Talviolympialaiset 2018 telkkariin – mutta miten?

9.2.2018

XXIII talviolympialaiset alkavat Etelä-Korean PyeongChangissa, joten penkkiurheilijalla on onnen päivät seuraavat pari viikkoa. Vai onko? Mistä kisat näkyvät ja mitä laitteita tarvitsen katsomiseen?


Olympialaisten kanavat ja esitysoikeudet

Olympialaisten esitysoikeuksista käytiin tiukka kisa, jonka seurauksena oikeudet menivät SBS Discovery -yhtiölle. SBS Discovery lisensoi edelleen osan sisällöistä mm. YLE:lle, mutta esittää osan omalla kanavallaan.

YLE esittää TV1 ja TV2 kanavilla muiden ohjelmien ohella mm. eri hiihtolajeja sekä YLE Areenassa nettilähetyksiä. Näihin liittyy rajoituksia, esim. YLE:n TV-kanavilla ei saa esittää kisatapahtumia klo 19-21 ja YLE Areenassa ei saa olla samanaikaisesti enempää kuin viisi olympialaisiin liittyvää sisältöä. YLE ei myöskään esitä miesten jääkiekkoa omilla kanavillaan.

SBS:n oma maksuton kanava TV5 lähettää kaikki Kiekkoleijonien ottelut suomeksi selostettuna. Tämän lisäksi TV5 lähettää erilaisia koosteita ja myös muita lajeja. 

Tiiviimmin olympialaisia seuraavat SBS:n omat maksulliset kanavat Eurosport 1 ja Eurosport 2, jotka keskittyvät kisojen tapahtumiin lähes 24/7. Eurosport 1 esittää kattavasti muita lajeja, ja Eurosport 2 on jääkiekon pääkanava. Eurosport 2 esittää Suomen matsien lisäksi runsaasti muitakin pelejä mm. alkusarjaa, välierät ja loppuottelut. Kaikissa peleissä on suomenkielinen selostus, pois lukien teknisistä syistä suomen pelit, joissa on englanninkielinen selostus.  

Halvimmillaan Eurosportit saa kaapeliverkon asiakas näkymään alle viitosella kuussa.
 

Teräväpiirtona vai perustarkkuudella

TV5 näkyy perustarkkuudella antenniverkossa kanavanipussa E ja YLE:n kanavat nipussa A (Digitan verkko).  

Teräväpiirtoa antennin kautta mielivän tulee omistaa VHF-alueen antenni, lisäksi TV:n tai digiboksin tulee tukea DVB-T2 lähetystekniikkaa.  TV5 HD lisättiin 3kk ajaksi DNA:n antenniverkkoon, YLE:n HD-kanavat ovat olleetkin jo katseltavissa.

Kaapeliverkon asiakas selviää tekniikasta helpommin, oma operaattori tuo niin YLE:n, TV5:n kuin Eurosportinkin kaapeliverkkoon teräväpiirtona, katsojan tarvitsee tehdä korkeintaan uusi kanavahaku. Esim. Lounealla TV5 HD lisättiin verkkoon 11.1.

Näin talvilomakaudella lähetyksiä halutaan katsella myös muualla kuin kotisohvalla. Tämän mahdollistaa mm. Watson-palvelu joka tuo Eurosportit HD-kuvalla jopa älypuhelimeen tai tablettiin, kunhan nettiyhteys toimii.  Watson todella hemmottelee penkkiurheilijoita, sillä Eurosport 1 ja 2 näkyvät kisojen ajan Watsonissa maksutta.


Perttu Paloheimo
tuotepäällikkö
@PerttuPaloheimo