Päivitä nyt liittymäsi huippunopeuksiin

Tilaa tästä

fiksumpikoti-kuva.png

Tulevaisuuden
Fiksumpi koti

”Jaakon puhelin hälyttää kesken neuvottelun. Lapset ovat jälleen lähteneet kouluun kiireessä ja keittiön valo on jäänyt päälle. Muutamalla näppäilyllä Jaakko sammuttaa valot ja laittaa samalla myös hälytysjärjestelmän päälle. ”

”Kaunis aurinkoinen perjantai saa Riitan vaihtamaan elokuvaillan mökkireissuun. Ennen pitkää ajomatkaa Riitta säätää tablettinsa kautta mökin lämpötilaa ylöspäin ja tarkistaa samalla webbikamerasta, että kaikki on kunnossa. ”

Nämä ovat yksinkertaisia esimerkkejä siitä, miten esineiden internet (IoT = Internet of Things) tulee tulevina vuosina mullistamaan meidän tavallisen ihmisten elämän, työtavat ja vapaa-ajan.

Mikä esineiden Internet?

Esineiden Internet tarkoittaa eri laitteiden kytkeytymistä toisiinsa niin, että ne kykenevät ohjaamaan toisiansa. Tulevaisuudessa laitteet saattavat keskustella keskenään esimerkiksi näin: Kodin älyjärjestelmä vastaanottaa yöllä tiedon huonosta ajokelistä. Järjestelmä muuttaa automaattisesti herätyskellosi herätysaikaa kymmenen minuuttia aikaisemmaksi. Myös illalla ajastettu kahvinkeitin ja auton Webasto napsahtavat päälle aiemmin. Matkalla joudut odottamaan ruuhkassa kolarin takia ja järjestelmä huomaa, että et ehdi kalenterissasi olevaan palaveriin ajoissa. Muille osallistujille lähtee automaattisesti viesti, jossa kerrotaan sinun myöhästyvän.

Kaupan hyllyt tulevat tulevaisuudessa notkumaan verkkoyhteydellä varustettuja käyttöesineitä.  Tutkimusprofessori Heikki Ailisto on arvioinut, että vuosikymmenen kuluttua jokaista ihmistä kohden on 1000 verkkoon kytkettyä laitetta tai kojetta. Älylaitteet muuttuvat arkipäiväisiksi ja laitteet ilman verkkoyhteyksiä ovat poikkeuksia.

Monia verkkoyhteydellä varustettuja laitteita on saatavilla jo nyt. Kodinkoneet, viihdelaitteet, lukot ja valaisimet ovat ensimmäisiä käytännön ratkaisuja.  Esimerkiksi älylamppuja pystyy himmentämään, sammuttamaan ja ohjelmoimaan langattomasti puhelimen tai tabletin välityksellä. Näiden laitteiden etuja ovat kauko-ohjattavuus, langattomuus ja kokonaan uudet käyttötavat. 

Tehokkuutta ja energian säästöä

Uusien käyttötapojen myötä voidaan säästää energiaa ja tehdä asioita entistä tehokkaammin. Esimerkkinä tästä voisi olla vaikkapa roska-astioissa olevat anturit, jotka välittävät tiedon täyttöasteesta jätehuollosta vastaavalle. Astia käydään tyhjentämässä vain silloin kun sille on oikeasti tarvetta.

Myös energian kulutukseen pystytään jatkossa vaikuttamaan enemmän. Termostaatit ja valaisimet sopeutuvat kodin päivittäisiin rutiineihin ja esimerkiksi säätävät lämpötilaa. Laitteet havaitsevat kun koti on tyhjänä ja vähentävät silloin energiankulutusta.

Tulevaisuuden koti tulee olemaan Fiksumpi koti. Se elää asukkaidensa mukana ja muokkautuu elämäntilanteiden mukaan erilaisiin tarpeisiin.

Fiksumpi Koti

Fiksumpi koti kehittäjän silmin

20.7.2015

Älykodeista (Smart Home) puhuttaessa usein kuulee myös termin IoT (Internet of Things - Esineiden Internet). Molemmat termit ovat hyvin laajoja käsitteitä, eikä niistä ole vielä muodostunut standardia tai yhtä selkeää yhteistä käsitystä.

Tulevaisuuden Fiksumpi koti

4.6.2015

Teknologia tuo älyä koteihin. Se helpottaa arjen askareita, säästää energiaa ja mahdollistaa asioiden hoitamisen entistä tehokkaammin.

Lisää blogikirjoituksia