Akaalla hyvä meininki ei ole verkosta kiinni – Lounean valokuitu takaa nopeat yhteydet

Lounea on Akaan luottokumppani

Akaan kaupunki on vuodesta 2008 selvittänyt miten kuntaan saataisiin valokuituverkko. Haasteeksi muodostui operaattoreiden vähäinen kiinnostus Akaan alueeseen – kunnes Lounea ilmoitti kiinnostuksestaan.

 

Tietohallintopäällikkö Asko Mäkinen kertoo, että Akaassa vertailtiin pitkään, miten muut kunnat ovat edistäneet valokuituhankkeitaan.

“Lopulta suunnittelutyö tehtiin yhdessä naapurikuntien kanssa, ja Lounea ilmoitti kiinnostuksestaan.” Akaan kunta kilpailutti verkon, ja kaupungin kiinteistössä on nyt Lounean kuitu ja nettiyhteydet.

 

Valokuituhankkeen tarkoituksena oli tarjota nopeaa tiedonsiirtoa myös kuluttajille ja yhteisöille.

“Vielä kuituverkkoa ei ole rakennettu kaikille asuinalueille, mutta tilanne on melko hyvä. Lounea on saanut kaikki kaupungin kohteet kuidun piiriin, ja vedetyn verkon varrelta on liittynyt kiinteistöjä mukaan. Moni on ilmoittanut hankkivansa liittymän heti, kun se on mahdollista.”

 

Mäkinen toteaa valokuidun rakennusprosessin sujuneen erittäin ammattimaisesti.

“Lounealaiset ovat selvästi asiakkaan asialla.”

 

Nopeat tietoliikenneyhteydet yritystoiminnan edellytys

Tänään verkkoa tarvitsevat kaikki. Maaseudulla toimiville yrityksille luotettavat ja nopeat verkkoyhteydet ovat jopa välttämättömyys. Mäkinen muistuttaa, että digiajassa joidenkin yritysten liiketoiminta nojaa kokonaan tietoliikenneyhteyksiin.

“Taannoin eräs isoja tiedostoja käsittelevä paikallinen yritys vuokrasi Lempäälästä kaksiota saadakseen kuidun käyttöönsä”, Mäkinen kertoo.

 

Erityisen tärkeäksi Lounean kuitu on osoittautunut nyt, kun iso osa ihmisistä on koronan vuoksi ollut etätöissä.

“Internet-yhteyksien tarve vain kasvaa etäkokousten yleistyessä.”

 

Kuntalaiset tyytyväisiä Lounean kuituun

Pandemian mukanaan tuoma kotoilu on lisännyt netin käyttöä myös Akaalla. Suoratoistopalveluiden ja pelaamisen suosion kasvaessa tarvitaan mobiilin rinnalle lisää vakautta.

“Vaikka 5G on nopea, ei se ohjelmien katselussa ole yhtä kyvykäs kuin kuitu. Molempia kyllä tarvitaan, mutta lätkäpelin kuvanlaadun pitää olla häiriötön!”

 

Verkko ei varmastikaan ole se ratkaiseva syy muuttaa tai olla muuttamatta Akaalle, mutta Mäkisen mielestä kunnalle on jonkinlainen tappio, jollei Etelä-Pirkanmaalla pystytä sitä asukkaille ja yrityksille tarjoamaan.

“Meille muuttava ydinporukka muodostuu tamperelaisista perheistä. Heidän asuinpaikkavalintaansa vaikuttaa varmasti se, onko paikalla tarjolla valokuitua. Kiinteistön arvostakin kuidun puuttuminen varmasti lohkaisisi osansa.”

 

Hyvän meiningin Akaa

Mäkinen kertoo tonttikaupan käyvän Akaassa kuumana. Kunnan luonnolliset vetovoimatekijät pääradan varrella kauniin Vanajaveden äärellä ovat erinomaiset: Tampereen ydinkeskustaan pääsee reilussa vartissa ja Helsinkiin noin tunnissa. Tampereen ympäristökunnista Akaa on edullisimpia asua.

“Lähes kaikki myynnissä olleet tontit ovat menneet kaupaksi ja meillä on rakennusvalvonnassa pitkästä aikaa ihan ruuhkaa.”

 

Kuntaan on lyhyen ajan sisään valmistunut uusi koulu, uusi liikuntahalli sekä uusi hyvinvointikeskus. Lounean rakentama kuituverkko kattaa jo hyvän osan kuntaa.

“Meillä on tosi hyvä meininki. Kuten monet isojen kaupunkien naapurikunnat, olemme hyötyneet pandemiasta. Ihmisillä on nyt ollut aikaa laittaa pihaa ja jos sitä pihaa ei kaupungissa ole, sitä lähdetään hakemaan kauempaa. Nyt muutetaan taas maalle!”

 

Lounea pitää huolen siitä, että nettiyhteyksistä se ei ainakaan ole kiinni.

Jaa artikkeli:
Tagit:
kuntahanke
valokuitu
kunnan elinvoima