Windows on kuollut, apua! - 5 tapaa selvitä Windows 7 tuen loppumisesta

Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi

  Lähes joka kolmas tietokone käyttää edelleenkin Windows 7 -käyttöjärjestelmää, jonka tuki loppui tammikuussa 2020. Kun siihen ei enää saa tärkeitä ohjelmisto- ja suojauspäivityksiä, riskit ikäviin pöpöihin törmäämiseen kasvavat joka päivä.  Jottain tarttis tehdä, mutta mitä ? Katso 5 vinkkiämme miten jatkaa eteenpäin.

  Microsoft on jo pitkään varoitellut Windows 7 käyttöjärjestelmän tuen loppumisesta. H-hetki koitti 14.1.2020 ja tästä eteenpäin Windows 7 käyttäjät seilaavat omalla riskillään internetin laineilla. Mitä ihmettä nyt pitää tehdä? 

   

  1. Päivitä Windows 10 käyttöjärjestelmään

  Microsoft on jo pitkään kehottanut aiempien Windowsien käyttäjiä päivittämään koneensa Windows kymppiin. Päivitys oli pitkään maksuton, muttei enää – ainakaan virallisesti.  Vielä joulukuussa 2019 ilmainen päivitys toimi Media Creation työkalulla, mutta kuinka pitkään tulevaisuudessa, se onkin arvoitus.   Suomenkielisen Windows 10:n lisenssi maksaa netistä ladattavana versiona halvimmillaan muutaman kympin, kodinkoneliikkeistä asennusmedian kanssa toista sataa euroa.  Ennen hankintaa kannattaa varmistaa että oman tietokoneen ominaisuudet riittävät Windows kympille, ja Microsoft suositteleekin ensisijaisesti hankkimaan uuden koneen.

   

  2. Uuden tietokoneen hankinta

  Milloinkas hommasit nykyisen tietokoneesi, 2014 vai jo 2012? Onkohan se muutenkaan enää ajan tasalla ja uudenveroisessa iskussa?  Nyt on hyvä hetki harkita uuden koneen hankintaa.  Kauppiaat pyrkivät saamaan kauppaa muutoin hiljaiseen kuukauteen ja Windows 7 tuen loppuminen on poikinut hyviä kampanjoita. Nyt on ostajan markkinat.  Jos et kuitenkaan halua käyttää rahaa, on toki muitakin vaihtoehtoja. 

   

  3. Vaihda Linuxiin

  Vakavailmeinen nörtti tuijottaa mustaa ruutua, jossa teksti vilistää hirveällä vauhdilla – näin Linuxia käytettiin ehkä vuosituhannen alussa, mutta modernia Linuxia ei kannata pelätä: Se on suunniteltu ihan tavallisen ihmisen käytettäväksi. Linux on hyvin tietoturvallinen, jopa ilmainen ja tyylikäskin nykyään. Ubuntu on todella suosittu ja suomenkielinen jakeluversio. Kirjoittajan oma suosikki on Elementary OS, joka on käytettävyydeltään ja ulkonäöltään todella miellyttävä, kuten hinnoittelukin: Maksa mitä jaksat.


  Linuxissa on kuitenkin välillä omat haasteensa. Kaikkia tietokoneesi laitteita ei ehkä tueta suoraan ja joillekin videokoodereille (Microsoftin Silverlight jne.) ei löydy helposti tukea. Hiukankaan alaa harrastava löytää keskustelufoorumeilta apua näihinkin ongelmiin, mutta tämä vaatii jo harrastuneisuutta asiaan.

   

  4. Jatka vanhalla Windows 7 -käyttöjärjestelemällä

  Vanhalla käyttöjärjestelmällä on tietysti helppo jatkaa, tuen loppumisesta huolimatta. Riskipitoinen ratkaisu, mutta riippuu tietysti paljon mitä tietokoneella tehdään. Britannian viranomaiset ovat neuvoneet, ettei Windows 7 koneella enää hoidettaisi pankkiasioita eikä kirjauduttaisi tärkeisiin palveluluihin. Ehdottoman hyvä neuvo! Sen sijaan mikään tuskin estää käyttämästä vanhaa konetta lasten vanhoihin peleihin tai piirto-ohjelmaan, irrota se vain verkosta ensin. Mutta milläs sitten omat asioinnit hoidetaan?

   

  5. Hyvästi läppäri - terve vaan kännykkä!

  Varsinkin nuorempi väki on suurelta osin siirtynyt hoitamaan kaiken älypuhelimella. Tämä on se alue, johon eri palveluiden tuottajat ovat panostaneet vahvasti viime vuosina, ja useimmat palvelut toimivat jouhevimmin juuri älypuhelimella tai tabletilla. Esimerkiksi pankkisovellusten käytettävyys on sormenjälkitunnistuksen sekä viivakoodeja lukevan kameran myötä aivan toisella tasolla kuin perinteisellä läppärillä. Samoin jotkin viihdepalvelut toimivat enää vain vaivoin PC-laitteilla. Kun Chromecast tai Apple TV hoitavat kätevästi liittämisen kodin televisioon, on talouksia joissa ei enää läppäreitä käytetä lainkaan. Perinteiseen tapaan tottuneille tämä voi olla opettelun paikka, mutta se tuskin menee hukkaan. Digitaalinen maailmamme on menossa vauhdilla tähän suuntaan.

  Jaa artikkeli:
  Perttu Paloheimo Lounea
  Perttu Paloheimo
  tuotepäällikkö, tiiminvetäjä
  Puhelinnumero
  029 707 0307
  Sähköposti
  perttu.paloheimo@lounea.fi
  Tagit:
  Windows 7
  käyttöjärjestelmä
  Windows 7 -tuki loppui
  Lounea
  tietoturva