Halloweenin leffatärpit

halloween elokuvat

Rakastettu leffaraatimme potkaistiin hereille ruumisarkuistaan: Voi veljet, sehän on jo varttia vaille Halloween!

Laskeutuessamme hyvää vauhtia kohti pimeyden ydintä on koittanut aika listata parhaat elokuvat Halloweenin perinteitä kunnioittaen. Hämähäkinseitit pois silmälaseista ja kurpitsaveitsi turvaksi kouraan, tämä juna lähtee  nyt kohti kauhuntäytteistä iltaa!
 

#1 Kevyttä jännitystä koko perheelle

Halloween on ehdottomasti koko perheen juhla ja perheen pienimmillekin on makeisten lisäksi tarjolla alkuiltaan sopivan jänskää Halloween-katsottavaa:

                                    


Casper on kummitus, joka ei halua peloitella ketään, mikä on muiden aaveiden mielestä vähintäänkin ongelmallista. Kreivi Duckula on vampyyriankkojen suvun viimeinen vesa. Lapsikreivillä on melkoisia vaikeuksia hahmottaa omaa paikkaansa maailmassa, joka vilisee klassisen kauhukuvaston olentoja, tosin naurettavina sähläreinä.  Aikuisille nämä ovat nostalgiaa ysärilapsuudesta, mutta voivat auttaa lapsia työstämään pelkojaan sekä ymmärtämään erilaisuutta, eli ”ei ole aavetta karvoihin – tai siis lakanaan - katsominen”.

Mistä löytyy:  Duckulaa tarjoaa Youtube,   Casper-elokuva vuodelta 1995 löytyy mm. Applen tarjonnasta.

 

#2 Komediaa kauhukuvastolla

Pikkupiltit menivät jo  nukkumaan joten bileet jatkuvat varsinkin teineille sopivilla leffoilla.

                                     


BEETLEJUICE (K-12, 1988) jatkaa ”ei mene kummittelut putkeen”-teemaa. Kuollut juppipariskunta yrittää pelotella taloonsa muuttanutta perhettä, mutta säikyttely ei ota sujuakseen. Kun taloon tulee lopulta manaaja Beetlejuice, alkaa varsinainen soppa. Tim Burtonin luova ohjaus on kestänyt aikaa.

SCARY MOVIE-sarja 1-5 (2000-luku, K-15/16) pistää klassikkoleffoja (mm. Scream ja Matrix) reippaasti alta lipan, ja sarjan ikoni, Kuminaama, elää vahvasti meemikulttuurissa. Huumori on roisia ja alapäähän painottuvaa eli teinit rakastavat. Älä ota liian tosissasi, teinitkin työstävät pelkojaan, miksei vaikka näinkin.

Mistä löytyy: Beetlejuice löytyy esim. Amazon Primestä , Scary Movie ykkösosa vaikka Netflixistä.

 

#3 Historialliset klassikot

Teinit lähtivätkin jo omiin bileisiinsä, nyt telkkariin klassikkoja ennen kuin keski-ikäiset nukahtavat.

                                     


Rosemaryn painajainen (Rosemarys Baby, 1968, IMDB 8.0) on painostava trilleri lasta odottavasta naisesta (Mia Farrow). Polansikin ohjaus leffa on klassikko, mutta niin on myös Stanley Kubrickin Hohto  (The Shining, 1980, IMDB 8.4), joka on monesti äänestetty maailman parhaaksi kauhuleffaksi. Jack Nicholsonin roolitýö pahasti sekoavana kirjailijana ei turhaan ole klassikkokamaa, ja kuuluisa ovikohtaus toistuu kaikkialla vieläkin, meemejä myöten. Nämä leffat ovat nähneet useimmat niistäkin, jotka eivät kauhua muutoin katso.  Tehosteet ovat alkeellisia, mutta ahdistavan tunnelman rakentaminen ja hyytävä näyttelijätyö osattiin senkin edestä. Ei tosiaan alle 18-vuotiaille vaikka klassikkoja ovatkin.

Mistä löytyy: Hohto on suoratoistojen perustarjontaa, ainakin Elisa Viihde ViaplayC More ja HBO Max tarjoavat leffaa. Rosemaryn painajaisen näet ainakin Paramount Plussalta tai Telia TV:stä.

 

#4 Kauhun tuoreempi yleissivistys

Keski-ikäisten mentyä nukkumaan voidaankin siirtyä kauhugenren uudempiin merkkiteoksiin.

                                


Painajainen Elm Streetillä (Nightmare on Elm Street, 1984, IMDB 7.5) toi pop-kulttuuriin Freddie Krugerin hahmon veitsisormineen. Wes Cravenin ohjaus on kelpo työtä, leffassa nähdään myös Johnny Deppin ensiesiintyminen valkokankaalla. Jatko-osien (8) laadusta voi olla montaa mieltä.
Myös Halloween – naamioiden yö (1978, IMDB 7.7)  on kovan luokan ohjaajan tuotos, John Carpenterin myöhemmät näytöt ovat kovaa luokkaa. Slasher-elokuvien isoisää, sarjan ensimmäistä osaa, pidetään modernin kauhun edelläkävijänä ja se on menestynyt äänestyksissä. Jatko-osat…no ei puhuta niistä.
Japanilainen Ringu (1998, IMDB 7.2) herätti aikoinaan paljon huomiota. ”Kirottuun videoon” perustuva tarina toi koko kauhugenreen aivan uusia tuulia ja japanilainen kerronta on tunnetusti melko omaperäistä – raadin mielipiteen mukaan positiviisessa mielessä. Idean kopioijia onkin sitten riittänyt nykypäiviin asti.

Mistä löytyy: Freddie Krugeria pääsee ihailemaan ostovideoina Elisa Viihde Viaplayllä sekä Googlella. Halloween pitää lainata kaverin videokirjastosta, tällä hetkellä se ei ole tarjolla Suomen markkinoilla laillisesti. Ringun saa vuokralle esim. Blockbusterilta .

 

#5 Modernit merkkiteokset

Noh, mikäs on uudempaa katsomisen arvoista kauhua? Makuasioita tietysti, mutta vaikkapa:

                      


Netflixin tuottama Lintuhäkki (Birdbox, 2018, IMDB 6.6) oli uutisissa niin suosionsa kuin erityisesti siitä kehitetyn sokko-somehaasteen vuoksi. Tarina on kekseliäs, ja kerronta luo painostavan tunnelman pienillä keinoilla, myös Sandra Bullock tekee ammattimaista jälkeä pääosassa.
Mustavalkoinen The Lighthouse (2019, IMDB 7.5) sijoittuu oudolle majakkasaarelle vuoteen 1890. Eggersin veljesten tinkimätön teos karttaa genre-määrittelyjä, mutta raati päätti tiiviin psykologisen kauhun tunnusmerkit selvästi täytetyksi. Willem Dafoe näyttää nuoremmille miten rooli tehdään.

Mistä löytyy: Lintuhäkin löytää tottakai Netflixistä. Lighthousekin on Netflixissä mutta lisäksi ainakin C Moren tarjonnassa.

 

Jaa artikkeli:
Perttu Paloheimo Lounea
Perttu Paloheimo
tuotepäällikkö, tiiminvetäjä
Puhelinnumero
029 707 0307
Sähköposti
perttu.paloheimo@lounea.fi
Tagit:
Halloween
elokuvat
kauhu