yrityksille, jotka haluavat esimerkiksi työskennellä synnyinpitäjästään käsin. Täältä voi kätevästi käydä keikalla muualla ja palata sen jälkeen maaseudun rauhaan.”

 

Valokuitu on kuntalaisille mieluisa palvelu

Janakkalalaiset ovat selkeästi olleet mielissään siitä, että kuntaan kaivetaan valokuitua. Nopeat verkkoyhteydet ovat ollut monelle odotettu palvelu. Mukaan ollaan haluttu heti, kun asia nousi kunnassa tapetille.

“Hankkeen alkaessa pidimme asukasiltoja, joissa osallistujat kysyivät suoraan että koska voi maksaa liittymästä. Se yllätti, kuntahankkeissa on usein hyvin päinvastainen asenne.”

 

Jokela kertoo nopeiden nettiyhteyksien olevaan nykyään eräänlainen sisäänheittotuote.

“Vaikka ei itse tekisi etätöitä, vaativat muksut peleineen ja etäkouluineen jo paljon kaistaa. Valokuitu on erittäin tervetullut palvelu, jos se on mahdollista saada kohtuuhinnalla”, Jokela sanoo.

 

Janakkalassa on ollut käytössä kunnan tuettu hankintamalli, jossa Lounea on sitoutunut toimittamaan valokuituverkon kyliin kunnan maksamaa tukirahaa vastaan. Tukirahalla kustannetaan runkoyhteydet Harvialaan, Heinäjoelle, Mallinkaisille, Kiipulaan, Tarinmaalle, Leppäkoskelle sekä Punkkaan.

 

Hanke edistyy mukavasti

Valokuituhanke on edistynyt hyvässä yhteistyössä Lounean kanssa, ICT-suunnittelija Tommi Suoranta kertoo.

“Aikataulut ovat pitäneet, lukuun ottamatta pientä yhteisymmärryksessä tehtyä tietoista viivästystä, jonka ansioista saimme enemmän alueita mukaan runkoverkkoon”, Suoranta kehuu.

 

Välitön tunnelma ja byrokratian puuttuminen ovat keskeisiä yhteistyön sujumisen kannalta.

“Laimeasti sanottuna asiat ovat sujuneet erinomaisen hyvin”, Jokela nauraa. “Kun asioista voi puhua matalalla kynnyksellä, ei jää mitään turhia kiviä kenkään kalvamaan.”

 

Asukkaille mieluisaa on ollut asennusten nopea ja siisti edistyminen.

“Lounea on tehnyt todella siistiä työtä”, Suoranta vahvistaa. Osaa kuntalaisista on mietityttänyt kaivutöiden jälki, mutta huoli on ollut turha.

 

“Jopa nurmikon siemenet ovat kuuluneet viimeistelyyn. Olemme tyytyväisiä!”

Jaa artikkeli:
Tagit:
valokuitu
kuntahanke
kuntien yhteydet
kunnan elinvoima