Valokuituverkkojen rakentaminen ennätysvauhdissa

Valokuituverkkojen rakentaminen ennätysvauhdissa

 

Vanha puhelinverkko korvautuu kokonaan parin lähivuoden aikana uudella tekniikalla

Valokuituverkkojen rakentaminen on viime vuosina kiihtynyt koko maassa. Kuluttajien ja yritysten tarpeet nopeille nettiyhteyksille kasvavat huimaa vauhtia. Me Lounealla rikomme tänä vuonna ennätyksiä, sillä kytkemme valokuituverkkoon lähes 7200 uutta liittymää. Yhteensä toimialueellamme on vuoden vaihteessa käytössä nopeassa valokuituverkossa jo yli 31 000 liittymää. Se on lähes tuplasti se määrä, joka vanhassa kupariverkossa oli laajakaistaliittymiä parhaimpina vuosina.

Tänä vuonna mediassa on näkynyt paljon 5G , jonka moni uskoo tarjoavan korvaavan vaihtoehdon kuituliittymälle. Vähemmän mediassa on puhuttu siitä, että toimiva 5G verkko itseasiassa vaatii toimiakseen myös entistä kattavamman valokuituverkon. Tukiasemia pitää olla entistä tiheämmin ja niiden kytkettynä valokuituverkkoon, jotta luvattuihin huippunopeuksiin päästään. Voikin siis sanoa, että ellei lähellä ole valokuituverkkoa, ei sinne tule 5G-verkkoakaan. Haja-asutusalueilla ja maaseudulla kattavaa 5G-verkkoa ei tulla kokemaan vuosikausiin.  Me Lounealla teemme kuitenkin kaikkemme kattavan valokuituverkon rakentamiseksi alueellamme. Jo nyt valokuitu on saatavilla yli 60 000 osoitteeseen ja rakentaminen jatkuu kiivaana. Vuonna 2019 valokuitusaatavuuden piiriin tulee 12 000 osoitetta lisää.

Miksi vanha toimiva puhelinverkko pitää korvata?

Tekniikan kehittyessä vanha puhelinverkko on tullut tiensä päähän. Lähivuosina kaikki vanhassa puhelinverkossa olevat palvelut tulevat päättymään ja korvautumaan uusilla moderneimmilla vaihtoehdoilla. Nykyajan palvelut vaativat tietoliikenneverkolta sellaista kapasiteettia ja nopeutta, jota vanha verkko ei enää pysty toimittamaan. Kun vielä kymmenen vuotta sitten modeemin nopeutena riitti 256 kbit/s, ei tahdo 10 Mbit/s enää riittää vaan yleisin nopeus asiakkaillamme alkaa olla 100 Mbit/s. Monet tarvitsevat tätäkin nopeampia yhteyksiä.

Vanhan puhelinverkon käytön päättymistä vauhdittaa myös verkon heikko kunto. Verkko on osittain kymmeniä vuosia vanhaa ja vanhan puhelinverkon asiakasmäärien vähentyessä ylläpito ja korjaustoimet ovat kalliita. Monin paikoin verkot ovat myös samoissa tolpissa sähköjohtojen kanssa. Sähköyhtiöiden siirtäessä kaapeleitaan maan alle, tolpat puretaan ja samalla myös vanhan puhelinverkon käyttö päättyy.

Vanhat palvelut korvautuvat uusilla

Vaikka perinteinen lankapuhelin jääkin jo kohta historiaan, ei ole syytä huoleen. Samoihin käyttötarpeisiin löytyy palveluita niin valokuitu- kuin mobiiliverkossakin.  Me kontaktoimme kaikki asiakkaamme ennen vanhojen palveluiden päättymistä. Käymme läpi mitä muutos tarkoittaa ja tarjoamme korvaavia palveluita.

 

Jaa artikkeli:
Ari Ringborg Lounea
Ari Ringborg
Johtaja, henkilö- ja taloyhtiöasiakkaat
Puhelinnumero
029 707 0301
Sähköposti
ari.ringborg@lounea.fi
Tagit:
valokuitu
lankapuhelin
puhelinverkko