Hyppää pääsisältöön
Front page
10.6.2021
Tags:
Valokuitu
kuntahanke
kunnan elinvoima
kuntien yhteydet

Langaton verkko korvattiin Lounean valokuidulla – Säkylän valoisa tulevaisuus kannustaa investointeihin

Säkylä luottaa Louneaan

Vaikka Satakunnan väestöennuste on laskeva, elää Säkylässä vahva tulevaisuudenusko. Elinkeinorakenne on vakaa ja investointeja tehdään yritysten tarpeet huomioiden – Lounean laajakaista takaa yrityksille hyvät toimintamahdollisuudet ja lisää myös asuinmukavuutta.

 

Pyhäjärven rannoilta Köyliöön ulottuva alue on kunnanjohtaja Teijo Mäenpään mukaan omavarainen työpaikkojen suhteen. Varuskuntaan ja elintarviketeollisuuteen nojaavassa Säkylässä työttömyysprosentti on koko Satakunnan alhaisin.

“Täällä on hyvä rakentaa tulevaisuutta. Ihminen on vuosituhansia syönyt ja tapellut, molempia tarvitaan myös jatkossa”, Mäenpää sanoo.

 

Aiemmin Säkylässä on ollut käytössä vain langaton verkko. Nyt Lounean valokuitu on vedetty kolmelle laajalle teollisuusalueelle ja Säkylän ja Köyliön keskustaajamiin sekä kylien taajamiin.

“Ihan kaikkea rantaviivaa emme ole pystyneet verkottamaan, ja loput yhteydet syntyvät kaupallisen kannattavuuden perusteella. Mutta kysyntää varmasti on!”

 

Jo 70 prosenttia keskustan asukkaista on valinnut nopean netin

Yli 1 200 kotitaloutta on liittynyt Lounean valokuituverkkoon. Sekä asukkailta että yrityksiltä on tullut kiitosta nopeista nettiyhteyksistä.

 

Erityisesti kunnanjohtajaa on ilahduttanut ikäihmisten aktiivisuus. 

“Yleinen harhakäsityshän on, että ikäihmiset olisivat vähemmän aktiivisia netin käyttäjiä. Kun kerroimme että Säkylään tulee valokuituverkko, saimme hyvin nopeasti palautetta vanhemmalta polvelta että he ainakin haluavat liittyä verkkoon.”

 

Säkylän valokuituratkaisua vauhditti myös se, että Huovinrinteellä sijaitsee tuhansien varusmiesten varuskunta.

“Varusmiesten netinkäyttö on ajoittaista, ja kun palvelus lauantai-iltapäivisin loppuu, on meillä ollut se käsitys, että langaton verkko on ollut kyykyssä.” Valokuidulla samaa ongelmaa ei ole.

 

Pandemia avasi silmät etätöille

Kun hankkeeseen lähdettiin, koronasta ei vielä ollut tietoakaan. Selvää on, että yhteyksien ja tiedonsiirron nopeuksien tarve kasvaa palveluiden siirtyessä vähä vähältä verkkoon.

“Pandemia on kyllä avannut silmiä sille, että hyvin monet työtehtävät eivät ole paikkaan sidottuja. Jopa hieman ennakkoluuloisemmat työnantajat ovat heränneet siihen, että etätyön salliminen vähentää kiinteistö- ja tilakuluja”, Mäenpää toteaa.

 

Säkylässä kunnan henkilöstö on voinut työskennellä etänä jo vuodesta 2002.

“Meillä ollaan oltu hieman etunojassa tämän asian kanssa. Koronan myötä meidän oli helppo siirtyä etätyöhön, kun kaikki etätyömallit ja käytännöt olivat valmiina.” Nyt myös netti tukee etätöitä.

 

Sujuvaa yhteistyötä välittömällä vuoropuhelulla

Lounean kanssa kaikki on Mäenpään mukaan sujunut hyvin alusta alkaen. Erityistä kiitosta saa päätöksenteon nopeus.

“Säkylässä ei ole ollut tapana hautoa asioita, olemme siitä poikkeuksellinen kunta. Etenkin laajennusvaiheen ehdoista sopiminen kävi Lounean kanssa hyvinkin kivuttomasti ja esimerkillisesti.”

 

Sujuvuuden taustalla on luonteva vuoropuhelu. Tilanteisiin on Mäenpään mukaan reagoitu Lounean puolelta nopeasti.

“Olemme kyllä tyytyväisiä!” Samaa kuuluu myös kuntalaisilta.