Ajankohtaista taloyhtiöiden kyber- ja tietoturvallisuudesta

tietoturva

Tällä hetkellä puhutaan paljon tietoturvasta taloyhtiöiden talotekniikan ja järjestelmien ympärillä, sekä näiden tietosuojasta, suojaustasosta ja suojaamisesta. Erilliset ja hajautetut taloyhtiöjärjestelmät, sekä niihin liittyvät älyratkaisut yhdessä eri toimittajien ja palveluntarjoajien ratkaisuilla, tuovat lisähaasteen suojata ja ylläpitää kiinteistössä olevaa IT-ympäristöä ja sen etäohjattavia laitteita. Lisääntyvissä määrin etäohjauksessa ja ulkoisessa hallinnassa olevien laitemäärien kasvaessa luodaan mediassakin suuria uhkakuvia hakkereiden hyökkäyksistä taloyhtiön verkkoon liittyen.

Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että tämän tyyppiset hyökkäykset ovat erittäin harvinaisia. Todennäköisempää onkin se, että taloyhtiön verkko kiinnostaa enemmän ilkivallan ja mielenkiinnon vuoksi kokeilijoita sekä harrastelijoita kuin ammattirikollisia, jotka hakevat taloudellista hyötyä. Mahdollinen taloyhtiöiden talotekniikan hyväksikäyttö palvelunestohyökkäykseen tai ns. kryptovaluutan louhintaan on myös mahdollista. Tapaukset ovat siis harvinaisia, eivätkä ainakaan vielä ole aiheuttaneet taloyhtiöille mittavia kustannuksia tai harmia.

Kun taloyhtiössä automatisoidun talotekniikan määrä kasvaa on hyvä ottaa huomioon myös mahdolliset kyberuhat kartoittamalla ja suojaamalla taloyhtiön verkko paremmin ulkopuolisilta uhilta. Parhaiten taloyhtiön tietoturvan tasosta saa käsityksen, kun taloyhtiön ympäristöön/ infrastruktuurin tehdään verkon ja IP-osoitteiden tutkaus skannaamalla. Raportista saadaan tietoon taloyhtiön talotekniikasta ja infrastruktuurista (laitteet, ohjelmistot, firmware) tietoturvan taso ja mahdolliset tuntemattomat laitteet, erilliset ja huonosti konfiguroidut järjestelmät, sekä mahdolliset alihankkijoiden hajalliset tietoturvakäytännöt.

Tarjoamme taloyhtiöille suunnattua ratkaisua Taloyhtiötutka-palveluna, jossa kartoitamme taloyhtiön verkon haavoittuvuudet. Asiantuntijamme käy yhdessä taloyhtiön edustajan kanssa läpi tutkausraportin, jossa kerromme mihin puuttua ja mihin ei.

Jaa artikkeli:
Martti Mäki
Martti Mäki
Tietoturvapalvelut
Puhelinnumero
029 7070 502
Sähköposti
martti.maki@lounea.fi
Tagit:
kyber
kyberturvallisuus
tietoturva
taloyhtiö