Hyppää pääsisältöön
Front page
20.3.2018
Tags:
Verkkohyökkäys
Tietoturva

Apua, kotini on kaapattu!

paranna kotisi tietoturvaa

Ajoittain uutisoidaan verkkohyökkäyksistä, jotka kohdistuvat julkisiin laitoksiin, yrityksiin ja jopa yksityisiin henkilöihin. Perinteisesti ollaan totuttu ajattelemaan tietokoneen tietoturvaa, mutta nykykodeissa suurempia tietoturvauhkia ovat useat muut kodin laitteet kuten älypuhelimet, älytelkkarit, pelikoneet ja muut älykkäät kodinkoneet, jotka ovat nettiin kytkettyinä.

Ihmiset ovat innolla ottaneet käyttöönsä monenlaisia nettiin yhteyksissä olevia laitteita tutustumatta sen tarkemmin siihen, miten ne kannattaisi suojata, ettei ongelmia tulevaisuudessa tulisi.

Useimmiten ajatellaan, ettei asia koske itseä, mutta totuus onkin aivan toinen. Huonosti suojatut kodin laitteet ovat helppo välikappale rikosten tekemiseen. Lounais-Suomen poliisilaitos perusti taannoin kyberrikosten tutkintaryhmän. Tämäkin kertoo karua kieltä siitä, että verkkorikokset ovat jo nykypäivää ja uhka myös meille tavallisille ihmisille.

Tuotepäällikkömme Perttu kirjoitti aiemmin juttua yleisimmistä tietoturvaan liittyvistä harhaluuloista ja projektipäällikkömme Jussin kuusi tietoturvavinkkiä puhelimen käyttöön käsitteli myös aihetta. Aihe on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, kun erilaiset kodinkoneet saavat älyä ja alkavat hyödyntää nettiä.
 

Miten parannat kotisi tietoturvaa?

Mitä sitten voit tehdä varmistaaksesi, ettei kotisi ole tietoturvahyökkäyksen kohteena tai välikappaleena? Neljällä pienellä toimenpiteellä voit jo parantaa kotisi tietoturvaa huomattavasti.

 

1. Huolehdi tietokoneidesi tietoturva kuntoon.

2. Varmista, että käytössäsi on reititin, joka luo oman sisäverkon ja palomuurin (NAT).

3. Varmista, että olet vaihtanut reitittimen ylläpitosalasanan/käyttäjätunnuksen johonkin muuhun, kuin laitetoimittajan tarjoamaan vaihtoehtoon. Valitse jokin vahva salasana.

4. Vaihda salasanat myös muihin sisäverkkoosi kytkettyihin laitteisiin kuten Äly-tv, älypistorasia, jääkaappi, pesukone jne.


Jos kaipaat apua oman sisäverkkosi laitteiden asetusten kanssa tai et ole varma, onko laitteittesi tietoturva riittävällä tasolla, ota yhteyttä.