Akaan ensimmäiset valokuituyhteydet on otettu käyttöön

Pasi Eloranta ja Suvi Viita-aho saivat ensimmäisinä akaalaisina Lounean valokuidun
TIEDOTE|30.11.

Lounean ensimmäiset valokuituliittymät on otettu käyttöön Akaassa. Valokuituyhteys saadaan kytkettyä tänä vuonna noin sataan runkoverkon varrella sijaitsevaan kiinteistöön. Näistä ensimmäisenä Lounean valokuituverkkoon kytkettiin Asennuspalvelu Juha Keskinen Oy.

 

Valokuitu on yritykselle investointi tulevaan

 

Juha Keskisen asennuspalveluyritys sijaitsee seppä Antero Keskisen vuonna 1948 rakentamassa tiilitalossa Viialan keskustassa. Se on ensimmäinen kohde Akaassa, joka yhdistettiin Lounean valokuituverkkoon.

­ Enhän minä tähän olisi sitä (valokuitua) välttämättä tarvinnut, kun on toiminut yhteydet ihan hyvin (mobiililaajakaista). Mutta ihan tulevaisuuden kannalta ajattelin, Keskinen toteaa.

 

Keskinen itse asuu katvealueella, jossa mobiiliyhteydet ovat heikot. Hän päätti tilata siis myös kotiinsa valokuidun.

Kyllä sitä tarvitaan, kun poikakin pelaa nettipelejä. Onhan se mukavampaa, ettei netti pätki, sanoo Keskinen.

 

Tien toisella puolella sijaitseva A-duo Oy ja samassa rakennuksessa sijaitseva tilitoimisto A-tilipalvelu Oy saivat valokuituvalmiuden Keskisen jälkeen.

Valokuidusta on tässä kaupungissa puhuttu jo pitkään ja kun kuulimme, että Akaan kaupunki tekee nyt Lounean kanssa yhteistyötä, niin ajattelimme, että miksikäs ei. Onhan se kuitenkin nykyaikaa, Tuija Haavisto A-tilipalvelusta toteaa.

 

Myös Haavisto kokee valokuidun hyvänä investointina tulevaan.

Jos tämän kiinteistön joskus myy, on sen käyttötarkoitus tulevaisuudessa mikä tahansa, niin onhan se hyvä, että täällä on nykyaikaiset yhteydet, Haavisto sanoo.

 

Akaan kaupungin tietohallintopäällikkö Asko Mäkisen mukaan ensimmäiset käyttöönotot ovat vuosien pitkäjänteisen työn tulosta.

Ensimmäiset käyttöönotot ovat merkittävä asia Akaalle ja sen kiinnostavuudelle asuinpaikkana. Valokuidulla varustettu talo tai asunto on varmasti arvokkaampi kuin ilman sitä oleva, Mäkinen kertoo.

 

Helpotusta etäopiskeluun

 

Pasi Elorannan ja Suvi Viita-ahon (kuvassa) kaunis hirsitalo sai valokuitukaapelin olohuoneeseensa keskiviikkona. Kyseessä on Akaan ensimmäinen kuluttajaliittymä.

Todennäköisesti kaikki palvelut siirtyvät tulevaisuudessa nettiin, jolloin vaaditaan vakaampia ja nopeampia yhteyksiä. Eikä sitä vielä edes tiedä, mihin kaikkeen nettiä tarvitsee tulevaisuudessa, Eloranta muistuttaa.

 

Suvi Viita-aho on alkuvuodesta asti opiskellut etänä ja mainitsee myös mobiililaajakaistan varassa opiskelun välillä tuottavan haasteita.

Pääasiassa meilläkin on toiminut netti peruskäytössä ihan hyvin, mutta välillä etäpalavereissa tai ihan suoratoistopalvelua katsoessa netti alkaa jumittaa.

Niin ja riippuuhan se myös säästä. Ja lauantai-iltana netti on hitaampi, kun monet käyttävät mobiiliyhteyksiä samaan aikaan, Eloranta lisää.

 

Kuten Keskisen ja Haaviston, myös Elorannan ja Viita-ahon odotukset valokuidulta ovat samanlaiset — toimivat, tehokkaat ja luotettavat yhteydet nyt ja tulevaisuudessa.

Sitä varmasti Louneakin haluaa, Tuija Haavisto toteaa pilke silmäkulmassa.

 

Lounean toimintaan ollaan Akaassa oltu muutenkin tyytyväisiä.

Asiointi Lounean kanssa on toiminut todella hyvin. Myyjä tuli hyvin nopeasti juttelemaan kanssamme sen jälkeen, kun olin ottanut yhteyttä. Homma on edennyt nopeasti ja kaikki aikataulut ovat pitäneet, Eloranta luettelee.

 

Samoilla linjoilla on Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola.

Valokuituverkon rakentaminen Akaaseen on edennyt ripeästi ja siitä iso kiitos Lounealle. Nopeat tietoliikenneyhteydet luovat asukkaille ja yrityksille tärkeän pohjan, jolla on toimiessaan iso vaikutus sujuvaan arkeen ja liiketoimintaan. Viime aikoina etätyön mahdollisuudet ovat tulleet entistä tärkeämmäksi ja Akaan kaupunki haluaa pääradan varren kaupunkina tarjota mahdollisimman hyvät edellytykset siihen, Peltola kertoo.

 

Lisätietoja:
Ari Ringborg
johtaja, henkilö- ja taloyhtiöasiakkaat, Lounea
Puh. 044 7733 700
ari.ringborg@lounea.fi
 
Antti Peltola
kaupunginjohtaja, Akaan kaupunki
puh. 040 335 3335
antti.peltola@akaa.fi
 
Asko Mäkinen
tietohallintopäällikkö, Akaan kaupunki
Puh. 040 335 3206
asko.makinen@akaa.fi