Loma-ajat ovat asuntomurtojen aikaa – näin suojaat asuntosi murtovarkailta

näin suojaat asuntosi murrolta

Suomessa tehdään keskimäärin 4000 murtoa koteihin ja vapaa-ajan asuntoihin vuodessa. Loppuvuoden pimeät kuukaudet ovat olleet perinteisesti murtovarkaiden suosiossa. Loma-ajat tarjoavat varkaille tilaisuuksia tyhjissä asunnoissa.

Vinkit asuntosi ja omaisuutesi suojaamiseen

 1. Hidasta varkaan työtä
  Tee kotiisi murtautuminen varkaalle hankalaksi, aikaa vieväksi ja meteliä aiheuttavaksi.
   
 2. Pidä asunto asutun näköisenä
  Pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikkosi ja hoitamaan mahdolliset lumityöt.
   
 3. Lukitse ovet ja ikkunat
  Pidä asunnon ovet lukittuina ja ikkunat kiinni. Huolehdi myös terassin ja parvekkeen ovista, sillä usein murtovaras tulee takaoven kautta. Turvalukot ja ikkunoiden salpaaminen parantavat turvaa ja hidastavat varkaan työtä.
   
 4. Hyödynnä valoja
  Ajasta valoja sisätiloissa syttymään ja sammumaan tiettyihin aikoihin. Ulkotiloissa kannattaa käyttää liiketunnistimella syttyviä pihavaloja.
   
 5. Älä mainosta lomiasi julkisesti
  Murtovarkaat harvoin ovat omasta tuttavapiiristä, mutta loman mainostaminen etukäteen sosiaalisessa mediassa ei ole suositeltavaa. Tieto saattaa ajautua väärille korville ja silmille.
   
 6. Havainnoi asuinaluettasi epämääräisten kulkijoiden varalta
  Pidä silmäsi auki aina kulkiessasi pihapiirisi ympäristössä. Kiinnitä huomiosi vieraisiin, hiljaa kulkeviin autoihin tai muuhun epämääräiseen toimintaan. Ota ylös autojen rekisterinumerot tai henkilöiden tuntomerkit, ne voivat olla avuksi asian tutkinnassa. Kerro myös naapurille, jos olet poissa, jotta naapuri voi reagoida liikkeeseen pihallasi.
   
 7. Hälytysjärjestelmä tuo lisäsuojaa
  Erilaiset hälytysjärjestelmät tuovat lisäturvaa. Hälytinjärjestelmästä kannattaa ilmoittaa näkyvästi, usein jo pelkkä tieto järjestelmän olemassa olosta, saa varkaan vaihtamaan kohdetta.
Jaa artikkeli:
Tagit:
lounea oiva
murtosuoja
kodin turva
videovalvonta