Kulta, tarkastitko palovaroittimet?

vaihda patterit palovaroittimeen

"Kulta, tarkastitko palovaroittimet?"

Öööh, en. Taaskaan. Miksi siitä on niin vaikea tehdä rutiini?

Kodin turvallisuus on meille kaikille tärkeää, vietämmehän suurimman osan elämästämme kotona. Kotona viettämästämme ajasta jopa yli puolet olemme tajuttomassa tilassa, nukumme. Luulisi siis olevan päivän selvää, että jokainen haluaa varmistua siitä, ettei mitään pääse tapahtumaan nukkuessamme ja jos tapahtuu, jokin meidät herättää.

 

Sinä olet velvollinen huolehtimaan palovaroittimista

Laki velvoittaa meitä jokaista huolehtimaan oman asuntomme / talomme riittävästä palovaroittimien määrästä. Palovaroittimen toimintakunnosta on myös velvollisuus huolehtia. Säännöllinen kuukausittainen testaus varmistaa varoittimen toiminnan vahingon sattuessa. TUKES (Turvallisuus- ja kemikaalivirasto) tutki ikääntyneiden palovaroittimien toimintaa vuonna 2018 ja totesi, että palovaroitin tulisi uusia 5-10 vuoden välein (https://www.lup.fi/fi-FI/Tukes_selvitti_vanha_palovaroitin_ei_toi(135666)). Palovaroittimen reagointikykyä heikentää mm. likaantuminen ja hälytysääni saattaa heikentyä.

 

Sijoita palovaroitin oikein

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK ohjeistaa, miten palovaroitin tulee sijoittaa. Onkin tärkeää, että palovaroitin on sijoitettu kattoon ja vähintään puoli metriä irti seinästä, jotta savu havaitaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. SPEKin mukaan jokaisessa makuuhuoneessa tulisi olla palovaroitin, jotta makuuhuoneesta alkunsa saava palo havaitaan ajoissa.

 

Hälytykset matkapuhelimeen

Nykyaikaiset hälytinjärjestelmät mahdollistavat hälytysten välittämisen myös matkapuhelimeen. Erilaiset Älykotiratkaisut mahdollistavat mm. palovaroittimien liittämisen osaksi älykästä kotia, jolloin hälytykset välitetään käyttäjille. Asukkaan kännykkään välitettävä palohälytys lisääkin turvallisuutta huomattavasti, koska voit reagoida tulipaloon myös silloin, kun et ole itse kotona tai puhelin alkaa päristä yöpöydällä, kun nukut.

 

Faktat

  • Jokaista 60 kerrosneliötä kohden tulee olla vähintään 1 palovaroitin
  • Jokaisessa kerroksessa tulee olla vähintään 1 palovaroitin
  • Myös ullakko ja kellari on varustettava palovaroittimella, jos ne ovat yhteydessä asuinkerroksiin
  • Palovaroittimen hälytysäänen tulee kuulua asunnon kaikkiin osiin, joissa normaalisti oleillaan
  • Palovaroittimen toimintakunto on varmistettava säännöllisellä testauksella
  • Sijoita palovaroitin kattoon, vähintään puoli metriä seinästä

 

Tätä kirjoittaessa totean, että minun tulee hankkia jokaiseen makuuhuoneeseen uudet palovaroittimet ikivanhojen tilalle. Lisäksi muutama uusi palovaroitin lisää muihin tiloihin. Olipa hyvä, kun tuli perehdyttyä asiaan!

Jaa artikkeli:
Timo Toivonen Lounea
Timo Toivonen
Myyntipäällikkö, taloyhtiömyynti
Puhelinnumero
029 707 0354
Sähköposti
timo.toivonen@lounea.fi
Tagit:
paloturva
112-päivä
Lounea Älykoti
palovaroitin
hälytinjärjestelmä