Valokuitu on netti – et tarvitse kotiisi muita nettiyhteyksiä

valokuitu on netti, et tarvitse kotona muita yhteyksiä

 

”Hei, mulla olisi sulle nyt oikein hyvä tarjous!” Nykypäivänä puhelimemme täyttyvät erilaisista puhelinmyyjien yhteydenotoista. Joskus voi olla vaikeaa ymmärtää mitä siellä edes myydään, varsinkin jos puhutaan nettiyhteyksistä. On vaikeaa erottaa, minkälaisen palvelun tarvitsee ja mitä olemassa olevat palvelut kattavat. Jotta ei tulisi maksettua suuria summia turhasta, on hyvä tietää perusasiat, jotta ymmärtää mitä ostaa ja tietää mitä tarvitsee ostaa.
 

1. Nettiä tarvitaan moneen asiaan

Voit huomaamattasi käyttää kotonasi nettiä monenlaisiin tarpeisiin. Tuttua onkin esimerkiksi nettiselaimella pankkiasiointi tai nettilehtien lukeminen. Nettiä tulee kuitenkin käytettyä huomaamattaan moniin muihinkin asioihin; kännykällä erilaiset viestisovellukset kuten WhatsApp, sosiaalisen median palvelut esim. Facebook ja Instagram tai Youtube sekä pelit tai kuntoilusovellukset, kaikki käyttävät nettiä kännykässä. Kotona voit katsella suoratoistopalveluita äly-tv:n kautta tai pelata verkkopelejä konsolilla. Jopa jotkut kodinkoneet ovat yhteydessä nettiin. Käytät siis todennäköisesti paljon enemmän nettiä kuin ajattelisitkaan.
 

2. Jos sinulla on valokuitu et tarvitse kotiisi muita nettiyhteyksiä

Jos olet hankkinut kotiisi valokuidun, se on paras mahdollinen nettiyhteys, etkä tarvitse kotiisi muita. Valokuitunetti palvelee kotona ollessasi kaikkia nettiä käyttäviä laitteita. Vaikka valokuitu onkin kiinteä yhteys, sitä voi käyttää kotona myös langattomasti. Langattomaan käyttöön tarvitset jonkinlaisen reitittimen, jos asut isossa talossa, niin useammankin. Kotona ollessa kaikki laitteet voidaan yhdistää reitittimen kautta valokuituverkkoon. Voit siis käyttää valokuitunettiäsi niin pöytäkoneella, kännyköillä, tableteilla tai vaikkapa televisiolla ja pelikonsoleilla. Myös erilaiset kodinkoneet voidaan liittää kotisi langattomaan verkkoon. Laitteita voi olla lukuisia yhdistettynä nettiin samaan aikaan, eikä se vähennä nettisi toimivuutta. Yleensä riittää, kun laitteet liitetään langattomaan verkkoon kerran. Sen jälkeen laitteesi osaa itse etsiä ja käyttää kotisi langatonta verkkoa aina, kun käytät laitetta kotona.
 

3. Käytätkö nettiä kodin ulkopuolella?

Monesti netille on tarve myös kodin ulkopuolella. Tällöin tarve on yleensä kännykällä, jolla käytetään Googlea, viestisovelluksia, sosiaalisen median palveluita, karttaa ja navigointia tai vaikkapa luetaan nettilehtiä. Myös erilaiset fitness- ja älykellot käyttävät puhelimesi nettiä, jos mittaat kellolla vaikka lenkkisi pituutta ja tehoa. Kotona oleva valokuitunetti ei tietenkään sinua palvele kodin ulkopuolella, joten niitä nettitarpeita varten on hyvä olla mobiilinetti. Mobiilinetti on osa kännykkäsi liittymää, ja liittymä kannattaakin valita sen mukaan, minkälainen käyttö kännykälläsi on. Minkä verran soitat puheluja? Lähetätkö tekstiviestejä? Käytätkö nettiä? Monet mobiililiittymät sisältävät samalla kuukausimaksulla rajattomasti puheluita ja tekstiviestejä, mutta liittymän hinta ja tyyppi määräytyvät netin käytön mukaan. Jos sinulla on kotonasi erillinen netti esim. valokuitu, mieti aina kännykkäliittymää valitessasi vain kodin ulkopuolinen netin tarve. Kotona kännykkäsi käyttää automaattisesti kodin nettiä, kunhan vain wifi- eli langaton yhteys on kännykässä käytössä. Hanki siis liittymäsi aina todellisen tarpeesi mukaan.
 

4. Entäs sitten se kaapeli-tv, miten se liittyy kuvioon?

Usein valokuituliittymässäsi on mukana myös kaapeli-tv. Valokuitu voi siis sisältää kaksi eri palvelua; kaapeli-tv:n sekä nettiyhteyden. Monet ottavat usein valokuituliittymää hankkiessa molemmat palvelut käyttöön. Joskus saattaa kuitenkin käydä niin, että valokuitu yhdistetään mielessä pelkästään kaapeli-tv -palveluun ja unohdetaan hyödyntää sen nettipalvelu, vaikka jopa maksetaan siitä. Valokuidun kautta saat helpoimmin ja varmimmin sekä laadukkaan tv-kuvan kaapeli-tv:n kautta että häiriöttömän ja tehokkaan nettiyhteyden kotisi kaikkiin tarpeisiin.
 

Nettiä käytetään siis kotona tai kodin ulkopuolella. Käytännössä kotona riittää valokuitunetti ja kodin ulkopuolella tarvitset perheen jokaiseen kännykkään liittymän, jossa on mukana mobiilinetti kodin ulkopuolista netinkäyttöä varten. Käytännössä lähes kaikki puhelinliittymät kännyköihin sisältävät puheluiden ja viestien lisäksi netin. Muita nettiliittymiä et tarvitse.

Jaa artikkeli:
Tagit:
nettiyhteys
valokuitu
mobiilinetti