Mitä on kyberturvallisuus tänään?

Mitä on kyberturvallisuus vuonna 2018?

 

Alkuun muutama sana siitä kenen pitäisi ymmärtää perustasolla käsite kyberturvallisuus ja mitä se tarkoittaa. Tähän on lyhyt ja yksinkertainen vastaus: jokaisen. Ai miksikö? Nykypäivänä ei enää riitä että ”joku muu huolehtii” asiasta vaan tilanne on oikeasti juurikin niin kliseenomainen, että kyberturva on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki. Ja heikoin lenkki on ihmiset.

Kyberturvallisuus?

Kyberturvallisuus käsitteenä on melko laaja, aiemmin (ja osittain vieläkin) on puhuttu tietoturvasta, joka sisältää lähinnä tiedon turvaamisen. Näkemykseni mukaan kyberturvallisuus taas käsittää laajemmin myös liiketoiminnan turvaamisen, riskienhallinnan ja erittäin tärkeänä osana myös ihmisten koulutuksen ja perehdytyksen. Tästä toki on muitakin näkemyksiä suuntaan ja toiseen.

Miksi kyberturvallisuus sitten on nyt vuonna 2018 tärkeämpi kuin koskaan eli suurempi riski kuin aiemmin? Tähän on useampikin syy, mutta nostan tässä nyt esiin sen suurimman: Raha. Kyberrikollisuudessa liikkuu maailmanlaajuisesti järisyttävän suuret rahasummat, arviot kokonaiskustannuksista ovat tällä hetkellä ovat luokkaa 1 biljoona dollaria (noin neljä kertaa Suomen BKT) ja vuodelle 2019 jo 2 biljoonaa. Kyberrikollisuudesta on siis tullut liiketoimintaa.

GDPR ja yrityksen riskit

Toukokuussa voimaan tuleva Euroopan Unionin GDPR eli tietosuoja-asetus on kokonaisuutena erittäin hyvä kaikesta monimutkaisuudestaan huolimatta, koska se on jo nyt saanut aikaan paljon keskustelua, ajatuksia sekä myös konkreettisia toimenpiteitä yrityksien tietoturvan parantamiseksi. Mielessä kannattaa pitää, että se käsittelee ja koskee ainoastaan henkilötietoja. Monella yrityksellä on paljon muutakin arvokasta ”kyberomaisuutta” kuin asiakkaiden ja henkilöstön henkilötiedot. Paljonko yrityksen liiketoiminnan keskeytymisellä on arvoa kyberhyökkäyksen tai –ongelman sattuessa? Entäpä esimerkiksi koko tuotekehityksen tulosten menetys? Asiakastilausten hukkuminen tai logistiikan lähes täydellinen rampautuminen? Listaa kyberturvan murtumisesta johtuvista tapahtumista ja riskeistä voisi jatkaa vaikka kuinka, mutta asian ydin varmasti aukeaa jo näilläkin.

Mitä tehdä?

Kyberturvasta huolehtiminen vuonna 2018 vaatii paljon enemmän panostuksia kuin aiemmin, etteivät liiketoimintariskit karkaa taivaisiin. Mitkään toimenpiteistä eivät kuitenkaan ole ylivoimaisia, koska apua kyllä löytyy. Osa on puhdasta ajatustyötä eli suunnittelua ja dokumentointia, osa teknisiä ratkaisuja ja osa ihmisten kouluttamista kyberturvalliseen toimintaan. Muistat varmaan mikä oli se heikoin lenkki? Nehän olivat erehtyväiset ihmiset, mutta tätä riskiä voi pienentää koulutetulla ja osaavalla henkilöstöllä.

 

Lue myös

Kyberturvallisuus on riskienhallintaa

Vahva salasana on avain turvalliseen netin käyttöön

Kehittyneemmät tietoturvaratkaisut: EDR, MDR, SOC

 

Jaa artikkeli:
Ville Isotalo
Ville Isotalo
Liiketoimintapäällikkö, Tietoturvaliiketoiminta
Puhelinnumero
029 7070 511
Sähköposti
ville.isotalo@lounea.fi
Tagit:
Yrityspalvelut
kyberturvallisuus
tietoturva