Lounean historia
Lounean historia

Valokuitumme liittyvät digi-infraan ja ICT-ratkaisumme liittyvät yritysten digitalisaation tukemiseen. Koko liiketoimintamme on historiansa aikana keskittynyt palvelun tuottamiseen, niin myös tänä päivänä. Teknologia on kehittyessään tehnyt alkuperäisestä puhelinyhtiöstä digitaalisia palveluita tuottavan yhtiön = digipalveluyhtiön. 

Edelläkävijyytemme perustuu uudistumiskykyymme. Sen avulla aiomme kasvaa valtakunnallisesti paikalliseksi digipalveluyhtiöksi, joka on aina lähellä asiakasta.  

Lounean tarina alkoi vuonna 1887 paikallisesta puhelinyhtiöstä, mistä siirryimme paikallisten puhelinkeskusten rakentamisen ja automaation kautta digitalisoituun teknologiaan ja kaapelitelevision aikakauteen. 

Tänä päivänä olemme suomalainen digiajan palveluyhtiö, kehitämme ja uudistamme liiketoimintaamme jatkuvilla palvelumalleilla. Toimimme käsi kädessä asiakkaiden tarpeiden ja teknologian kehityksen kanssa, jotta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme ajan tasalla olevia palveluita, joita kehittäessämme uudistumme itsekin. 

 

 

Lounean juuret syvällä Lounais-Suomessa

Lounean juuret ulottuvat aina vuoteen 1887, jolloin perustettiin Oy Salo-Turku-Paimio puhelinyhdistys. Puhelin oli keksitty n. kymmenen vuotta aikaisemmin. Tuolloin vain varakkaimmilla oli varaa puhelimeen ja ensimmäiset seudun puhelinlinjat vedettiinkin Joensuun, Viurilan ja Veitakkalan kartanoihin.

Puhelimien yleistyessä puhelinyhdistyksiä perustettiin joka kylään.  Puhelimien määrän lisääntyessä yhtiön Oy Salo-Turku-Paimio puhelinyhdistyksen painopiste muuttui entistä enemmän paikallisen tilaajaverkon rakentamiseen.  Tästä johtuen vuonna 1916 perustettiin Salon Puhelin Oy, joka jatkoi Oy Salo-Paimio-Turku yhdistyksen toimintaa.

 

Automaatio syrjäyttää puhelunvälittäjät

Aina 1950-luvulle asti puheluja välittivät puheluvälittäjät, jotka pöytänsä ääressä yhdistivät puhelut oikeaan osoitteeseen. Lisääntyvät puhelumäärät vaikuttivat kuitenkin automaation tarpeeseen, sillä välittäjien määrää ei voinut kasvattaa niin paljoa. 1950 -luvulla Salossa siirryttiin käsivälitteisistä puhelinkeskuksista automaattikeskuksiin. Samalla vuosikymmenellä sai alkunsa pienten paikallisten puhelinosuuskuntien fuusioituminen ja Salon Seudun Puhelin Oy perustettiin 1957. 

Seuraava tekninen murros tapahtui 1980-luvulla, kun keskustekniikkaa aloitettiin digitalisoimaan. Samaan aikaan otettiin käyttöön alueen ensimmäinen kaapelitelevisioverkko. Tuohon ensimmäiseen verkkoon liittyi 12 omakotitaloa Perniön Hämeenkylässä. Tämän jälkeen verkkoa aloitettiin nopeasti laajentamaan myös kaupungin taajama-alueelle. Vuonna 1986 aloitettiin paikallinen ohjelmatuotanto Salon paikalliskanavalle. Paikallista ohjelmatuotantoa jatkettiin aina vuoteen 2005 asti, kunnes se lopetettiin kannattamattomana.

 

Lounean historian havinaa
Lounean historiasta ufo

Internet mullistaa telealan

1990-luvulla Someron puhelinosuuskunta fuusioitui Salon Seudun Puhelimeen. Samalla vuosikymmenellä Internetin käyttäjämäärät alkoivat kasvaa ja tämä mahdollisti puhelinyhtiöille kokonaan uuden toimialan, tietoliikenteen. Tietotekniikan nopea kehitys on tämän jälkeen mullistanut muutamassa vuosikymmenessä koko teleoperaattorialan. 2000-luvun alkupuolella teleala avautui kilpailulle ja mahdollisti muiden operaattoreiden saapumisen salon Seudun Puhelimen toimialueelle.

Vuonna 2009 Salon Seudun Puhelin Oy muutti nimensä SSP Yhtiöt Oy:ksi. Tietoliikenteen kehitys ja samalla puheluliikenteen siirtyminen mobiiliverkkoihin vaikuttivat siihen, että perinteisen puheluliikenteen merkitys yhtiölle on vähentynyt.

Vuonna 2010  Forssan Seudun Puhelin Oy ja SSP Yhtiöt Oy fuusioituivat ja yhdistivät voimansa parantaakseen palvelukykyään ja nopeuttaakseen kehittymistä Internet-yhtiöinä.  Yhdistyminen turvasi paikallisen toiminnan jatkumisen.

 

Uusi Lounea

Vuonna 2014 SSP Yhtiöt Oy muutti nimensä Lounea Oy:ksi.  Yhtiön toimialue on laajentunut kattamaan ison osan Lounais-Suomea, Salon, Forssan, Lohjan, Loimaan ja Liedon seutukunnille. Yhteinen nimi ja ilme vahvistavat konsernin kuvaa modernista tietoliikenneyhtiöstä.

Vuonna 2020 Lounea osti Canorama Oy:n, jonka nimi muutettiin 2021 Lounea Yritysratkaisut Oy:ksi. Lounea Yritysratkaisut Oy on vahva ICT- ja tulostusratkaisuiden tarjoaja Helsingistä Kuusamoon ja vahvisti Lounean asemaan ICT-palveluiden tarjoajana. Lounea Yritysratkaisut Oy on Suomen suurin Canon jälleenmyyjä. 

Vuonna 2022 Lounea osti Härkätien Puhelin Oy:n liiketoiminnan ja laajentui näin myös Marttilan, Koski Tl:n ja Tarvasjoen alueille.