Katutaide ilostuttaa Salossa - Lounea mukana hankkeessa

Lounea tukee katutaidetta - Reija ja Kari taiteilevat

On aurinkoinen lauantaipäivä, kun ajelen Salon keskustaan moikkaamaan Reijaa ja Karia, aktiivisia salolaisia, jotka starttasivat Salossa katutaidehankkeen. Lähdimme keväällä mukaan katutaidehankkeeseen, jossa ovat mukana lisäksemme mm. Salon kaupunki ja Caruna sekä aktiiviset asukkaat.

Reija ja Kari olivat keskustassa asuvina kiinnittäneet huomiota harmaisiin ja usein epämääräisillä töherryksillä kuorrutettuihin sähkökaappeihin. He olivat aiemmin nähneet pääkaupunkiseudulla ja muuallakin hienoja maalauksia kaapeissa ja halusivat lähteä selvittämään voisiko Salossakin aloittaa sähkökaappien maalaushanketta. Kaksikko oli yhteydessä meihin Louneaan sekä Carunaan ja Salon kaupunkiin, ja yhdessä totesimme idean olevan loistava. Maalaukseen tehtiin ohjeistus ja nyt kaikilla kaupunkilaisilla on mahdollisuus jättää kädenjälkensä Salon katukuvaan. Kuvat hyväksytetään etukäteen työryhmällä ja työssä noudatetaan olemassa olevia ohjeita, muuten taiteilussa on vapaat kädet.

 

Kari ja Reija ovat jutun kirjoittamisen aikaan tekemässä kahden kaapin kokonaisuutta. Ääriviivat ovat juuri valmiina ja seuraavaksi aloitellaan väritystyötä.

”Pelkkään maalaamiseen menee kolmisenkymmentä tuntia aikaa, koko projektiin noin 50 tuntia”, kertoo Reija. Tällä tarkoitetaan yhtä kohdetta pohjatöineen ja viimeistelyineen.

 

Reija ja Kari ovat selkeästi innoissaan projektista ja molemmat ovatkin jo tehneet yhdessä ja erikseen useamman taideteoksen kaupungille. Negatiivista palautetta on tullut hyvin vähän, pääsääntöisesti ihmiset ovat tykänneet ympäristönsä piristämisestä.

”Jonkin verran on jo tullut yhteydenottoja, koska ihmiset haluavat olla mukana tekemässä taidetta asuinympäristöönsä. Ainakin Tupurissa ja Paukkulassa on ollut kysyntää, myös keskusta-alueiden ulkopuolelta on tullut yhteydenottoja. Tulossa on ainakin yksi lapsen tekemä maalaus”, Reija iloitsee.

 

Katukuvassa maalaavat taiteilijat eivät ole myöskään jääneet ohikulkijoilta huomaamatta.

”Ihmiset tulevat usein juttelemaan ja kyselemään mitä tapahtuu, maalaukset ovat hyvä syy pysähtyä”, naurahtaa Kari.

 

Kävin vielä uudelleenkin muutaman päivän päästä kurkkaamassa Karin ja Reijan työn etenemistä. Siinä vaiheessa kuvat olivat saaneet jo vähän väriä ääriviivojen sisälle. Nyt valmis kuva on nähtävissä osoitteessa Varssillankatu 13, Salon keskustassa.

 

Kuvia jo tehdyistä taideteoksista löytyy mm. Instagramista nimellä SaloEnergia.
Lisää tietoa aiheesta löydät esim. Salon kaupungin nettisivulta


Kuvissa vas. Kari piirtää ääriviivoja, kesk. kuva saanut ensimmäisen värikerroksen, oik. Reija maalaa ensimmäistä kerrosta. 
Kuvat: Susanna Karhu.

 

Kuvassa valmis työ Varssillankadulla. Kuva: #saloenergia.

 

Jaa artikkeli:
Tagit:
iloaelämään
yhteiskuntavastuu
katutaide
paikallisettempaukset